Αρχική Οικονομία Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου, ποιοι θα μείνουν εκτός

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου, ποιοι θα μείνουν εκτός

Με αυξήσεις στις συντάξεις τους θα κάνουν «ποδαρικό» στο 2023 χιλιάδες συνταξιούχοι με την αύξηση να υπολογίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 6,5%-7%.

«Αγκάθι», ωστόσο, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης, παραμένει το ποσό της προσωπικής διαφοράς το οποίο ενδεχομένως να κρατήσει αρκετούς συνταξιούχους εκτός των αυξήσεων.

Αύξηση στις συντάξεις θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου:

  • Οι νέοι συνταξιούχοι
  • Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά
  • Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μικρότερης της αύξησης

Αντίθετα δεν θα λάβουν αύξηση όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη της αύξησης με τον κ. Μουσελίμη να διευκρινίζει ότι θα γίνεται σταδιακά συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση και θα δουν ουσιαστική αύξηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο συνολικός αριθμός των κερδισμένων συνταξιούχων υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο που έχουν συντάξεις έως 700 ευρώ.

Για σημαντική αύξηση στις συντάξεις το 2023 έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η αύξηση συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη, με βάση τη νομοθεσία και προσθέτει ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, «ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου! Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα, που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

«Οι αυξήσεις είναι αυξήσεις μόνιμες, που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. «Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει, τόσο τις εθνικές, όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή, θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών» συμπληρώνει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τ.Ο. Μεσσηνίας ΚΚΕ: Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις με Βασίλη Μπίζα και Διονύση Τσακνή

Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις διοργανώνει για το επόμενο διάστημα η Τ.Ο. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο...

Δραπετσώνα: Βίασε και μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό

Ένας 43χρονος άνδρας συνελήφθη καθώς κατηγορείται ότι βίασε και στη συνέχεια μαχαίρωσε τη 45χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους στη...

Εκλογική άδεια 2023: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές...

Εκλογές 2023: Ποιοι θα είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε την Τρίτη (28/03), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν...

Σάλος στο Μεξικό: Βίντεο δείχνει φύλακες να αφήνουν 40 μετανάστες να καούν σε κέντρο υποδοχής

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από φωτιά σε κέντρο υποδοχής στο Μεξικό, καθώς αποκαλύπτει τον φρικτό τρόπο...