Αρχική Οικονομία Συντάξεις: Τελευταία ευκαιρία για συμπλήρωση 15ετίας με πλασματικά – Τι ισχύει για...

Συντάξεις: Τελευταία ευκαιρία για συμπλήρωση 15ετίας με πλασματικά – Τι ισχύει για τις αναγνωρίσεις

Λήγει αύριο (30/12) η δυνατότητα εξαγοράς 150 ενσήμων για την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων (4.500 ένσημα) για λήψη σύνταξης στο 67ο έτος.

Κατά συνέπεια, από το νέο χρόνο θα απαιτούνται οπωσδήποτε 15 έτη ασφάλισης για την συνταξιοδότηση, ενώ με λιγότερα χρόνια χάνονται όλες οι καταβολές…

Πρόκειται για μια από τις πιο άδικες διατάξεις του ασφαλιστικού συστήματος καθώς δεν προβλέπεται αναλογική απόδοση σύνταξης και με λιγότερα από 4.500 ένσημα (ή 15 έτη ασφάλισης).

Για παράδειγμα, με 10 έτη να λαμβάνει την μισή εθνικά σύνταξη (206 ευρώ από 1/1/2023) και το κλάσμα της ανταποδοτικής. Αντί ο ασφαλισμένος να διεκδικεί την σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου η οποία, ωστόσο, χορηγείται με οικονομικά κριτήρια (οικογενειακό εισόδημα, ακίνητη περιουσία, τεκμήρια διαβίωσης κ.λπ.)

Αναφορικά με τα λοιπά πλασματικά έτη ασφάλισης, πλασματικός χρόνος μπορεί να προσμετρηθεί όχι μόνο για τη θεμελίωση σύνταξης αλλά και, υπό προϋποθέσεις, για την προσαύξησή της.

Σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης, σύμφωνα με τον Οδηγό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγορίες:

  • Ο χρόνος πραγματικής (υποχρεωτικής) ασφάλισης.
  • Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης.
  • Ο αναγνωριζόμενος χρόνος πλασματικής ασφάλισης.

Το σύνολο του χρόνου στράτευσης – Υπολογίζεται με 30 ένσημα το μήνα και όχι με 25

Εξαγορά πλασματικού χρόνου

Για κάθε αναγνωριζόμενο με εξαγορά μήνα ασφάλισης καταβάλλεται εισφορά ίση με το ύψος του συνολικού ασφαλίστρου κύριας σύνταξης (ασφαλισμένου και εργοδότη), όπως αυτό διαμορφώνεται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, επί των ασφαλιστέων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης.

Η εξόφληση γίνεται:

  • Είτε εφάπαξ με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Η καταβολή του συνολικού ποσού πρέπει να γίνει εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης.
  • Είτε σε δόσεις. Το σχετικό ποσό εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης αναγνώρισης. Όπου ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση της οφειλής ποσό ίσο με το 1/4 της σύνταξης.

Ανώτατο όριο αναγνώρισης

  • Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011 μέχρι 4 έτη.
  • Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2012 μέχρι 5 έτη.
  • Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2013 μέχρι 6 έτη.
  • Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2014 και εφεξής μέχρι 7 έτη

Παράδειγμα

Ασφαλισμένος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 12.000 πραγματικές ημέρες ασφάλισης το 2025 στο e ΕΦΚΑ (άρα έχει το δικαίωμα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης 7 ετών).

Έστω ότι έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών, π.χ. στρατιωτικής θητείας και σπουδών, και έχει ασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του στο e ΕΦΚΑ τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ. Δικαιούται να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον έναν από τους δύο φορείς και τον χρόνο σπουδών (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον άλλον φορέα κατ’ επιλογή του ή να αναγνωρίσει τόσο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο και τον χρόνο σπουδών σε έναν από τους δύο φορείς κατ’ επιλογή του.

Δεν μπορεί, όμως, να αναγνωρίσει τμήμα του χρόνου σπουδών στο e ΕΦΚΑ ένα άλλο μέρος στον ΟΑΕΕ.

Προσοχή: Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που δεν θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των χρόνων δεν επιστρέφονται.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το μυστήριο με την εξαφανισμένη πτήση MH370 των Αερογραμμών της Μαλαισίας 10 χρόνια μετά

Αεροσκάφος Boeing 777 μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, ενώ το αεροσκάφος εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ...

Μετρητά τέλος – Το όριο συναλλαγών και το πρόστιμο

λλάζουν τα πάντα στις συναλλαγές μας Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε...

ΕΝΦΙΑ 2024 με αλλαγές, κερδισμένους, χαμένους και πρώτη δόση πριν το Πάσχα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Μεταβιβάσεις ακινήτων – χρηματικές δωρεές: Πέντε μυστικά για να μην μπλέξετε με την εφορία

Τι ψάχνουν οι φορο-ελεγκτές σε 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών Την ώρα που στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται το ράλι στις τιμές και τις αγοραπωλησίες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βάζει...