Αρχική Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Κανένας εφησυχασμός, όσο το ανασκαφικό έργο αποσυνδέεται από την εργολαβία...

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Κανένας εφησυχασμός, όσο το ανασκαφικό έργο αποσυνδέεται από την εργολαβία της Πλατείας Υπαπαντής!

Δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη είναι να γνωρίζει και να «επικοινωνεί» με την ιστορία του τόπου του, αναγνωρίζοντας έτσι και διατηρώντας την πολιτισμική του ταυτότητα. Το δικαίωμα αυτό χρειάστηκε να διεκδικήσουν «κινηματικά» οι πολίτες της Καλαμάτας, έχοντας την πεποίθηση ότι η αποκάλυψη των αρχαίων της Πλατείας Υπαπαντής, θα συμβάλει απολύτως στην ανάδειξη της από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορικής συνέχειας της πόλης.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ήταν διχασμένες οι απόψεις εντός της παράταξης της Δημοτικής Αρχής – ειδικότερα σε ότι είχε να κάνει με την «απρόσκοπτη εξέλιξη» του έργου της ανάπλασης της πλατείας, με αποτέλεσμα την απόρριψη των προτάσεων των Αρχαιολόγων για διενέργεια ερευνητικών τομών, με την ευκαιρία της ανάπλασης, σε ΟΛΗ την έκταση της πλατείας Υπαπαντής, οι οποίες θα απέδιδαν πληρέστερα επιστημονικά συμπεράσματα για την αρχαία πόλη.

Υπήρξαν επίσης διαβεβαιώσεις (χωρίς να λείψει βέβαια κάποιος εκνευρισμός) για σχετικές ενέργειες, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Νίκα για την υλοποίηση και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της σχετικής ανασκαφής στο ΝΑ άκρο της πλατείας και σε τμήμα της παρακείμενης οδού Χρ. Θέμελη, στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις για την προώθηση της νόμιμης διαδικασίας εγκρίσεων από το ΚΑΣ έδωσε στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Χαρίτση.

Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν τον περασμένο Μάρτιο στην έγκριση «από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, της πρότασης του Δήμου Καλαμάτας για διενέργεια έρευνας στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής για την αποκάλυψη και -εφόσον κριθεί εφικτή- την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)».

Τις προηγούμενες μέρες, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης, εγκατέστησε τον εξοπλισμό του στην πλατεία της Υπαπαντής και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης. Αντίθετα, το έργο της ανασκαφής στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας φάνηκε να “παγώνει”, μετά τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας και του Δήμου Καλαμάτας, ότι η ανασκαφή δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το έργο της ανάπλασης, ως υποέργο της, παρότι αυτό προβλέπει η απόφαση του ΚΑΣ !

Τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν, ήταν τα ζητήματα των «απρόσμενων» εγκρίσεων από το ΚΑΣ και της ύπαρξης «παρασκηνίου», η χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου ως «κίνδυνος» κλονισμού του οικονομικού προγραμματισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Π.Π. και οι «δεσμεύσεις» που έχουν αναληφθεί από το Δημόσιο μετά την υπογραφή της Σύμβασης με τον εργολάβο.

Μετά από επαφές που είχε με παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού ο Δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι δρομολογείται η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού με την οποία ο Δήμος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της ανασκαφής.

Ωστόσο, όσο η ημερομηνία έναρξης του ανασκαφικού έργου παραμένει αίολη και όσο αυτό αποσυνδέεται από το έργο της ανάπλασης (εργολαβία), παρά τον σχετικό όρο που διατυπώνεται στην Απόφαση του ΚΑΣ, οι παραπάνω διαβεβαιώσεις δεν εφησυχάζουν κανέναν, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η έκβαση αυτή είναι προφανώς αποτέλεσμα:

Πρώτον: της κακής ή και καθόλου συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων ως αποτέλεσμα της αλαζονείας των πολιτικών τους προϊσταμένων (η Απόφαση του ΚΑΣ έχει εκδοθεί από τις 23/03/2021),

Δεύτερον: της έλλειψης κατανόησης της σημασίας που έχει η αποκάλυψη και διερεύνηση των αρχαίων της Πλατείας Υπαπαντής για την πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης και των πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα, δυστυχώς, τη συρρίκνωση της ανασκαφικής έρευνας στο ΝΑ άκρο της πλατείας και

Τρίτον (και κυριότερο): της ιδεοληπτικής αντίληψης των συντηρητικών παρατάξεων της Δεξιάς, που προσπαθεί να εδραιώσει την πολιτική της ηγεμονία με πολιτισμικούς όρους, για μια γρήγορη και μόνο με εμπορικούς όρους ανάπτυξη.

Επιτέλους, πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, ώστε να πάψουμε να αναπλάθουμε πλατείες, θάβοντας κάτω από αυτές την ιστορία του τόπου μας!

Θεματική Επιτροπή Πολιτισμού Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Μεσσηνίας

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποινικές διώξεις σε 40χρονο στην Κρήτη που άφησε το φίλο του να πεθάνει σε χωράφι

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται ο 40χρονος άνδρας ο οποίος παράτησε έναν φίλο του, που έκαναν μαζί ναρκωτικά, σε χωράφι και πέθανε.Σύμφωνα με πληροφορίες ο...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικός με πέντε παιδιά αυτοκτόνησε με καραμπίνα

Μία σοκαριστική οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 50χρονος στρατιωτικός και πατέρας πέντε παιδιών έβαλε τέλος στη ζωή του με...

Πανάκριβο συμβόλαιο θανάτου: «Γάζωσαν» με 50 σφαίρες τον «Ράμπο» και τον κουνιάδο του

Με περισσότερες από 50 σφαίρες «γάζωσαν» τον Β.Ρ. και τον κουνιάδο του Δ.Μ. οι εκτελεστές με τα δύο Καλάσνικοφ τα μεσάνυχτα...

Ιερέας στην Πλάκα τέθηκε σε αργία γιατί… έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια

Ένα δείγμα για τα επίπεδα που λαμβάνει ο υπερσυντηρητισμός στους εκκλησιαστικούς κόλπους φαίνεται πως αποτελεί η απόφαση να τεθεί σε αργία...

ΔΥΠΑ: Δόθηκε παράταση αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων από την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα έως...