Αρχική Οικονομία Συντάξεις: Ποιοι θα δουν πραγματική αύξηση το 2023 και σε ποιους θα...

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν πραγματική αύξηση το 2023 και σε ποιους θα την «ψαλιδίσει» η «προσωπική διαφορά»

Σε τροχιά αυξήσεων μπαίνουν οι συντάξεις από το 2023 έπειτα από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο» ή είχαν υποστεί δραματικές περικοπές εξαιτίας των μνημονίων.

Περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πληθωρισμό 5%-6% ( χωρίς να αποκλείεται ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 να ξεπεράσει το 7%) και αύξηση του ΑΕΠ 3.5%.

Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 4.5% (ίσως και 5%). Δηλαδή, ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 45 ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν ορίζει ότι οι αυξήσεις θα είναι οριζόντιες που σημαίνει ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 4,5%. Δεν αποκλείεται να είναι κλιμακωτές προκειμένου οι χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχυθούν περισσότερο. Οι αυξήσεις πάντως, που τα προηγούμενα χρόνια θα χαρακτηρίζονταν υπολογίσιμες, στην προκειμένη περίπτωση θα εξανεμισθούν από τον πληθωρισμό.

Ποιοι δεν θα δουν όλοι αυξήσεις

Ωστόσο, δεν θα δουν όλοι αυξήσεις. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, περίπου 1.2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Η κατηγορία αυτή που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους με συντάξεις που υπολείπονται των 700 ευρώ, δεν θα δει καμία αύξηση από 1-1-2023 και ενδεχομένως και για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ, 900.000 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2.462.229 λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων έως 600 ευρώ.

Η λεγόμενη προσωπική διαφορά θα μειώνεται λογιστικά ισόποσα με τις ετήσιες αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί για να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων με ζεστό χρήμα στην τσέπη και για τους εν λόγω συνταξιούχους.

Παραδείγματα
Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά, το ποσό των 90 ευρώ. Αν αποφασιστούν το 2023 αυξήσεις 4,5% δηλαδή 45 ευρώ το μήνα, η προσωπική του διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 45 ευρώ. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Δείτε τα αναλυτικά παραδείγματα που ακολουθούν:

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2022

1 – 1,5 εκατ. με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Σύνταξη 1.140€
Αρνητική προσωπική διαφορά: 113€
Συντελεστής αύξησης από 2023: 4,5%
Αύξηση 51,3€
Δόση προσωπικής διαφοράς 2023: 22€
Νέα σύνταξη από 1/1/2023: 1.213€
ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2022

• 850.000-1 εκατ. με θετική προσωπική διαφορά
ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Σύνταξη 1.051€
Θετική προσωπική διαφορά: 213€
Συντελεστής αύξησης 4,5%
Αύξηση 47,3€
Νέα σύνταξη: 1.051€
Νέα προσωπική διαφορά: 165,7€

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πράσινο φως για το νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Ένα σημαντικό βήμα μπρος έγινε για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο για τον νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και...

Market Pass: Την Παρασκευή η πληρωμή στις άυλες κάρτες για τον Ιούνιο

Νωρίτερα κατά μία μέρα θα γίνει η προτελευταία πληρωμή των δικαιούχων της άυλης κάρτας του market pass, καθώς η μέρα πληρωμής...

Κατέπεσε στην θάλασσα ο δορυφόρος που προσπάθησε να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”,...

Κάρπαθος: Η απάντηση του εστιατορίου που τηγάνισε ζωντανά ψάρια

Τη δική του εκδοχή, μετά το σάλο που προκλήθηκε, δίνει το εστιατόριο στην Κάρπαθο, στο οποίο τηγάνιζαν ζωντανά ψάρια.Μετά το βίντεο...

Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία: «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί -Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»

Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να...