Αρχική Κόσμος Τα 8 παλαιότερα τανκ σε υπηρεσία στον κόσμο: Ποιο από αυτά υπάρχει...

Τα 8 παλαιότερα τανκ σε υπηρεσία στον κόσμο: Ποιο από αυτά υπάρχει και στον ελληνικό στρατό

Έκτοτε τα τεθωρακισμένα θεωρούνται «κλειδιά» του χερσαίου πολέμου, και η εξέλιξή τους ήταν ραγδαία. Βεβαίως, από τον Β′ ΠΠ μέχρι σήμερα έχουν περάσει 80 χρόνια και η τεχνολογία έχει σημειώσει άλματα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι το άρμα μάχης κάποια στιγμή θα εκλείψει, λόγω της εξέλιξης των αντιαρματικών όπλων- ωστόσο αυτό είναι κάτι που μένει πρώτα να αποδειχθεί πριν το άρμα μάχης θεωρηθεί ξεπερασμένο ως έννοια.

Δεδομένων των δυνατοτήτων που παρέχουν τα άρματα μάχης στους χρήστες τους ακόμα και αν αυτά είναι παρωχημένης τεχνολογίας, στον κόσμο εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί εξαιρετικά γηραιών οχημάτων που συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Τα 8 γηραιότερα, σύμφωνα με το εν λόγω βίντεο, είναι τα εξής:

Μ41 Walker Bulldog: Ένα ελαφρύ άρμα μάχης αμερικανικής προέλευσης, που «υπηρετεί» από το 1953.

ΑΜΧ-13: Το γαλλικό ελαφρύ άρμα μάχης τέθηκε σε υπηρεσία το 1952.

Μ-48 Patton: Ένα εμβληματικό αμερικανικό άρμα μάχης (της κατηγορίας των κυρίων αρμάτων μάχης, main battle tank), χρησιμοποιείται από το 1952 μέχρι σήμερα, με συνεχείς αναβαθμίσεις. Συναντάται και σήμερα στον Ελληνικό Στρατό, στη διαμόρφωση Μ48Α5 MOLF, κυρίως στα νησιά, με σύστημα ελέγχου πυρός με σταθεροποίηση οργάνων, τηλέμετρο laser και θερμικό περισκόπιο.

Τ-54/55: Το σοβιετικό τανκ των αρχών του Ψυχρού Πολέμου τέθηκε σε υπηρεσία το 1947 και εξακολουθεί να συναντάται σε μεγάλους αριθμούς ανά τον κόσμο.

Τ-34: Ο σοβιετικός «βετεράνος» του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να υπάρχει από το 1940, αλλά εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του (σε περιορισμένους αριθμούς, και προφανώς σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες) και τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το γηραιότερο της οκτάδας.

Μ-3 Stuart: To T-34 δεν είναι ο μόνος βετεράνος του Β′ ΠΠ: Το αμερικανικό ελαφρύ άρμα μάχης είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1941. Ελάχιστα παραμένουν σε υπηρεσία και σήμερα.

Μ-4 Sherman: To εμβληματικό αμερικανικό άρμα μάχης του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου είχε μια μακρά καριέρα από το 1942 και μετά, η οποία έφτασε μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα: Η Παραγουάη τα απέσυρε μόλις το 2018.

Centurion:Το μόνο βρετανικό άρμα της λίστας, άρχισε την «πορεία» του το 1946. Αν και όχι πλέον σε ρόλο κυρίου άρματος μάχης, συνεχίζει να χρησιμοποιείται ειδικά διαμορφωμένο από κάποιες χώρες σε ρόλους τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού, ή ως βάση για εγχώριας παραγωγής άρματα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ισπανία – Γίνεται νόμος: Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

Την έγκριση της κάτω Βουλής, του αντίστοιχου Κογκρέσου της Ισπανίας, έλαβε το νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Σύμφωνα με αυτό...

Κρήτη: Μαθητής μπήκε σε δημοτικό σχολείο με μισό κιλό χασίς!

Ένας μαθητής λυκείου, 17 ετών και ένας φίλος του 22 ετών, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα, καθώς σύμφωνα με το cretalive.gr,...

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πάροχος ρεύματος επέστρεψε σε καταναλωτή 1.000 ευρώ!

Η αγανάκτηση και η οργή των καταναλωτών για τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται ότι έχουν κάνει πιο διαλλακτικούς αρκετούς παρόχους.Έτσι εκτός...

Νέα λίστα οφειλετών του ΕΦΚΑ στις 30 Ιουνίου -Στα 43 δισ. τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης λίστας όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ.Σύμφωνα με τη σχετική...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι ισχύει με τη φορολογία του ποσού που θα μείνει στην επιχείρηση

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ με το ποσό της οφειλής των επτά κύκλων της...