Αρχική Οικονομία Σύνταξη με πλασματικά έτη: Ευκολότερα αλλά όχι νωρίτερα…

Σύνταξη με πλασματικά έτη: Ευκολότερα αλλά όχι νωρίτερα…

Πιο εύκολα αλλά όχι νωρίτερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων κάνοντας χρήση των πλασματικών ετών.

Λόγω ανεργίας, ή ακόμη και πανδημίας που απέκλεισε από την αγορά εργασίας ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων εργαζομένων, πολλοί ασφαλισμένοι δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την λήψη της σύνταξης. Ακόμη και εάν έχουν συμπληρώσει το 62ο ή και το 67ο έτος.

Με τα πλασματικά η σύνταξη καταβάλλεται ευχερέστερα. Αλλά, δεν μπορεί να βγει κάποιος νωρίτερα στη σύνταξη. Εκτός από δύο περιπτώσεις:

1.Με την αναγνώριση των πλασματικών μπορεί ένας ασφαλισμένος να συμπληρώσει την 40ετία και να βγει με πλήρη σύναξη στο 62ο έτος. Αντί να περιμένει μέχρι το 67ο.

2.Στα βαρέα, με την συμπλήρωση της 35ετίας (εκ των οποίων τα 25 έτη στα ΒΑΕ), μπορεί κάποιος να βγει με μειωμένη (μείον 12% επί της εθνικής σύνταξης, ήτοι μείον 48 ευρώ).

Για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης υπάρχουν τεσσάρων κατηγοριών πλασματικά:

α/ Τα δωρεάν (300 ένσημα από επιδοτούμενη ανεργία κ.α.), 2/με αυτασφάλιση, γ/με πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας (ΟΑΕΔ), δ/είτε με παρακράτηση από την σύνταξη μετά την έκδοσή της.

Α/Κατ αρχήν κάθε ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα, μισθωτός η ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης (σ.σ. άσχετο που δεν συμφέρει η αναγνώριση στον πρώην ΟΓΑ), μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσει την 40ετία. Αυτά τα έτη μπορούν να προέλθουν από το στρατό, τα παιδιά, το πτυχίο, την ανεργία, το ασφαλιστικό κενό κ.α.

Β/Στο δημόσιο οι γονείς (και οι δύο) μπορούν να αναγνωρίσουν πέραν των 7 ετών (πτυχίο, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) και επιπλέον έτη από τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δυο έτη για το δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως, ήτοι πέντε έτη στο σύνολο).

Γ/ Οι άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δωρεάν ασφάλιση (ένσημα)

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι πάνω από 67%.

Νέα πλασματικά

Δ/Με πρόσφατη διάταξη, όταν υπολείπονται του ασφαλισμένου 150 ένσημα (6 μήνες) για την συμπλήρωση της 15ετίας και τη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος, τότε μπορεί να τα αναγνωρίσει σαν πλασματικά. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 12 πραγματικά έτη προκειμένου να αναγνωριστούν τα 3 πλασματικά για την ελάχιστη σύνταξη με 15ετία, με αυτή τη διάταξη η πραγματική ασφάλιση μειώνεται στα 11,5 έτη.

Ε/Όσοι χρειάζονται ως 3 έτη για να συμπληρώσουν 15 έτη ασφάλισης μπορούν να κάνουν αυτασφάλιση (με πληρωμή).

Ζ/Με βάση το νέο νόμο για τις συντάξεις εξπρές ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να δώσει σύνταξη 90 ημέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης αποδεχόμενες οι υπηρεσίες τους ισχυρισμούς του ασφαλισμένου. Αν εκ των υστέρων αποδειχτεί ότι ο συνταξιούχος, πλέον, είχε επικαλεστεί χρόνο μεγαλύτερο κατά δύο έτη, τότε δεν καταργείται η σύνταξη, παρά μόνο αναγνωρίζει τον επιπλέον χρόνο σαν πλασματικός…

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις το καλοκαίρι 2022 και μέχρι πότε

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31...

Ιταλία: Συγκλονιστικά βίντεο από την αποκόλληση του παγετώνα – 3 νεκροί, 20 αγνοούμενοι

Σε 20 ανέρχονται οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές στην Ιταλία, εξαιτίας της χθεσινής αποκόλλησης μεγάλου στρώματος πάγου στις Δολομιτικές Άλπεις....

Κορωνοϊός: Πάμε για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Σε συναγερμό καλούν οι επιστήμονες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων,...

Παύλος Πολάκης για αναθέσεις: Υπάρχει δικαστής στην Πελοπόννησο;..

Ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα καταγγέλλει δημοσίως η παράταξη «Νέα Πελοπόννησος και ο επικεφαλής της Πέτρος Τατούλης σχετικά...

Βόλος: Πώς πέθανε η 14χρονη Ελένη; «Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο ιατρικός της φάκελος» λέει ο Λέων

Ανάστατος παραμένει ο Βόλος, σχετικά με το θάνατο της 14χρονης Ελένης,  η οποία κατέληξε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετά από έξι μήνες νοσηλείας στη...