Αρχική Οικονομία Τα τρία απλά βήματα για να μάθετε αν θα πάρετε αύξηση στη...

Τα τρία απλά βήματα για να μάθετε αν θα πάρετε αύξηση στη σύνταξή σας [παραδείγματα]

Ο Ιανουάριος του 2023 είναι ακόμη μακριά και οι συνταξιούχοι θέλουν να γνωρίζουν αν ανήκουν σε αυτούς που θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους –και μάλιστα σε μόνιμη βάση- από το νέο έτος. Υπάρχει τρόπος να γίνει αρκεί να ακολουθηθούν τρία απλά βήματα. Η απάντηση βρίσκεται στο μηνιαίο σημείωμα υπολογισμού της σύνταξης καθώς εκεί αποτυπώνεται το αποτελέσμα του επανυπολογισμού.

1. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική υπηρεσία “πληρωμές”. Θα ακολουθήσετε την εξής διαδρομή στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ: Αρχική-ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους-πληρωμές και εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος.

2. Το δεύτερο βήμα είναι να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και τον ΑΜΚΑ προκειμένου να μπείτε στην υπηρεσία.

3. Το τρίτο βήμα είναι να εκτυπώσετε ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα σύνταξης κατά προτίμηση το πιο πρόσφατο προκειμένου να αποκτήσετε πλήρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε όλα τα ενημερωτικά σημειώματα, γίνεται πλέον σύγκριση της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ο συνταξιούχος (με βάση δηλαδή τον παλαιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης) και του νέου τρόπου επανυπολογισμού της σύνταξης βάσει του νόμου 4387/2016 (σ.σ είναι ο λεγόμενος “νόμος Κατρούγκαλου” όπως τροποποιήθηκε το 2020 με τον νόμο Βρούτση). Αν από τη σύγκριση προκύπτει “αρνητική προσωπική διαφορά“, ο συνταξιούχος θα λάβει αύξηση από το νέο έτος και μάλιστα διπλή: η μια αύξηση θα δοθεί για να κλείσει η λεγόμενη “προσωπική διαφορά” και η δεύτερη αύξηση θα δοθεί λόγω του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Συνταξιούχος έχει σήμερα μεικτή σύνταξη 1099 ευρώ αλλά με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού πρέπει να λαμβάνει σύνταξη 1161 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή προσωπική διαφορά 62,4 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πάρει από την 1/1/2023:

1. Μια ακόμη δόση για να μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Έχει αποφασιστεί ότι οι προσωπικές διαφορές που είναι αρνητικές μηδενίζονται αλλά με αυξήσεις σε πέντε χρόνια.

2. Την αύξηση που προκύπτει βάσει του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Το ποσοστό μεταβολής της σύνταξης θα είναι το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Έτσι, επειδή το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι 3,5% και ο πληθωρισμός 5,5%, το ποσοστό αύξησης θα είναι 4,5%.

Άρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πάρει: 51 ευρώ επιπλέον λόγω του πληθωρισμού και περίπου 15 ευρώ επιπλέον για να “κλείσει” η προσωπική διαφορά: σύνολο 66 ευρώ. Από αυτά, θα αφαιρεθεί ποσοστό 20-30% λόγω του φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που παραμένει ενεργή και η διαφορά των περίπου 50 ευρώ θα αποδοθεί στον συνταξιούχο.

Τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά; Δηλαδή αν η καταβαλόμενη σύνταξη ήταν 1161 ευρώ και αυτή που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού 1099 ευρώ; Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε θετική προσωπική διαφορά. Η αύξηση στην καταβαλόμενη σύνταξη και πάλι θα υπολογιζόταν αλλά το ποσό των περίπου 50 ευρώ, αντί να καταβαλλόταν στον συνταξιούχο θα μηδένιζε (σχεδόν) λογιστικά την προσωπική διαφορά. Έτσι, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν θα έβλεπαν καμία αύξηση και θα περίμεναν την επόμενη χρονιά όταν πλέον η προσωπική διαφορά θα είχε μηδενιστεί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αστυνομία «έκοψε» πρόστιμο στο αυτοκίνητο των 490 χλμ./ώρα

Κατάπληκτοι από την ομορφιά του μοντέλου έμειναν οι Γάλλοι αστυνομικοί που ακινητοποίησαν μια Bugatti Chiron Super Sport 300+. Ένα από τα...

Απορρίπτει η Κίνα τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» το φεγγάρι

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενοχοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς την κανονική και λογική διαστημική δραστηριότητα της Κίνας. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες...

Τροχαία: Ποια ηλικιακή ομάδα εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ατυχήματα

Οι οδηγοί μέχρι 30 ετών είναι αυτοί που εμπλέκονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε τροχαία ατυχήματα. Το 26,8% των οδηγών που είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα...

Εξοικονομώ: Ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος

Στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ  θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις Greco...

Μύκονος: Έκλεψαν από δύο Πορτογάλους τσάντες, κοσμήματα και ρολόγια των 300.000 ευρώ

Αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως ρολόι “Richard Miller” των 159.000 ευρώ, 9 τσάντες Louis Vuitton των 20.000 ευρώ, μπρασελέ με διαμάντια αξίας...