Αρχική Οικονομία Συντάξεις: Τα 7 συνταξιοδοτικά πέναλτι

Συντάξεις: Τα 7 συνταξιοδοτικά πέναλτι

Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι ένας προφανής τρόπος προκειμένου να βγει κάποιος πιο γρήγορα στην σύνταξη. Ειδικά όταν απειλείται από ανεργία.

Ωστόσο, μια πιο έγκαιρη συνταξιοδότηση κρύβει κινδύνους χαμηλότερης σύνταξης. Ειδικά στην χώρα μας όπου οι μισθωτοί έχουν χάσει το 25%-30% του ονομαστικού μισθού τους, με αντίστοιχη μείωση και στο συντάξιμο για τα έτη από το 2011-12 και μετά. Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δικαίωμα και συνήθως πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές. Με αποτέλεσμα, η αναγνώριση των πλασματικών και στις δύο περιπτώσεις (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες) να γίνεται με το ύψος των τελευταίων ασφαλιστικών εισφορών (του προηγούμενου της αίτησης μήνα). Και έτσι να «ρίχνουν» το μέσο όρο του συντάξιμου μισθού όπως αυτός υπολογίζετε με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μέχρι την στιγμή της κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης.

Βεβαίως, υπάρχει και η θέση ότι κακώς οι εισφορές για τα πλασματικά έτη και, κατά συνέπεια, το τεκμαρτό εισόδημα αυτών υπολογίζεται στο συντάξιμο μισθό. Θα έπρεπε να υπολογίζεται μόνο ο χρόνος ως προς τη θεμελίωση (π.χ. 35ετία ή 40 έτη ασφάλισης), όπως γινόταν μέχρι τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Προηγουμένως, με τα πλασματικά συμπλήρωνε κανείς το αναγκαίο χρόνο ασφάλισης και ο υπολογισμός της σύνταξης γινόταν με βάση τις πραγματικές αμοιβές της καλύτερης 5ετίας κ.ο.κ.

1. Ένας παράγοντας που μειώνει τις σύνταξες είναι ακριβός η… παγίδα των πλασματικών. Σε πολλές περιπτώσεις ότι κερδίζει ο ασφαλισμένος από το μεγαλύτερο κλάσμα της ανταπόδοσης (π.χ. 50% για 40 χρόνια ασφάλισης), το χάνει από την χαμηλότερη βάση αναφοράς (μικρότερο συντάξιμο μισθό).

2. Η Μερική απασχόληση (παρτ ταιμ) που έχει κυριεύσει πάνω από 1 στους 3 εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια είναι ένας ακόμη λόγος φαλκίδευσης της σύνταξης. Χαμηλότερος μισθός ασφάλισης (λόγω λιγότερων ωρών απασχόλησης) σημαίνει μικρότερη σύνταξη.

3. Τα έτη ασφάλισης μετά το 2010, στο βαθμό που οι αποδοχές καταποντίστηκαν, οδηγούν σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

4. Οι αναπηρικές συντάξεις, ειδικά όσες έχουν ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%, οδηγούν σε μείωση της εθνικής σύνταξης (κατά 25% για ποσοστά αναπηρίας 67%-79,99% και 50% για αναπηρία 50,01% έως 66,99%).

5. Η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης (και μέχρι τα 15 που επιτρέπεται) σημαίνει μείον 7,68 ευρώ για κάθε έτος στην εθνικοί σύναξη και 39 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15 έτη αντί για 20.

6. Η πρόωρη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη (35 στα Βαρέα) συνεπάγεται μείον 6% για κάθε χρόνο μέχρι την πλήρη και συνολικά μείον 30% επί της εθνικής σύνταξης (-115,2 ευρώ για περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης).

7. Τέλος η «έξοδος» με ανήλικα και 18,4 έτη (ίσχυε για θεμελίωση την περίοδο 2010-12, αλλά γίνεται ακόμη χρήση) σημαίνει μείωση έως 30% στην εθνική σύνταξη (αν η θεμελίωση έγινε με ανήλικο και 5.500 ένσημα στο 50ό έτος το 2010, στο 52ο το 2011 και το 55ο το 2012).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το “τερμάτισαν” στην Κίνα: Κάνουν self test στα ψάρια – Απίστευτες εικόνες

Στην παράκτια κινεζική πόλη Xiamen φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν μόνο οι ψαράδες από τον κορονοϊό, αλλά ακόμα και τα… ψάρια που...

Παραγραφή χρεών στη δεκαετία – Ποιες οφειλές θα αφορά

Έρχεται παραγραφή χρεών στη δεκαετία, η οποία θα αφορά τις οφειλές για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει η αναζήτησή τους μέσα...

Βούλα: Οικιακή βοηθός είχε ρημάξει σπίτια

Πώς έμπαινε στα σπίτιαΣτη σύλληψη μίας 40χρονης αλλοδαπής προχώρησαν την Τρίτη 16 Αυγούστου αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας...

Βρετανία: Η ιπτάμενη «Βασίλισσα Ελισάβετ» βρίσκεται πλέον στη φυλακή – Τι συνέβη

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου τo 2012, οι θεατές του Ολυμπιακού Σταδίου – και ολόκληρη η υφήλιος σε...

Γιατί όλος ο κόσμος αναζητά παρένθετη μητερα στην Ελλάδα

Διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο, αναγνωρίσιμες και μη, γυναίκες οι οποίες διαμένουν εκτός Ελλάδος να καταφεύγουν στη χώρα μας προκειμένου να αποκτήσουν...