Αρχική Οικονομία Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων για την επόμενη ημέρα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση εκείνη που οι επόμενες εκλογές φέρουν το κόμμα της ΝΔ ξανά στην εξουσία.

Βασική επιδίωξη, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ότι είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση των φορολογικών βαρών κυρίως της μεσαίας τάξης.

Ψηλά στην ατζέντα είναι η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει το φορολογικό πλαίσιο των ενοικίων με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τους περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια που υπερβαίνουν τα 3,4 δις. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση που αφορά τα εισοδήματα από το 2020 και μετά, θεσπίστηκαν ελαφρύνσεις με μικρότερους συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τους φορολογούμενους που εισπράττουν ενοίκια οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν στο ύψος τους.

Η επανεξέταση από μηδενική βάση της κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών.

Ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων – Τα σενάρια

Δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Το ένα προβλέπει επανασχεδιασμό της κλίμακας με καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη τη κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για όσους αποκτούν μεσαία εισοδήματα.

Σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15% που αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για έναν φορολογούμενο που αποκτά συνολικό καθαρό εισόδημα 22.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος ανέρχεται σε 5.300 ευρώ. Για έναν άλλο φορολογούμενο που απέκτησε το 2022 συνολικό καθαρό εισόδημα 37.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος εισοδήματος φθάνει σε 10.750 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την μεταρρύθμιση στην φορολόγηση των ενοικίων.
Συγκεκριμένα προβλέπει αλλαγή δομής με την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης αφού όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ φορολογούνται αυτομάτως με συντελεστή 35%.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο με συντελεστή 20% ή 22% όπως είναι σήμερα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έτσι ώστε τα φορολογικά βάση να κατανέμονται αναλογικότερα.

Όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος φορολόγησης των ενοικίων στόχος είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του έτους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τι σημαίνουν οι διπλές κάλπες -Όλα τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να...

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου (ημερομηνίες)

Πληρωμές κύριων και ι επικουρικών συντάξεων Απριλίου έχει προγραμματίσει ο e-ΕΦΚΑ την εβδομάδα 28 Μαρτίου – 1 Απριλίου.Αναλυτικά:Την Tρίτη 28 Μαρτίου...

Θεσσαλονίκη: Τι θα υποστηρίξει ο 62χρονος απόστρατος στον ανακριτή – Κατηγορείται για κακοποιητική συμπεριφορά στη σύζυγό του

Στον ανακριτή στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναμένεται να απολογηθεί σήμερα Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι ο 62χρονος απόστρατος που είχε κλειστεί με τα δύο...

Ε9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις-Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν

Έως τις 31 Μαρτίου 2023 μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν νέα δήλωση Ε9, πριν εκδοθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.  Σημειώνεται ότι η...

Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό που θα χρειαστεί για την ανασυγκρότηση της

Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο αναμένεται τώρα να κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, 2,6 φορές το...