Αρχική Ελλάδα Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται – Σενάρια για ψαλίδι και αργότερα κατάργηση

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται – Σενάρια για ψαλίδι και αργότερα κατάργηση

Τσουχτερό παραμένει το τέλος επιτηδεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και για μπλοκάκια, καθώς επιβαρύνονται ετησίως από 400 έως και 1.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μνημονιακό μέτρο που εφαρμόστηκε το 2011 και η κυβέρνηση σκόπευε να το καταργήσει. Μεσολάβησε, όμως, η πανδημία με αποτέλεσμα να μεταφερθούν οι αποφάσεις για αργότερα. Πλέον εξετάζεται σε πρώτο χρόνο το «ψαλίδισμα» του και σε δεύτερη φάση η κατάργησή του.

Ωστόσο, 13 κατηγορίες αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις και μικρομεσαίοι και επαγγελματίες με μόνη προϋπόθεση ότι προχώρησαν σε νέες προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης, μπορούν να γλιτώσουν από το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με κυβερνητική ρύθμιση, εάν μια επιχείρηση προχώρησε από 1η Σεπτεμβρίου 2022 έστω και σε μια πρόσληψη με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, τότε δεν θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος το 2023 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Με τη νέα διάταξη, που αφορά εν δυνάμει περίπου 900.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δεν θα καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος όσοι προχωρούν σε αύξηση του μέσου ετήσιου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

►Διαβάστε και: Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι φόρο γλυτώνουν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες

Επίσης, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 40% για τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ απαλλάσσονται πλήρως για το 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα κάνουν επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ακόμα, από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται:

 1. Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
 2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
 4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
 5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
 6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
 7. Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
 8. Οι συνεταιρισμοί εργαζομένων
 9. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών
 10. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
 11. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί
 12. Οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού εργαζομένων
 13. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια»

►Διαβάστε και: ΕΕ: «Στερεύει» ο προϋπολογισμός – Ερχεται έκτακτη εισφορά από τα κράτη-μέλη

Πώς διαμορφώνεται το τέλος επιτηδεύματος

Επισημαίνεται ότι τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

 • 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 • 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 1.000 για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι πότε θα ισχύει το rapid test – Πότε το σταματάνε οι εργαζόμενοι

Η απόφαση για τα rapid test δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Γεγονός ο νόμος που καταργεί τα rapid test (αλλιώς τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου)...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής...

Καλάθι του νονού: Κατατέθηκε η τροπολογία-Τι θα περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει

Το «καλάθι του νονού» θα είναι σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.Με την...

Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας: «20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα»

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσιεύει προκλητικότατο άρθρο...

Ελασσόνα: Ανείπωτος θρήνος για ζευγάρι που έχασε το βρέφος του σε τροχαίο

Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίχθηκε στην άσφαλτο της Ελασσόνας τον περασμένο Μάιο όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο...