Αρχική Οικονομία Ταμείο Ανάκαμψης – Με «πολιτική εντολή» της Κομισιόν η πρώτη δόση στην...

Ταμείο Ανάκαμψης – Με «πολιτική εντολή» της Κομισιόν η πρώτη δόση στην Ελλάδα

Με πολιτική εντολή της ηγεσίας της Κομισιόν θα δοθεί η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σύμφωνα με δημοσίευμα του EURACTIV.

Στις 15 Οκτωβρίου, η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει αίτημα για να λάβει την πρώτη δόση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο EURACTIV ότι οι γραφειοκράτες της ΕΕ σκόπευαν να συστήσουν το μπλοκάρισμα της πρώτης δόσης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την πρώτη πληρωμή.

Δεν θέλει φασαρίες

Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει. Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το EURACTIV η ηγεσία της Κομισιόν δεν θέλει «φασαρίες» με το Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, φοβούμενη ότι θα προκαλέσει αναταραχές στις διεθνείς αγορές.

«Δεν θέλουν να προκαλέσουν αβεβαιότητα στο σύστημα τουλάχιστον στον πρώτο γύρο πληρωμών […] θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με το πόσο ισχυρός είναι ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης για να βοηθήσει την Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της», πρόσθεσε ο διπλωμάτης στο EURACTIV.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το EURACTIV προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Η προτεραιότητα σε ασφαλείς επενδύσεις

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες θα λάμβαναν ούτως ή άλλως χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την μεριά τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό ότι στην πράξη είναι αποκλεισμένες από τον δανεισμό των τραπεζών.

Αναφερόμενος στο κομμάτι του δανεισμού των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο EURACTIV.gr, ότι για να μην αυξηθεί το χρέος της χώρας θα πρέπει να πάει σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υψηλή πιθανότητα αποπληρωμής αυτών των δανείων.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στις ΜΜΕ, που έχουν πληγεί από την πανδημία να συγχωνευθούν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 στη Νότια Κορέα και πλέον έχει 75 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα...

Ποια κρίση; Διπλασιάστηκαν οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες αγωνιούν για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, 64.000 ζουν μια πλούσια και πολυτελή ζωή αδιαφορώντας για...

Παν. Τζαβάρας: Ρυθμιστές της αυτοδυναμίας τα κόμματα εκτός Βουλής

Οι επερχόμενες εκλογές του 2023, οι δέκατες ένατες της περιόδου της Μεταπολίτευσης, έχουν κάποια τεχνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν...

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ τα Χριστούγεννα – Η επίσημη απόφαση για δικαιούχους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στο έκτακτο επίδομα, ύψους 600 ευρώ, στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Βέλγιο: Ένα χωριό 165 κατοίκων κέρδισε το τζχακ ποτ στο λαχείο και πήρε 143 εκατ. ευρώ

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για 165 Βέλγους σε ένα μικρό χωριό του βελγικού βορρά ονόματι Όλμεν, οι οποίοι κέρδισαν στη λαχειοφόρο...