Αρχική Οικονομία Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζια» να είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του...

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζια» να είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους

Ανεβάζουν ταχύτητες  στην κυβέρνηση μετά την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς στόχος είναι έως τα τέλη Δεκεμβρίου να έρθει μία ακόμα δόση 3,5 δισ. ευρώ.

Η έλευση των δόσεων (στις επιδοτήσεις 2 φορές ετησίως 1,7 δισ. ευρώ και στα δάνεια 1 φορά ανά έτος 1,8 δισ. ευρώ), συνδέεται με την επίτευξη συνολικά 331 ορόσημων. Το ποσό θα διανεμηθεί σε 108 επενδύσεις και 67 μεταρρυθμίσεις, ενώ έως τα τέλη του έτους πρέπει να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση 13 μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η πρώτη φάση για το πρόγραμμα εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα, ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, η έναρξη ισχύος του νέου εργασιακού νόμου, η έναρξη νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και η ψήφιση νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι δόσεις δεν συνδέονται με δαπάνες για έργα. Η κυβέρνηση θέλει να δαπανήσει 1,6 δισ. ευρώ επιδοτήσεις φέτος και 3,2 δισ. ευρώ το 2022. Στα δάνεια αναμένει φέτος δαπάνη 900 εκατ. ευρώ και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.

Τα 13 ορόσημα

Η αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προϋποθέτει ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να «τρέξουν»:

1. Η πρώτη φάση για το πρόγραμμα εξοικονομώ

Τον Οκτώβριο θα «τρέξει» το νέο τροποποιημένο πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών. Σε αυτό θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ συγχρόνως περιορίζεται η γραφειοκρατία, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου θα είναι πλέον υποχρεωτική, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζουν οι πολίτες.  Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

2. Η έγκριση του σχεδίου δράσης κατά της ενεργειακής φτώχειας

Το Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 6 Αυγούστου, εντάσσοντας τα εν λόγω μέτρα στον τρίτο πυλώνα πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μέτρα από τα οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο, θα ωφεληθούν περί τις 300.000 πληττόμενα νοικοκυριά, με τη συνολική δημόσια δαπάνη για την εφαρμογή τους να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας.

3. Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για την τοποθέτηση ηλεκτρικών φορτιστών

Θα επιδοτηθεί η εγκατάσταση το λιγότερο 8.000 δημόσιων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε προαστιακές και αστικές τοποθεσίες, μέσα στις πόλεις και σε άλλα κομβικά σημεία (χώροι στάθμευσης, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι και αεροδρόμια). Στις αποφάσεις αυτές θα αποσαφηνίζεται ο μηχανισμός υλοποίησης του δικτύου φόρτισης και η διαδικασία επιλογής των μονάδων.

4. Διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας

Οσον αφορά στην κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ο στόχος της επένδυσης είναι να διασφαλίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Τα νεόκτιστα κτίρια πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

5. Έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή

Ο νόμος δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε θέματα ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου.

6. Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ

Η μεταρρύθμιση στοχεύει στη αναδιάρθωση του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του, καθώς και της συνολικής ικανότητας και αποτελεσματικότητάς του Οργανισμού.

7. Έναρξη ισχύος για νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων

Μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται η υποχρεωτική συλλογή έως το 2023 των κλωστοϋφαντουργικών και των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων. Επίσης, εισάγεται από 1η Σεπτεμβρίου 2022 στα σχολεία η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων, με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

8. Έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για το clawback

Το 70% του clawback, ήτοι η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο, θα καταβάλλεται εκ των προτέρων, σε κυλιόμενη βάση και το υπόλοιπο 30% μέσω δόσεων.

9. Έναρξη κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας

Ριζικές αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα της χώρας προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με τη θέσπιση νέων πρωτοποριακών φορολογικών εργαλείων, όπως με τους νέου τύπου ελέγχους τεχνητής νοημοσύνης, που θα συμβάλουν στη συνεχιζόμενη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

10. Νομοσχέδιο για ενθάρρυνση εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

11. Προσδιορισμός δράσεων και κτηρίων για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης

Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην ορθολογικότερη κατανομή της δικαστηριακής ύλης μεταξύ των διοικητικών δικαστηρίων, στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και στην διευκόλυνση των πολιτών στην αναζήτηση δικαστικής προστασίας.

12. Νέος χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Αφορά σε παρεμβάσεις για αναβάθμιση και αναδιάταξη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

13. Έλεγχος του προγράμματος

Νομική εντολή στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου του συνολικού προγράμματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρεκόρ ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών τον Μάιο

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών...

Ποινικές διώξεις σε 40χρονο στην Κρήτη που άφησε το φίλο του να πεθάνει σε χωράφι

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται ο 40χρονος άνδρας ο οποίος παράτησε έναν φίλο του, που έκαναν μαζί ναρκωτικά, σε χωράφι και πέθανε.Σύμφωνα με πληροφορίες ο...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικός με πέντε παιδιά αυτοκτόνησε με καραμπίνα

Μία σοκαριστική οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 50χρονος στρατιωτικός και πατέρας πέντε παιδιών έβαλε τέλος στη ζωή του με...

Πανάκριβο συμβόλαιο θανάτου: «Γάζωσαν» με 50 σφαίρες τον «Ράμπο» και τον κουνιάδο του

Με περισσότερες από 50 σφαίρες «γάζωσαν» τον Β.Ρ. και τον κουνιάδο του Δ.Μ. οι εκτελεστές με τα δύο Καλάσνικοφ τα μεσάνυχτα...

Ιερέας στην Πλάκα τέθηκε σε αργία γιατί… έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια

Ένα δείγμα για τα επίπεδα που λαμβάνει ο υπερσυντηρητισμός στους εκκλησιαστικούς κόλπους φαίνεται πως αποτελεί η απόφαση να τεθεί σε αργία...