Αρχική Οικονομία Τα προβλήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών – Τα νεότερα για αίτηση

Τα προβλήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών – Τα νεότερα για αίτηση

Η ώρα της πολυαναμενόμενης από τον Ιανουάριο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών πλησιάζει και οι τελευταίες λεπτομέρειες είναι στα «σκαριά». Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε πως η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για αίτηση θα ανοίξει μέχρι τις 15 Ιουνίου και ότι το εκπτωτικό κουπόνι θα ξεκινά από 35% και θα φτάνει έως 50%. Ωστόσο, παρότι η ημερομηνία πλησιάζει, λίγες είναι οι σημαντικές λεπτομέρειες που γνωρίζουμε, ούτως ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αφού ακόμα και με έκπτωση, θα πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η ακρίβεια σπέρνει απόγνωση

Η αντικατάσταση συσκευών είναι ουσιαστικά μια μακροπρόθεσμη «επένδυση», ένα κίνητρο, παρά μια οικονομική στήριξη, προκειμένου να μπορεί σε βάθος χρόνου ένα νοικοκυριό να έχει εξοικονόμηση στο ρεύμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου, η εξοικονόμηση θα ξεπερνάει το 30% της ετήσιας κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, η ακρίβεια και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγούν σε απόγνωση τους καταναλωτές, και χιλιάδες είναι οι πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών.

Ο μεγάλος «γρίφος» για την επιδότηση συσκευών

Έτσι, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι πως, εάν κάποιος που έχει ήδη μια υπέρογκη οφειλή, θα μπορέσει να διαθέσει επιπλέον χρήματα -ακόμα και με έκπτωση- προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιες από τις συσκευές που έχει στο σπίτι του. Εξάλλου, ούτε όλες τις συσκευές θα μπορέσει να αντικαταστήσει.

Ποιες ηλεκρικές συσκευές περιλαμβάνονται στην επιδότηση

Υπενθυμίζεται πως οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αλλάξουν μέχρι και τρεις από τις εξής κατηγορίες:

  • ψυγείο
  • κλιματιστικό
  • καταψύκτη

Δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Επίσης, η συσκευή της επιλογής του εκάστοτε δικαιούχου θα πρέπει να είναι πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης κατανάλωσης», με κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Τι θα γίνει στις θερινές εκπτώσεις

Ήδη, γνωρίζουμε πως η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, οπότε και θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, θα είναι στις 10 Ιουλίου. Επομένως, το πιο πιθανό είναι πως το πρόγραμμα θα συμπέσει με τις εκπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ποια έκπτωση θα ισχύει; Του καταστήματος ή του κουπονιού; Και επίσης: Θα περιοριστεί η γκάμα επιλογών των καταναλωτών; Δηλαδή, όσες είναι πολύ ακριβές και δεν έχουν έκπτωση, μόνο από αυτές θα μπορεί να επιλέξει για την επιδότηση;

Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί μέχρι πότε μπορεί να γίνει χρήση του εκπτωτικού κουπονιού έως 50% της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης συσκευών και ο «κόφτης»

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι ναι μεν θα μπορούν όλοι «ανεξαρτήτως εισοδήματος» να κάνουν αίτηση για κουπόνι, όμως, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος. Tο ποιος δηλαδή θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, θα υπάρχει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται.

Πόσα χρήματα θα γλιτώσετε

Ενδεικτικά, θα γλιτώσετε τα παρακάτω χρήματα, ανάλογα με τη συσκευή που θα αντικαταστήσετε:

  • Κλιματιστικό: 300 ευρώ
  • Ψυγείο: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Πώς θα κάνετε αίτηση – Τα απαραίτητα στοιχεία

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Θα μπορείτε να μπαίνετε στο σύστημα με κωδικούς Taxisnet, ενώ θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμο και το ΑΦΜ σας.

Τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού σε λογαριασμό. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι και θα πηγαίνει με αυτό σε οποιοδήποτε κατάστημα για να επιλέξει την καινούρια συσκευή. Εκεί, με την αγορά, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης. Η συσκευή της επιλογής του θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ο παράγοντας που θα σας αφήσει εκτός επιδότησης συσκευών

Θα αποκλείονται όσοι δεν πληρούν την απαραίτητη μία -μέχρι στιγμής- προϋπόθεση: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών

Ακόμη δύο μήνες προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό πλαίσιο...

Αυτά είναι τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Σαράντα τέσσερα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής για τις εκλογές της...

Βόλος: Επιτέθηκε στον γείτονά του με τσεκούρι για … έναν κορμό δέντρου

Οι δύο γείτονες ξεκίνησαν να μαλώνουν για το ποιος θα πάρει έναν μεγάλο κορμό και τότε ο ένας επιτέθηκε με τσεκούρι...

Ο 26χρονος φοιτητής που βρήκε τον πιο φρικτό θάνατο: Έμεινε κολλημένος ανάποδα σε σπηλιά

Ένα μοιραίο λάθος άφησε καθηλωμένος ανάποδα σε μια σπηλιά έναν άνδρα με αποτέλεσμα μερικές ώρες αργότερα να βρει φρικτό θάνατο.Τον χειρότερο...

Δύο κοντέινερ με 160 κιλά κοκαϊνης κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Κατά πληροφορίες, το παράνομο φορτίο φέρεται να συνδέεται με την ποσότητα των 105 κιλών που κατασχέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη ΘεσσαλονίκηΠερισσότερα...