Αρχική Οικονομία Τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ που πληρώνονται μέχρι 16/12

Τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ που πληρώνονται μέχρι 16/12

Σειρά πληρωμών από επιδόματα της ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν από σήμερα Δευτέρα, 12/12 έως και τις 16/12 στους δικαιούχους.

Παράλληλα σημειώνεται πως το παραπάνω διάστημα θα καταβληθεί το ποσό των 69,7 εκατ. ευρώ σε 74.360 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Αναλυτικά:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

  • 13,7 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • 274.000 ευρώ σε 260 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι παρακάτω καταβολές:

  • 20 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 25 εκατ. ευρώ σε 7.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 10 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  • 800.000 ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι τέσσερις πληρωμές μέχρι τα Χριστούγεννα

Αντίστροφη μέτρηση όμως έχει ξεκινήσει και για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους αγρότες. Έχει προηγηθεί η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους και ακολουθούν οι πληρωμές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από τα Χριστούγεννα.

Πώς έχουν, λοιπόν, οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Ιδού οι ημερομηνίες καταβολής που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς οι δικαιούχοι.

Παραμονές Χριστουγέννων, μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πιστώσει τα χρήματα για το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης 2022, το πρασίνισμα και το μπόνους των γεωργών νεαρής ηλικίας. Είναι συνολικού ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πληρωμή της προκαταβολής ύψους 657 εκατ. ευρώ σε περίπου 534.000 δικαιούχους.

Η εξισωτική αποζημίωση

Μία ημέρα μετά, ακολουθεί η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 264 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται ως εξής:

  1. Υπομέτρο 13.1 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές): 187 εκατ. ευρώ
  2. Υπομέτρο 13.2 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών): 65 εκατ. ευρώ
  3. Υπομέτρο 13.3 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα): 12 εκατ. ευρώ. Βγήκε η πρώτη κατάταξη με τους δικαιούχους εξισωτικής, ενστάσεις από 30 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Λιπάσματα

Η ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, αλλά και σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στον πρωτογενή τομέα, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1ης/10/2021 έως και 30/9/2022.

Ζωοτροφές

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές, δικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι των κλάδων της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ.

Αποζημιώσεις

Σε εξέλιξη είναι από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί στις καλλιέργειες από το 2020 έως σήμερα. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει εάν οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Ιανουάριο εκτιμάται πως θα πληρωθούν αποζημιώσεις και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (ελιές, αμυγδαλιές, καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθος κ.λπ.).

Πρόκειται για περιπτώσεις που υπέστησαν ζημιές – απώλειες την περίοδο του Ιουνίου, και η επεξεργασία γίνεται αναλόγως και πώς θα φθάνουν τα πορίσματα στον ΕΛΓΑ.

Το πακέτο θα αφορά αποζημιώσεις του 2020 που δεν είχαν λάβει αγρότες και δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς και ζημιές του 2021 και ζημιές του 2022 ανεξαρτήτου περιοχής.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο αδέλφια «κονταροχτυπιούνται» για τη θέση του δημάρχου στο Μεσολόγγι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκλογική αναμέτρηση στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.Όπως γράφει το agrionionews.gr,...

Μέχρι πότε θα ισχύει το rapid test – Πότε το σταματάνε οι εργαζόμενοι

Η απόφαση για τα rapid test δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Γεγονός ο νόμος που καταργεί τα rapid test (αλλιώς τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου)...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής...

Καλάθι του νονού: Κατατέθηκε η τροπολογία-Τι θα περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει

Το «καλάθι του νονού» θα είναι σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.Με την...

Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας: «20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα»

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσιεύει προκλητικότατο άρθρο...