Αρχική Οικονομία Τα τρία απλά βήματα για να μάθετε αν θα πάρετε αύξηση στη...

Τα τρία απλά βήματα για να μάθετε αν θα πάρετε αύξηση στη σύνταξή σας [παραδείγματα]

Ο Ιανουάριος του 2023 είναι ακόμη μακριά και οι συνταξιούχοι θέλουν να γνωρίζουν αν ανήκουν σε αυτούς που θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους –και μάλιστα σε μόνιμη βάση- από το νέο έτος. Υπάρχει τρόπος να γίνει αρκεί να ακολουθηθούν τρία απλά βήματα. Η απάντηση βρίσκεται στο μηνιαίο σημείωμα υπολογισμού της σύνταξης καθώς εκεί αποτυπώνεται το αποτελέσμα του επανυπολογισμού.

1. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική υπηρεσία “πληρωμές”. Θα ακολουθήσετε την εξής διαδρομή στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ: Αρχική-ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους-πληρωμές και εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος.

2. Το δεύτερο βήμα είναι να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και τον ΑΜΚΑ προκειμένου να μπείτε στην υπηρεσία.

3. Το τρίτο βήμα είναι να εκτυπώσετε ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα σύνταξης κατά προτίμηση το πιο πρόσφατο προκειμένου να αποκτήσετε πλήρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε όλα τα ενημερωτικά σημειώματα, γίνεται πλέον σύγκριση της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ο συνταξιούχος (με βάση δηλαδή τον παλαιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης) και του νέου τρόπου επανυπολογισμού της σύνταξης βάσει του νόμου 4387/2016 (σ.σ είναι ο λεγόμενος “νόμος Κατρούγκαλου” όπως τροποποιήθηκε το 2020 με τον νόμο Βρούτση). Αν από τη σύγκριση προκύπτει “αρνητική προσωπική διαφορά“, ο συνταξιούχος θα λάβει αύξηση από το νέο έτος και μάλιστα διπλή: η μια αύξηση θα δοθεί για να κλείσει η λεγόμενη “προσωπική διαφορά” και η δεύτερη αύξηση θα δοθεί λόγω του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Συνταξιούχος έχει σήμερα μεικτή σύνταξη 1099 ευρώ αλλά με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού πρέπει να λαμβάνει σύνταξη 1161 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή προσωπική διαφορά 62,4 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πάρει από την 1/1/2023:

1. Μια ακόμη δόση για να μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Έχει αποφασιστεί ότι οι προσωπικές διαφορές που είναι αρνητικές μηδενίζονται αλλά με αυξήσεις σε πέντε χρόνια.

2. Την αύξηση που προκύπτει βάσει του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Το ποσοστό μεταβολής της σύνταξης θα είναι το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Έτσι, επειδή το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι 3,5% και ο πληθωρισμός 5,5%, το ποσοστό αύξησης θα είναι 4,5%.

Άρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πάρει: 51 ευρώ επιπλέον λόγω του πληθωρισμού και περίπου 15 ευρώ επιπλέον για να “κλείσει” η προσωπική διαφορά: σύνολο 66 ευρώ. Από αυτά, θα αφαιρεθεί ποσοστό 20-30% λόγω του φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που παραμένει ενεργή και η διαφορά των περίπου 50 ευρώ θα αποδοθεί στον συνταξιούχο.

Τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά; Δηλαδή αν η καταβαλόμενη σύνταξη ήταν 1161 ευρώ και αυτή που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού 1099 ευρώ; Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε θετική προσωπική διαφορά. Η αύξηση στην καταβαλόμενη σύνταξη και πάλι θα υπολογιζόταν αλλά το ποσό των περίπου 50 ευρώ, αντί να καταβαλλόταν στον συνταξιούχο θα μηδένιζε (σχεδόν) λογιστικά την προσωπική διαφορά. Έτσι, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν θα έβλεπαν καμία αύξηση και θα περίμεναν την επόμενη χρονιά όταν πλέον η προσωπική διαφορά θα είχε μηδενιστεί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Με γεώτρηση στα 4.000 μέτρα κάτω από τη γη, οι Γάλλοι αλλάζουν το τοπίο στην ενέργεια

Σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης πρόκειται να φτάσει το γεωτρύπανο της Renault με σκοπό να αντλήσει...

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Αύξηση κατά 78% καταγράφεται στα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της ΕλλάδοςΑύξηση κατά 78,3% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια μόνο για παλαιές κατοικίες

Μόνο για την αγορά παλαιών ακινήτων θα ισχύει η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα καταβάλει το κράτος, στο...

Αττική Οδός: Στα 2,5 ευρώ τα διόδια – Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Στα χέρια των υποψήφιων επενδυτών πέρασε η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, η προβλέπει μεταξύ άλλων χαμηλότερο αντίτιμο στα διόδια...

Έρχεται η σούπερ χριστουγεννιάτικη φορολοταρία-Ποιοι θα κερδίσουν από 100.000 ευρώ

Το ποσό των 100.000 ευρώ θα κερδίσουν οι τυχεροί φορολογούμενοι της κλήρωσης που θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα από την ΑΑΔΕ.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με...