Αρχική Οικονομία Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα χωρίς «πέναλτι» από τον Μάιο

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα χωρίς «πέναλτι» από τον Μάιο

Την ευκαιρία να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν και φέτος περισσότεροι από 130.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου προχώρησαν στην ηλεκτρονική ακινησία των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική διάταξη είναι σχεδόν έτοιμη και σύντομα θα πάρει σύντομα το δρόμο προς τη Βουλή και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν με πέναλτι. Χωρίς δηλαδή να καταβάλλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, σε συνάρτηση με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί νωρίτερα φέτος, ενδεχομένως αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να δώσει ανάσα στους κατόχους οχημάτων οι οποίοι λόγω της πανδημίας και του lockdown έχουν περιορίσει της μετακινήσεις τους και παράλληλα λόγω της μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους δυσκολεύονται στην πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).
Ψηφιακή άρση ακινησίας

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Και σήμερα μπορεί να γίνει ψηφιακή άρση της ακινησίας αλλά οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Εχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα σταφύλια της οργής: Η Ιαπωνία δυσκολεύεται να προστατεύσει τα φρούτα της από τις αντιγραφές των Κινέζων

Η πολύτιμη ποικιλία λευκού σταφυλιού, που καλλιεργεί ο Γιούκι Νακαμούρα στην Ιαπωνία, χρειάστηκε 33 χρόνια για να αναπτυχθεί. Όμως...

Μητέρα έκανε ένεση για αδυνάτισμα και κόντεψε να πεθάνει – Τη διαφήμιζαν στα social media

Μια 45χρονη μητέρα λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της, όταν έκανε «μαϊμού» ένεση αδυνατίσματος που είχε αγοράσει από το...

Πού θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι Έλληνες – Οι top χειμερινοί προορισμοί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στην 5η χειρότερη θέση της Ευρώπης η Ελλάδα για τους μισθούς – Οι μόνοι που βγάζουμε λιγότερα σε σχέση με το 2009

Έχουμε τον 5ο χειρότερο μισθό στην Ευρώπη. Ξεπερνάμε μόνο τον Βούλγαρο, τον Ούγγρο, τον Ρουμάνο και τον...

20% πιο ακριβό το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, με την αύξηση να κυμαίνεται από 10 έως 20%. Φέτος το...