Αρχική Ελλάδα Τα νησιά θα γίνουν “Αστακός”-Ο ελληνικός στρατός θα παραλάβει 400 επιπλέον τεθωρακισμένα...

Τα νησιά θα γίνουν “Αστακός”-Ο ελληνικός στρατός θα παραλάβει 400 επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian το 2023

Πρόκειται για την μαζικότερη προμήθεια τεθωρακισμένου οχήματος στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια από την εποχή του M-113

Η Ελλάδα θα παραλάβει 400 επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian το 2023 από το πλεόνασμα των ΗΠΑ ως μέρος του εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού της οπλοστασίου στο πλαίσιο συμβάσεων με πολλές χώρες, πολλά από τα οποία θα δοθούν στα νησιά μας.

«Αναμένουμε να παραλάβουμε άλλα 400 τεθωρακισμένα οχήματα επιτήρησης M1117 φέτος», είπε ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Το M1117 Guardian, που αναφέρεται επίσης και ως Armored Security Vehicle (ASV), είναι ένα όχημα εσωτερικής ασφάλειας που βασίζεται στη σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων V-100 και V-150 Commando.

Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για υπηρεσία στο Σώμα Στρατιωτικής Αστυνομίας των ΗΠΑ.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 Guardian αποτελούν μέρος 172 αμυντικών προγραμμάτων που εγκρίθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και κατέστησαν δυνατά μέσω των συμφωνιών με τις ΗΠΑ.
Πλήθος συμφωνιών της Ελλάδος με τους συμμάχους της

Αυτές περιλαμβάνουν, συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στρατηγικές συμφωνίες με τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύναψη παρόμοιων στρατηγικών συμφωνιών.

Μεταξύ άλλων στρατιωτικών συμφωνιών που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση για απόκτηση ή εκσυγχρονισμό των Ενόπλων της Δυνάμεων, ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα αεροσκάφη F-16V, τα γαλλικής κατασκευής Mirage και Rafale, καθώς και τις φρεγάτες Belharra και MEKO, τους πυραύλους ακριβείας Spike NLOS και τα ελικόπτερα ΑΦΝΣ Romeo.

Η Ελλάδα θα παραλάβει τέσσερα ακόμη οχήματα μάχης πεζικού Marder 1A3 του γερμανικού στρατού τις επόμενες ημέρες σε αντάλλαγμα για σοβιετικής κατασκευής BMP-1 IFV, τα οποία η Αθήνα μεταβίβασε στην Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2023 ύψους 5,65 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το M1117 Guardian Το M1117 Guardian, που αναφέρεται επίσης και ως Armored Security Vehicle (ASV), είναι ένα όχημα εσωτερικής ασφάλειας που βασίζεται στη σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων V-100 και V-150 Commando.
Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για υπηρεσία στο Σώμα Στρατιωτικής Αστυνομίας των ΗΠΑ.

Τα πρώτα πρωτότυπα εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1997 και η σειριακή παραγωγή του M1117 ξεκίνησε μεταξύ 1999 και αρχές του 2000.

Το M1117 ήταν ένα από τα πρώτα στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ που κατασκευάστηκε σε ένα εξειδικευμένο κύτος ανθεκτικό στις νάρκες, ενώ μετά το 2001 υιοθετήθηκε σε αυξανόμενους αριθμούς ως άμεση απάντηση στην απειλή από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο οπλισμός του αποτελείται από έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων Mk19 και ένα βαρύ πολυβόλο Browning M2HB, τοποθετημένο σε έναν πυργίσκο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται στο αμφίβιο όχημα επίθεσης του USM, και ένα μεσαίο πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πυροβολητή.

Το όχημα χρησιμοποιήθηκε από την αμερικανική στρατιωτική αστυνομία και μονάδες ασφαλείας συνοδείας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Είναι μια πιο βαριά προστατευμένη και βαριά οπλισμένη εναλλακτική λύση του θωρακισμένου M1114 Humvee, το οποίο δεν σχεδιάστηκε αρχικά για να είναι προστατευμένο όχημα μάχης.

Ζυγίζει περίπου 15 τόνους, το M1117 και είναι ελαφρύτερο από το θωρακισμένο όχημα 20 τόνων Stryker ICV ή το 25 τόνων M2 Bradley.

pentapostagma.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δωρητής σπέρματος: Έγινε πατέρας 550 παιδιών – Οδηγείται στο δικαστήριο για αυξημένο κίνδυνο αιμομιξίας

Ένας Ολλανδός δωρητής σπέρματος, ο οποίος έχει αποκτήσει περίπου 550 παιδιά σε όλο τον κόσμο, κατηγορείται ότι δεν σεβάστηκε τα όρια που έχουν μπει προκειμένου...

Το σύστημα δράσης του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών -Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε 2 για θάνατο γυναίκας

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που είχε αποκομίσει πάνω από 9 εκατ. ευρώ από τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.Κατά την διάρκεια της...

Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

Τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000...

Ο «Λευκός Θάνατος»: Αυτός είναι ο φονικότερος sniper που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.Ιδιαίτερα από...

Καλάθι των νονών: Η απόφαση με τα προϊόντα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι των νονών.Δημοσιεύθηκε η απόφαση 29575/2023 «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι...