Αρχική Οικονομία Τα παράλογα στον ΕΝΦΙΑ 2023 που αυξάνουν τον φόρο

Τα παράλογα στον ΕΝΦΙΑ 2023 που αυξάνουν τον φόρο

Και ενώ αναμένονται τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ 2023, υπενθυμίζονται οι στρεβλώσεις που δίνουν υψηλότερο φόρο σε ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και πώς τελικά δεν φορολογείται επί της ουσίας η πραγματικά μεγάλη περιουσία.

Σήμερα, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», φιλοξενεί τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Αλαβάνος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαίωμα σε κάθετη ιδιοκτησία επιβαρύνονται με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Αυτό λειτουργεί μάλιστα ως αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων κάθετων ιδιοκτησιών που θα προσέφεραν, σύμφωνα με τον ίδιο, την επιλογή και τη δυνατότητα ιδιόκτητης στέγης.

Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλαβάνος, «αν και ο ιδιοκτήτης που έχει κάθετη ιδιοκτησία στο ένα τέταρτο ενός γεωτεμαχίου είναι σε μειονεκτικότερη θέση από αυτόν που έχει πλήρη κυριότητα του ανεξάρτητου γεωτεμαχίου του με ίσο εμβαδόν, αφού η πράξη σύστασης μιας διηρημένης ιδιοκτησίας (κάθετης ή οριζόντιας) του επιβάλει μόνο δεσμεύσεις, αυτός πληρώνει φόρο 9,79 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έχει ανεξάρτητο γεωτεμάχιο».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Επειδή η αύξηση του φόρου δεν είναι γραμμική, αλλά γεωμετρική, για τιμές γεωτεμαχίου από 400.000 έως 2 εκατ. ευρώ».

ΕΝΦΙΑ 2023: Πότε βγαίνει

Η πρώτη προθεσμία του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στις 31 Μαρτίου 2023, που λήγει η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Ε9, τα «ραβασάκια» θα σταλούν γύρω στα τέλη Απριλίου και η πληρωμή θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την αρχή να γίνεται τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποχρέωση για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:

 • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.
 • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε µμεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.
 • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Οι 10 δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν ως εξής:

 • Μάιος 2023
 • Ιούνιος 2023
 • Ιούλιος 2023
 • Αύγουστος 2023
 • Σεπτέμβριος 2023
 • Οκτώβριος 2023
 • Νοέμβριος 2023
 • Δεκέμβριος 2023
 • Ιανουάριος 2024
 • Φεβρουάριος 2024

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων για την επόμενη ημέρα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση εκείνη που οι επόμενες εκλογές φέρουν το κόμμα της ΝΔ ξανά στην...

Λάρισα: 33χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της τη βίασε 2 φορές και την κλείδωσε έξω από το σπίτι

Ενώπιων του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας θα παρουσιαστεί σήμερα ο 40χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης...

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...

Νότια Αφρική: Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πάρτι γενεθλίων

Ένοπλοι «γάζωσαν» καλεσμένους σε πάρτι γενεθλίων στη Νότια Αφρική.Ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο χθες Κυριακή ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί...

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που...