Αρχική Κόσμος Τα 4,5 δισ. του Πούτιν – Ένα email ρίχνει φως στην αμύθητη...

Τα 4,5 δισ. του Πούτιν – Ένα email ρίχνει φως στην αμύθητη περιουσία του σε ακίνητα και ρευστό

Ανάκτορα, γιοτ και αμπελώνες που φέρεται να παρέχονται στον Βλαντιμίρ Πούτιν από φίλους και ολιγάρχες φαίνεται πως μπορούν τώρα να συνδεθούν με ένα άτυπο δίκτυο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4,5 δισ. δολαρίων, με όνομα «LLCInvest.ru», σύμφωνα με αποκάλυψη του Guardian.

Ένα ψηφιακό αποτύπωμα φαίνεται να υποδηλώνει ότι μια σειρά από εξοχικές κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται να χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, τα οποία σύμφωνα με τα διαθέσιμα αρχεία ανήκουν ή άνηκαν σε άλλα άτομα, εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συνδέονται μέσω ενός κοινού ονόματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στιγμιότυπα από email που διέρρευσαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποδηλώνoυν περαιτέρω ότι διευθυντές και διαχειριστές που σχετίζονται με ορισμένες από τις οντότητες που κατέχουν και διαχειρίζονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν κάνει συζητήσεις καθημερινά επιχειρηματικά προβλήματα… σαν να ήταν μέρος ενός ενιαίου οργανισμού.

Ένας εμπειρογνώμονας κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Μόσχα, ανέφερε ότι τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει ένα επίπεδο «κοινής διαχείρισης».

«Το LLCInvest μοιάζει κυρίως με έναν συνεταιρισμό ή μια ένωση, στην οποία τα μέλη της μπορούν να ανταλλάξουν οφέλη και περιουσία»,εξήγησε.

putin guardian
Σχεδιάγραμμα: Guardian

Φήμες για συρρώρευση πλούτου από τον Πούτιν

Σημειώνεται, ότι για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Πούτιν κατηγορείται ότι συσσώρευσε κρυφά τεράστιο πλούτο μέσω πληρεξουσίων, που τροφοδοτείται από μια σειρά αποκαλύψεων και διαρροών, όπως Pandora papers για την περιουσία των πιο κοντινών του.

Ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολέσνικοφ, ισχυρίστηκε πριν από 10 χρόνια ότι βρισκόταν πίσω από ένα σχέδιο που επέτρεπε σε μια ομάδα κορυφαίων ολιγαρχών της Ρωσίας να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια ρούβλια σε ένα είδος «επενδυτικού ταμείου» προς όφελος του Πούτιν. Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν και ο Κολέσνικοφ διέφυγε από τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπαρέβαλε τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Πούτιν με τα επίσημα ρωσικά αρχεία που απαριθμούσαν «μέτρια περιουσιακά στοιχεία», όπως ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τροχόσπιτο και ένα μικρό γκαράζ.

Ύστερα από έρευνα ενός έτους, το Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και ο ρωσόφωνος ειδησεογραφικός ιστότοπος Meduza, εντόπισαν 86 εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των οποίων οι εκπρόσωποι φαίνεται να χρησιμοποιούν το κοινό όνομα τομέα LLCinvest, συχνά παράλληλα με εταιρικούς λογαριασμούς email.

Η αλυσίδα ιδιοκτησίας που οδηγεί στον Πούτιν δεν έχει εντοπιστεί ωστόσο. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διαμύνησε: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα αντικείμενα και τις οργανώσεις που αναφέρατε».

Σύμφωνα με το OCCRP και το Meduza, τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με οργανισμούς ή τις εταιρικές δομές γύρω τους, όπου φαίνεται να χρησιμοποιείται ο τομέας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru, περιλαμβάνουν:

  • Ένα παλάτι 1 δισεκατομμυρίου λιρών, το οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Arkady Rotenberg, ο οποίος βρίσκεται υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου. Τα εταιρικά αρχεία που τηρούνται από τη βάση δεδομένων Spark στη Ρωσία ανέφεραν από τον Ιούνιο ότι το ακίνητο ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Kompleks της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Binom. Ο διευθυντής της εταιρείας στη Binom μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους φαίνεται να έχει καταχωρισμένο τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru. Η διεύθυνση LLCinvest.ru παραμένει ως επαφή στη Spark, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εταιρειών της Ρωσίας.
  • Στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι Gelendzhik. Ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι αμπελώνες που περιβάλλουν το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντιμίρ Κόλμπιν, και οι δύο υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις της Δύσης. Ο Kolbin και άλλοι που σχετίζονται με τους αμπελώνες φαίνεται να έχουν λογαριασμούς email στο LLCInvest.ru.
  • Το χιονοδρομικό κέντρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Σύμφωνα με τα αρχεία γης, ανήκει στην Ozon, μια εταιρεία στην οποία ο φίλος του Πούτιν, πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Bank Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος είναι υπό τον δυτικό κυρώσεις, είχε μεγάλο μερίδιο. Ο λογαριασμός email LLCInvest.ru είναι μια επαφή στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας του Ozon, Relax. Το Ozon δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τον ομώνυμο εισηγμένο γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου στο Nasdaq.
  • Μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή από τους ντόπιους ως «Ντάτσα του Πούτιν». Η Villa Sellgren ανήκε στον Oleg Rudnov, έναν παιδικό φίλο του Πούτιν, και κληρονόμησε ο γιος του Sergey Rudnov, μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται North. Ο Rudnov φαίνεται να χρησιμοποιεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru, σύμφωνα με τα αρχεία Spark.
  • Ένα ξύλινο κτίριο βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως Fisherman’s Hut. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία υποδηλώνουν ότι τρεις διαφορετικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το όνομα τομέα κατείχαν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα LLCInvest – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με το όνομα Revival of Maritime Traditions – διαχειρίστηκε την κατασκευή. Το ίδιο ίδρυμα, το οποίο τέθηκε πρόσφατα υπό κυρώσεις από τη Δύση, διαθέτει δύο γιοτ, τα Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν.

palati poutin
Ο Αλεξέι Ναβάλνι κοινοποίησε ένα βίντεο που δείχνει το «παλάτι» του Πούτιν σε νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας

Η LLCinvest δεν είναι ένας τυπικός πάροχος email ανοιχτός στο κοινό, όπως το Yahoo, αλλά ένας τομέας σε διακομιστή που ανήκει στη Moskomsvyaz, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει στενούς δεσμούς με την Bank Rossiya. Η τράπεζα της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται υπό τις δυτικές κυρώσεις και περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως «η προσωπική τράπεζα για ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Rossiya έχει επίσης περιγραφεί ως «τράπεζα του Πούτιν» για τον ρόλο της στη δήθεν εκτέλεση της προσφοράς του Ρώσου ηγέτη. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση ή επιρροή.

Η ανακάλυψη του κοινού τομέα email έγινε μέσω ανάλυσης metadata που διέρρευσαν από διακομιστές Moskomsvyaz, οι οποίοι φαίνεται να δείχνουν τα ονόματα των αποστολέων και των παραληπτών των email του LLCinvest.ru, το θέμα και την ώρα της αλληλογραφίας.

Αυτό διασταυρώθηκε με εγγραφές ανοιχτού κώδικα και μια ξεχωριστή διαρροή του περιεχομένου ορισμένων πλήρων μηνυμάτων.

putin periousia

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ισλανδία: Χιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο – Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι θανατηφόρος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Las Vegas Sphere: Οι U2 εγκαινίασαν την εντυπωσιακή σφαιρική αρένα – «Είναι το μέλλον της μουσικής»

Το ιρλανδικό συγκρότημα των U2 εγκαινίασε τη σκηνή της νέας σφαιρικής εγκατάτασης, Las Vegas Sphere, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων,...

Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Με τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη μία και λίγο μετά την τελεσίδικη καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου από...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν σε όλη την Επικράτεια την επόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, ενώ σε όσες Περιφέρειες και...

Eπιδόματα: Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένης κάρτας

Πάει για αργότερα -όπως όλα δείχνουν-το να χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Οι αρχικοί σχεδιασμοί μοιάζει να μην «βγαίνουν»...