Αρχική Οικονομία Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο

Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο

Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στο μέλλον, ενώ το 6,5% αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο «λουκέτου». 

Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί από όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση και δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση που ακολούθησαν –και είναι ακόμη σε εξέλιξη– απειλούν ίσως περισσότερο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ετσι, αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκε σημαντικά κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, απόρροια της πλήρους επανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά και των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, οι εκτιμήσεις για την υπόλοιπη χρονιά κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Εκτιμήσεις που δεν προκύπτουν από μια αόριστη απαισιοδοξία, αλλά από τη μειωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τη συσσώρευση οφειλών και την αύξηση των τιμών η οποία αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω μείωση της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώνεται στις 48 μονάδες, στα επίπεδα δηλαδή του 2017, όταν η οικονομία βίωνε ακόμη τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους και των capital controls.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος των ΜΜΕ που διενεργεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε περαιτέρω το α΄ εξάμηνο του 2022 και διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες έναντι 46,3 μονάδων το α΄ εξάμηνο του 2021 και 52,4 μονάδων το β΄ εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, ο δείκτης δεν προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα (66,6 μονάδες το β΄ εξάμηνο του 2019).

Η ανάκαμψη που καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επισκιάζεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το 52,7% δηλώνει ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν ενώ πρόβλημα ρευστότητας έχει το 37%. Από αυτό το 37%, το 27,8% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και ένα 9,2% ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα επαρκούν για λιγότερο από έναν μήνα.

Την ίδια ώρα από την έρευνα προκύπτει ότι το 38,2% των ΜΜΕ έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ο βαθμός υπερχρέωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως με διαφορά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης, καθώς το 39,8% έχει 2 ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (33,5%) και οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ (32,2%).

Βασική αιτία της μειωμένης ρευστότητας, πέραν της συσσώρευσης υποχρεώσεων και του μειωμένου τζίρου στη διάρκεια της πανδημίας, είναι πλέον η αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Το 59,2% έχει ήδη αυξήσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, ενώ ένα 38,7% πρόκειται να αυξήσει τις τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

O άνθρωπος που πληρώνεται αδρά για να μην κάνει τίποτα – Έχει βγάλει ήδη 280.000 δολάρια

«Πόσο θα ήθελα να μην κάνω τίποτα», είναι μια ευχή που ο καθένας μας έχει μουρμουρίσει, λίγο πριν χωθεί ξανά στην εβδομαδιαία του ρουτίνα. Προφανώς,...

Leasing και όχι αγορά αυτοκινήτου επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες

Ποιες εταιρείες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο Η εγχώρια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής...

Neom: Η φουτουριστική mega city αλά Blade Runner – Το μεγαλύτερο οικοδόμημα που χτίστηκε ποτέ (Βίντεο)

Φανταστείτε έναν οριζόντιο ουρανοξύστη μήκους 105 μιλίων, λεπτό σαν μολύβι που διασχίζει ψηλά βουνά και άνυδρη έρημο και θα...

Πρόστιμο 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς -Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν

Συνθήκες ζούγκλας επικρατούν στο αστικό δίκτυο της χώρας μας, με δεκάδες χιλιάδες οδηγούς να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες πίσω...

Πακέτο 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» [λίστα]

Ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για...