Αρχική Οικονομία Τα σενάρια για μείωση των λογαριασμών ρεύματος… και η πραγματικότητα

Τα σενάρια για μείωση των λογαριασμών ρεύματος… και η πραγματικότητα

Σενάριο για παρέμβαση κόστους μέχρι και 4 δισ. ευρώ στην ενέργεια για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, διακινείται από την κυβέρνηση, που όμως περιμένει πρώτα τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα αργήσουν, γιατί το σενάριο εδράζεται σε δύο παραδοχές:

  • Πρέπει να δημοσιοποιήσει η Eurostat τα ευνοϊκά επίσημα στοιχεία για το περσινό δημοσιονομικό έλλειμμα. Εκτιμάται ότι θα μετρηθεί περίπου 2 δισ. ευρώ μικρότερο. Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν περί τα 1,4 δισ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα φόρων του πρώτου τριμήνου φέτος.
  • Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, γιατί μπαίνουμε στην περίοδο που οι καταναλώσεις φυσικού αερίου για θέρμανση υποχωρούν και δημιουργούνται αποθέματα για το χειμώνα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προνοήσουν και να μην χάσουν χρόνο.

Αν δεν προχωρήσει μία κοινή λύση, τότε θα ενεργοποιηθεί το πακέτο των 4 δισ. ευρώ, στα οποία οι κυβερνητικοί αθροίζουν και τα περίπου 590 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη αναγγείλει, με τα επιδόματα κλπ.

Φυσικά, οι επιδοματικές πολιτικές ανακουφίζουν προσωρινά, αλλά δεν θα λύσουν τα προβλήματα που δεν αγγίζει καν η κυβέρνηση και είναι η ανάγκη να εξασφαλισθούν προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα και η διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών σε μία κατ’ όνομα αγορά στη χώρα μας, όπου ελάχιστες ποσότητες ηλεκτρισμού, διαμορφώνουν τιμές για το σύνολο των καταναλωτών.

Μητσοτάκης: Εθνική στήριξη, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τεραματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, προανήγγειλε τη συνέχιση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας και τον Μάιο. Επανέλαβε, δε, ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών, κάτι που είναι δυνατό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ταυτόχρονα να πετύχει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Ποια μέτρα εξετάζονται για φθηνότερο ρεύμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι:

  • Επιβολή οριζόντιας τιμεής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  • Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτγη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
  • Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εξετάζεται παράταση της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων

Πρόσθετη χρηματοδότηση στο ΤΕΒΑ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης – Δυνατότητα παράτασης της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων εξετάζει η κυβέρνησηΤους πέντε άξονες στους οποίους...

Με γεώτρηση στα 4.000 μέτρα κάτω από τη γη, οι Γάλλοι αλλάζουν το τοπίο στην ενέργεια

Σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης πρόκειται να φτάσει το γεωτρύπανο της Renault με σκοπό να αντλήσει...

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Αύξηση κατά 78% καταγράφεται στα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της ΕλλάδοςΑύξηση κατά 78,3% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια μόνο για παλαιές κατοικίες

Μόνο για την αγορά παλαιών ακινήτων θα ισχύει η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα καταβάλει το κράτος, στο...

Αττική Οδός: Στα 2,5 ευρώ τα διόδια – Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Στα χέρια των υποψήφιων επενδυτών πέρασε η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, η προβλέπει μεταξύ άλλων χαμηλότερο αντίτιμο στα διόδια...