Ο Βίος και η Δόξα του Ολύμπου Μέσα από τις Ανάψεις και τις Προκλήσεις του
«Ανηφορίζουμε ολοένα τον δύσκολο δρόμο. Από δω κι απάνω θα είμαστε αβοήθητοι, καθένας μόνον με την μπόρεσή του». Ο Ηλίας Βενέζης περιγράφει την ανάβαση του στον Όλυμπο το 1951. Το κείμενό του έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα κοινωνικά δίκτυα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς συμπληρώθηκαν 111 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του βουνού με υψόμετρο 2.918 μ., από τους Ελβετούς ορειβάτες Φρεντ Μπουασονά και Ντανιέλ Μπω-Μποβύ, συντροφιά με τον ντόπιο Χρήστο Κάκαλο. Ο Βενέζης ανηφόρησε επίσης με τον Κάκαλο σε κακές καιρικές συνθήκες, αντιλαμβανόμενος τη σκληρότητα και την ομορφιά του Ολύμπου.

Οι διαδρομές για την κορυφή του είναι πολλές και ποικιλόμορφες, από απλές πεζοπορίες μέχρι πιο απαιτητικές αναρριχήσεις, όλες όμως σε φέρνουν κάτω από τις επιβλητικές κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μ. Υπό τους ίσως πιο υποβλητικούς ουρανούς, όταν βρίσκεσαι στο Οροπέδιο των Μουσών και κοιτάζεις το Στεφάνι, τον Θρόνο του Δία, σε καταλαμβάνει ένα αίσθημα συγκίνησης. Ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, το βουνό αποκαλύπτει γιατί έχει κερδίσει τη φήμη του ως κατοικία των 12 θεών.

Η περιπέτεια στον Όλυμπο δεν είναι για τους αδύναμους. Στο άγριο χειμωνιάτικο τοπίο, οι συνθήκες γίνονται αυστηρές και απαιτητικές. Ωστόσο, η εμπειρία της ανάβασης είναι αναντικατάστατη. Οι επισκέπτες γίνονται μάρτυρες ενός είδους αυτογνωσίας και αναμέτρησης με τις δυνάμεις της φύσης, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ακόμη περισσότερο τις απλές ευκολίες της καθημερινότητας. Η κάθαρση που προσφέρει ο Όλυμπος σε κάνει να κοιτάς τη ζωή και τους γύρω σου με μια νέα προοπτική.

Αυτό το περιβάλλον ένωσης με τη φύση είναι κάτι που δεν χάνεις στους σφιχτά συνδεδεμένους ιστούς των ορειβατών που σκοπεύουν να ξεπεράσουν τα όριά τους. Από την ασφάλεια των δύο καταφυγίων, μπορείς να παρατηρήσεις το μέγεθος του Ολύμπου και να αναλογιστείς τον εαυτό σου, ως ένα μικρό κομμάτι του όλου, την ώρα που περνάς το απόλυτο τώρα. Η μαγεία της φύσης και οι προκλήσεις της σου υπενθυμίζουν την ανθρωπινή σου διάσταση και την ανθρώπινη εμπειρία απέναντι στην αξεπέραστη ομορφιά του κόσμου.

Πηγή: kathimerini.gr