Αρχική Κόσμος Τα αντίποινα του Πούτιν στην Ευρώπη

Τα αντίποινα του Πούτιν στην Ευρώπη

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία εδώ και δύο δεκαετίες έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με το καθεστώς του Πούτιν, τόσο στην ενέργεια όσο και στις εξαγωγές προιόντων προς την Ρωσία. Και η χώρα μας είναι γνωστό πως εξάγει κυρίως γεωργικά προιόντα προς τους Ρώσους με νούμερο των εξαγωγών να μην είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τα μέτρα που αποφάσισαν για να πλήξουν την Μόσχα οικονομικά, και ως ένα μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει, την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισαν ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία μέχρι και το 2027. Ένα μέτρο που φαίνεται, αν υλοποιηθεί πως συμφέρει τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέσα στις χώρες που σχεδιάζει η Ευρώπη να αξιοποιήσει για παραγωγή ενέργειας.

Ο Πούτιν που μπορεί να ρίχνει το βάρος του στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σχεδίαζει ήδη την επόμενη ημέρα ώστε με τα δικά του αντίποινα να κάνει τη ζωή της Ευρώπης δύσκολη, αλλά και να ταρακουνήσει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, που όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη είναι μετά από 2 χρόνια πανδημίας.

Κεφάλαιο Ενέργεια

Η Ευρώπη καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες σε επίπεδο 40% από τη Ρωσία. Ορισμένες χώρες έχουν 100% εξάρτηση από το φυσικό αέριο στη Μόσχα. Μια ενδεχόμενη διακοπή αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα δημιουργήσει πρόβλημα στη βιομηχανία, ενώ ήδη το κόστος αύξησης της παραγωγής έχει περάσει σε βασικά αγαθά του καταναλωτή. Να υπενθυμίσουμε ότι η πράσινη ενέργεια που ευαγγελίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ακόμα δύσκολα να καλύψει τις ανάγκες της ηπείρου, καθώς είναι και πιο ακριβή(τεράστιο το κόστος των επενδύσεων), αλλά και δεν μεταφέρεται τόσο εύκολα όσο το φυσικό αέριο.

Κεφάλαιο Γεωργία

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το σιτάρι είναι ένα προιόν που βρίσκεται στο χρηματιστήριο. Ουκρανία και Ρωσία παράγουν το 30% του σιταριού παγκοσμίως, με την τιμή του σιταριού τις επόμενες ημέρες να αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, κάτι που θα φανεί και στη τιμή του ψωμιού άμεσα.

Ένα δεύτερο πλήγμα είναι ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση λιπασμάτων προς τις χώρες που τους έχουν βάλει κυρώσεις. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς καλύπτουν το 24% των αναγκών στην Ευρώπη, αλλά και ότι τα λιπάσματα από τη Ρωσία θεωρούνταν οικονομικά σχέση με αυτά άλλων χωρών.

Κεφάλαιο Μέταλλα

Εκεί όμως που πραγματικά τρέμει η Ευρώπη είναι η προμήθεια με μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη βαριά βιομηχανία και ως τώρα Ουκρανία και Ρωσία ήταν ισχυροί παίκτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το εμπάργκο των δυτικών εξαιρέθηκαν τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ουράνιο, νέον και τιτάνιο. Εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρικά είδη, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα ακόμα και αεροπλάνα θα συναντήσουν τεράστιο πρόβλημα αν η Ρωσία διακόψει τις συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Πάντως αν και τα πρώτα μέτρα κατά της Ρωσίας ήταν χλιαρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται αποφασισμένοι να γονατίσουν την ρωσική οικονομία και είναι από τις λίγες φορές που τείνουν να συμφωνούν όλοι σε κάτι, δείχνοντας τρομερή ομοφωνία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η βαθύτερη τρύπα του κόσμου που θεωρείται η «είσοδος στην κόλαση» σφραγίστηκε

Η γεώτρηση Κόλα είναι η πιο βαθιά τρύπα που έχουν ανοίξει οι άνθρωποι στη γη και φτάνει μέχρι τα...

Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες της δολοφονίας Λυγγερίδη – «Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό»

Καταιγιστικές ήταν οι χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη»...

Airbnb: Έρχεται τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα – Έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις από την αγορά για τα μέτρα Aντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να επιβάλλει στα νομικά πρόσωπα...

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης κλέβονται τα περισσότερα αυτοκίνητα -Τι ισχύει για την Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Εξαιρετικά ανησυχητική η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος – H Ελλάδα χάνει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της στις διεθνείς αγορές

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...