Αρχική Κόσμος Τα γερμανικά ΜΜΕ προτείνουν στους Γερμανούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα τον...

Τα γερμανικά ΜΜΕ προτείνουν στους Γερμανούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα τον χειμώνα

Συνεχίζονται τα γερμανικά δημοσιεύματα που εκθειάζουν την Ελλάδα ως μια από τις ιδανικότερες χώρες για να ξεχειμωνιάσουν οι Γερμανοί συνταξιούχοι.

Το Spiegel, η Welt, το Tagesspiegel, η Süddeutsche Zeitung και η Tageszeitung φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ και μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «την ώρα που οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να ζεσταθούν στη Γερμανία, μπορεί κάποιος να περνάει τον χειμώνα σε μια παραλία του Αιγαίου, να απολαμβάνει το ούζο του και να περιγελά το Κρεμλίνο».

Spiegel: Η Ελλάδα μας προσκαλεί – Τόσο ωραία μπορεί να είναι η φυγή από την χειμώνα

Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Bild και στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Κικίλιας, μέσω της εφημερίδας, στους Γερμανούς συνταξιούχους να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, πρόσκληση που επανέλαβε με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα και ο δήμαρχος Χανίων, κ. Σημανδηράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανένας Γερμανός «δεν θα παγώσει στην Ελλάδα».

Η επικεφαλής της στήλης ταξιδιωτικών θεμάτων του Spiegel, Antje Blinda, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρόσκληση από τον Νότο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που εντείνεται ο φόβος για την όξυνση της ενεργειακής κρίσης τον ερχόμενο χειμώνα. Η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένει φέτος το καλοκαίρι περισσότερους τουρίστες από ό,τι πριν την πανδημία, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της TUI, ενώ προσθέτει ότι η χώρα δεν φαίνεται να έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φυσικού αερίου, και μάλιστα προμηθεύει αυτή τη στιγμή και τη Βουλγαρία. Στην Αλεξανδρούπολη κατασκευάζεται τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου από το 2023 αναμένεται να αποθηκεύεται LNG -το οποίο θα προμηθεύεται η χώρα από την Αλγερία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ- και να διανέμεται στη ΝΑ Ευρώπη.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνούν οι Γερμανοί συνταξιούχοι, συνεχίζει η δημοσιογράφος, είναι ότι και στην Ελλάδα τον χειμώνα ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και δυσάρεστα ψυχρός. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία πέφτει τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο στους 1,4 βαθμούς Κελσίου και η Αθήνα είναι «αποδεκτός, αλλά όχι ιδανικός χειμερινός προορισμός», όπως επισημαίνεται. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη δήλωση του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ότι κανένας Γερμανός «δεν θα παγώσει στην Ελλάδα», με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι ακόμα και αν η Κρήτη θεωρείται ο πλέον κατάλληλος τόπος να περάσει κανείς τον χειμώνα -με τη θάλασσα να παραμένει σχετικά ζεστή- κατά τα άλλα η θερμοκρασία τον Δεκέμβριο κυμαίνεται γύρω στους 14 βαθμούς και ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός, οπότε η θέρμανση στο σπίτι είναι καλοδεχούμενη, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Τέλος, το δημοσίευμα κλείνει με προτάσεις για να περάσει κανείς τον χειμώνα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, και το σχόλιο ότι εκτός από τους γνωστούς προορισμούς -την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα- η Ελλάδα έχει περισσότερα από 3000 ακόμα νησιά.

Welt: Με τη γερμανική σύνταξη μπορεί κανείς να έχει εδώ ένα καλό επίπεδο ζωής

Στην τηλεόραση της Welt προβλήθηκε ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα, η οποία εκφράζει την άποψη ότι δεν ενδείκνυται να περάσει κάποιος τον χειμώνα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση και όταν ανάβει η κεντρική θέρμανση, τότε είναι για πολύ λίγο, για δύο ώρες το πρωί και δύο ώρες το βράδυ. Ακόμα και αν στην Ελλάδα δεν έχει τόσο κρύο όσο στη Γερμανία, χρειάζεται η θέρμανση, σημειώνει η δημοσιογράφος, η οποία στη συνέχεια προσθέτει ότι κάποιος που έχει γερμανική σύνταξη ή εισόδημα, μπορεί να απολαύσει ένα καλό επίπεδο ζωής στην Ελλάδα. Ωστόσο σημειώνει ότι η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στη χώρα, όπως φαίνεται στην περίπτωση του συστήματος υγείας, κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι Γερμανοί συνταξιούχοι.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρει ότι αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια -που λόγω των έντονων αντιδράσεων και των διαδηλώσεων στην Ελλάδα κατά της Γερμανίας πολλοί Γερμανοί ήταν επιφυλακτικοί ως προς το να επισκεφτούν τη χώρα- τώρα έχουν αυξηθεί πολύ οι αριθμοί των τουριστών και οι Γερμανοί έρχονται πολύ ευχαρίστως στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται και με το ότι σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως στην Τουρκία, η πολιτική κατάσταση δεν είναι τόσο σταθερή όσο στην Ελλάδα. Τέλος, η Carolina Drüten σχολιάζει ότι η χώρα διαθέτει τεράστια ποικιλία προορισμών για όλα τα γούστα, τόσο για οικογένειες όσο και για εκείνους που ταξιδεύουν μόνοι τους.

Η εφημερίδα υπό τον τίτλο «Περάστε τον χειμώνα στον ήλιο – Οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν τους Γερμανούς» αναπαράγει σε σύντομο μονόστηλο στις εσωτερικές σελίδες της έντυπης έκδοσης τη δήλωση του Υπουργού Τουρισμού και του δημάρχου Χανίων.

Tagesspiegel: Εδώ δεν χρειάζεται κανείς να παγώσει – Η Ελλάδα προσκαλεί Γερμανούς να περάσουν τον χειμώνα

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το δημοσίευμα του Tagesspiegel, το οποίο υπογράφει η Miriam Rathje, και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του twitter, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες: η δημοσιογράφος αναφέρεται στην καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού και στο σχετικό βίντεο, στο οποίο, όπως περιγράφεται, ένας Αυστριακός μιλά με σπαστά Αγγλικά για τα πλεονεκτήματα της ζωής στην Ελλάδα, ενώ παρατίθεται και το κεντρικό σύνθημα της τουριστικής καμπάνιας «Ελλάδα… θα θέλεις να μείνεις για πάντα».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην ανησυχία των Γερμανών ότι δεν θα έχουν θέρμανση τον ερχόμενο χειμώνα, όπως επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Robert Habeck, με τις οποίες έθεσε υπό αμφισβήτηση την έως τώρα προτεραιοποίηση των πολιτών έναντι της οικονομίας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με το φυσικό αέριο. Εν συνεχεία γίνεται λόγος για τις καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην Αθήνα τον χειμώνα, με την ηλιοφάνεια να διαρκεί κατά μέσο όρο 4 με 5 ώρες ημερησίως και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 19 βαθμών κελσίου. Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο ζεστός θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας στην Ελλάδα και αν, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα άνω του μέσου όρου.

Süddeutsche Zeitung: Την ώρα που οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να ζεσταθούν στη Γερμανία, μπορεί κάποιος να περνάει τον χειμώνα σε μια παραλία του Αιγαίου

Στο θέμα αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung στη στήλη με το πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας, όπου με σκωπτικό ύφος σχολιάζεται ότι μπορεί να είναι ανησυχητική η κατάσταση γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια και τον επικείμενο χειμώνα στη Γερμανία, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι η διάσωση θα έρθει από το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την Ελλάδα. Ενόψει του κρύου που περιμένει τους Γερμανούς, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού προσφέρει μια «άριστη ομπρέλα διάσωσης», και συγκεκριμένα να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα με την ελληνική φιλοξενία, τον ήπιο καιρό και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες: πρόκειται για μια γενναιόδωρη χειρονομία, που ντροπιάζει τους πολιτικούς που ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη πριν από μερικά χρόνια.

Την ώρα που οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να ζεσταθούν στη Γερμανία, μπορεί κάποιος να περνάει τον χειμώνα σε μια παραλία του Αιγαίου, να απολαμβάνει το ούζο του και να περιγελά το Κρεμλίνο. Είναι κάπως ενοχλητικό πάντως, ότι ο Υπουργός Τουρισμού προσκαλεί κυρίως τους συνταξιούχους, διότι θα έπρεπε να ξέρει ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι περνούν τον χειμώνα στα Κανάρια ή τη Μαγιόρκα, αναφέρει το σχόλιο. Η Ελλάδα, βεβαίως, έχει να προσφέρει έναν πολιτισμό χιλιετιών, μια μυστήρια γλώσσα, και μπορεί κανείς να απολαύσει τα βράδια του με συρτάκι και τον Αλέξη Ζορμπά, χωρίς να έχει καμία σημασία ότι η Ακρόπολη τον χειμώνα βυθίζεται στο χιόνι, καταλήγει η εφημερίδα.

Tageszeitung: Ήλιος έναντι κόστους θέρμανσης: Ξεχειμώνιασμα στην Κρήτη;

Η ανταπόκριση του Ferry Batzoglou από την Αθήνα επισημαίνει αναφορικά με την πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας μέσω δήλωσής του στην εφ/δα Bild προς τους Γερμανούς συνταξιούχους ενόψει ενεργειακής κρίσης να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα (βλ. επισκόπησή μας Α.Π.: 1117/14.7.22), τις σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» περί συνεργασίας Υπουργείου Τουρισμού με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και πρακτορεία τουρισμού για διαμόρφωση πακέτου μακροχρόνιων φθινοπωρινών και χειμερινών διακοπών στην Ελλάδα για τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, ότι υπάρχουν τα εξής ζητήματα:

α) Και στην Κρήτη έχει κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα οπότε η θέρμανση είναι απαραίτητη,

β) Η ραγδαία άνοδος των τιμών στην Ελλάδα –όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούνιο στο 12,2% καταγράφοντας το υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 29 ετών – έχει ανεβάσει το κόστος ζωής, με ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση των Χανίων που –σύμφωνα με τον αρθρογράφο – αποτελούν έναν από τους ακριβότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις τιμές των εστιατορίων, των καταστημάτων και των πάσης φύσεως υπηρεσιών,

γ) Οι τιμές στον τομέα της στέγασης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 31,5% κατά τον φετινό –σε σύγκριση με τον περσινό- μήνα Ιούνιο, ενώ και το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ακριβύνει πάρα πολύ,

δ) Το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, όπως καταδεικνύει και το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 30.000 θάνατοι από κορονοϊό και «όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, προτιμούν να πάνε σε ιδιωτική κλινική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάτι πολύ ακριβό», ενώ «πολλοί Κρητικοί αναγκάζονται επίσης να χειρουργηθούν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Αθήνας», γιατί ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα τοπικά νοσοκομεία,

ε) Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν δέλεαρ για ξένους συνταξιούχους, ισχύουν μόνο για όσους παραμένουν στην χώρα για περισσότερες από 183 ημέρες τον χρόνο και όσους δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα για τουλάχιστον επτά χρόνια κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...