Αρχική Κόσμος Τέλος εποχής για το στρατιωτικό Hummer – Αυτός είναι ο διάδοχός του

Τέλος εποχής για το στρατιωτικό Hummer – Αυτός είναι ο διάδοχός του

Το νέο ελαφρύ στρατιωτικό όχημα των Η.Π.Α. δεν αλλάζει κατηγορία, αλλά σε σχέση με τον πρόγονό του προσφέρει υψηλότερη προστασία και απόδοση σε όλες τις συνθήκες.

Το διάσημο HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) είναι το κύριο όχημα του στρατού των Η.Π.Α.. Πρόκειται για ένα εμβληματικό στρατιωτικό όχημα που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πολλές χώρες του κόσμου. Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Και η εποχή του Humvee φτάνει στο τέλος της.

Oshkosh JLTV 2

Οχήματα όπως το Humvee έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Κατά μία έννοια, αποτελεί την διασταύρωση ενός στρατιωτικού 4×4 και ενός θωρακισμένου οχήματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές αποστολές και εργασίες.

Όσον αφορά την ασφάλεια πληρώματος, είναι λογικό τα Humvee είναι υποδεέστερα από τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα βαρύτερα οχήματα του στρατού. Και το ζήτημα εδώ δεν αφορά μόνο το πάχος της θωράκισης, αλλά και το σχήμα του αμαξώματος συνολικά.

Oshkosh JLTV 4

Φυσικά, το Humvee δεν σχεδιάστηκε για να χτυπήσει επί ίσοις όροις άρματα και οχήματα μάχης πεζικού. Όπως κάθε άλλο όχημα του στρατού, έτσι και το το Humvee μπορεί εύκολα να πατήσει μια νάρκη στο πεδίο μάχης. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν μετράει ο τρόπος που το χρησιμοποιείς, αλλά ο εξοπλισμός ασφάλειας που διαθέτεις.

Σε γενικές γραμμές, ο στρατός των Η.Π.Α. ήθελε να αποκτήσει ένα νέο παντός εδάφους όχημα της ίδιας κατηγορίας με το Humvee, μόνο που ήθελε να είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση μιας έκρηξης από νάρκη ή μιας ένοπλης ενέδρας.

Oshkosh JLTV 5

Ως αποτέλεσμα, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα πρωτότυπα 4×4 που φέρουν προδιαγραφές MRAP – Mine Resistant Ambush Protected. Τα στρατιωτικά οχήματα αυτού του τύπου διαθέτουν πάτωμα τύπου V που διαχέουν την ενέργεια της έκρηξης και εξοστρακίζουν τα θραύσματα της νάρκης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα για την δημιουργία ενός στρατιωτικού οχήματος τύπου MRAP, που ονομάζεται Joint Light Tactical Vehicle (JLTV). Μετά την τελική διαμόρφωση των προδιαγραφών του νέου οχήματος, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή του.

Τον διαγωνισμό κέρδισε η εταιρεία Oshkosh, που ειδικεύεται στην παραγωγή ειδικού και στρατιωτικού εξοπλισμού. Το νέο στρατιωτικό 4×4 που δημιούργησε ονομάζεται JLTV, όπως και η κατηγορία, και εντάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ το 2015, με σκοπό να αντικαταστήσει σταδιακά τον γερασμένο στόλο των Humvee.

Oshkosh JLTV 6

Το νέο Oshkosh JLTV μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα όπλα – από ένα ελαφρύ πολυβόλο μέχρι ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα. Υπάρχει επίσης και έκδοση μεταφοράς προσωπικού χωρίς οπλισμό, με το μικτό της βάρος να είναι περίπου 6 τόνοι. Το μήκος του νέου JLTV είναι 6,2 μέτρα και εφοδιάζεται με V8 πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 300 ίππων. Υπάρχουν ακόμα και υβριδικές εκδόσεις με θερμικό πετρελαιοκινητήρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τεράστιες κινούμενες γεννήτριες.

Όσον αφορά την ασφάλεια που προσφέρει στο πλήρωμα, το νέο θωρακισμένο ελαφρύ στρατιωτικό όχημα των Η.Π.Α. πληροί και τις αυστηρότερες απαιτήσεις των προδιαφραγών MRAP. Το κόστος ενός τέτοιου οχήματος με οπλισμό και άλλα χρήσιμα συστήματα επιβίωσης μπορεί να φτάσει τα 600.000 δολάρια. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί αρκετές χιλιάδες Oshkosh JLTV στον αμερικανικό στρατό, ενώ υπάρχουν παραγγελίες και από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και χωρών εκτός Συμμαχίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κογκρέσο: Κατατέθηκε τροπολογία – Μπλόκο στα τουρκικά F-16

Με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τροπολογία για τα F-16 που ζητά η Τουρκία και αποτελούν διακαή πόθο...

Η αστυνομία «έκοψε» πρόστιμο στο αυτοκίνητο των 490 χλμ./ώρα

Κατάπληκτοι από την ομορφιά του μοντέλου έμειναν οι Γάλλοι αστυνομικοί που ακινητοποίησαν μια Bugatti Chiron Super Sport 300+. Ένα από τα...

Απορρίπτει η Κίνα τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» το φεγγάρι

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενοχοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς την κανονική και λογική διαστημική δραστηριότητα της Κίνας. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες...

Τροχαία: Ποια ηλικιακή ομάδα εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ατυχήματα

Οι οδηγοί μέχρι 30 ετών είναι αυτοί που εμπλέκονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε τροχαία ατυχήματα. Το 26,8% των οδηγών που είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα...

Εξοικονομώ: Ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος

Στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ  θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις Greco...