Αρχική Πολιτική Θ. Πετράκος: “Ουσιαστικά μέτρα και όχι ψίχουλα για τη μείωση του κόστους...

Θ. Πετράκος: “Ουσιαστικά μέτρα και όχι ψίχουλα για τη μείωση του κόστους ενέργειας”

Κοινωνία και οικονομία στενάζουν από  την τρομακτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα στενάξουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Απ την άλλη τα μέτρα της κυβέρνησης  είναι εντελώς  ανεπαρκή. Για αυτό  πολίτες, φορείς ,συνδικάτα , συνεταιρισμοί και αυτοδιοίκηση ,οφείλουμε να απαιτήσουμε  να πάρει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα  και όχι μέτρα «ασπιρίνες»  ,όπως οφείλουν αυτό να το απαιτήσουν και τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και της κεντροαριστεράς  : 

1.ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ:

Είναι γνωστό ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος  έχουν αυξηθεί   κατά 40 % (την μνημονιακή   περίοδο 201Ο-2014)  λόγω κυρίως της αύξησης των τελών και των φόρων . Με την   κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνουμε νέες αυξήσεις 15-20% στους λογαριασμούς του ρεύματος  λόγω της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απόφασης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση :

Συνεπώς απαιτούνται ουσιαστικά  μέτρα :. Με πρώτα την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ,  την ακύρωση της απόφασης για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση  και την επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης . Αν γίνουν όλα αυτά   και  καταργηθούν και οι διάφοροι  Ειδικοί φόροι , τα διάφορα τέλη , τα ΥΚΩ   μειωθεί και ο ΦΠΑ    και επανέλθει η κλιμακωτή  τιμολόγηση   τότε μπορεί  να υπάρξει   μείωση έως και 55 %!!!! Στο λογαριασμό του ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο)

  Αυτό προκύπτει και αποδεικνύεται από τα  ίδια τα στοιχεία   και τα γεγονότα   : α) Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόωρη και βίαιη  απολιγνιτοποίηση έχει εκτινάξει την τιμή της Η.Ε. στη χονδρική αγορά στα 205 ευρώ /Mwh ενώ στην Πολωνία είναι 112 ευρώ /Mwh!!! . β) Είναι χαρακτηριστικό  ότι   οι λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από αυτές του ΦΑ . Αφού το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα 200 ευρώ /MWh. Ενώ μια λιγνιτική μονάδα έχει  λειτουργικό κόστος  120 ευρώ /MWh μαζί με το κόστος  των ρύπων  του CO2.   Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 80 ευρώ /MWh!!!. από μια μονάδα Φυσικού Αερίου. Όταν σήμερα μάλιστα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εκπομπή CO2 ,κάτω από τα ορια εκπομπής από το ΦΑ και συνεπώς να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της λιγνιτικής μονάδας αλλά και  να μειωθεί πολύ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

γ) Η Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα φέρει άμεση μείωση από 10%  έως 26%   για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.

δ) Κατάργηση φόρων και τελών :

  1. i. Η κατάργηση του ειδικού φόρουκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.
  2. ii. Ενιαίος λογαριασμός σημαίνει καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ.Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh της τάξης του 14% στο λογαριασμό της.

iii. Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης   για αυτό απαιτείται περαιτέρω  άμεση μείωση του ΦΠΑ   στο 4%  γεγονός που θα φέρει μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 2%.

iv)Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ.   Ε. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση ανακούφιση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh, με μείωση της τάξης του 22% στο λογαριασμό της.

  1. v) Ενιαία Καθετοποιημένη ΔΕΗ σε Παραγωγή – Μεταφορά – Διανομή – Προμήθεια και άρα ενιαία τιμή, χρέωση και ενιαίος λογαριασμός ρεύματος. Μια ΔΕΗ που θα ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας και την φθηνότερη τιμή ρεύματος που θα επιφέρει άμεσα η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, θα γλιτώσουν τα νοικοκυριά και όλοι οι καταναλωτές  από τους απανωτούς ΦΠΑ σε κάθε ξεχωριστή χρέωση και θα πληρώνουν έναν   ΦΠΑ στο ρεύμα.

Ο αγώνας λοιπόν για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η.. Αυτά προϋποθέτουν  την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων  πολιτικών και άμεσα την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή  πιο σωστά η Μητσοτάκης Α.Ε.   .

ε)   Ειδικά όμως για τους ανθρώπους που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας απαιτούνται και επιπλέον μέτρα. Απαιτείται η   επαναφορά του  νόμου 4320/ 19-03-2015. Ο συγκεκριμένος  νόμος που ψηφίστηκε το Μάρτη  του 2015 (υπουργός  Ενέργειας ο Π. Λαφαζάνης ) , προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015    θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να  πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω.

  1. Είναι γνωστό ότι έχουμε δραματική αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου κατά 108,5%  και του Πετρελαίου  κατά 29% .Συνεπώς απατούνται γενναία μέτρα και όχι ψίχουλα για να ζεσταθεί ο  κόσμος το χειμώνα , να κινηθεί η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις , να μειωθούν τα  μεταφορικά  έξοδα αλλά και για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες τη γη τους :

α) Για το πετρέλαιο θέρμανσης προτείνουμε :  Να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα του 2010 δηλαδή  στα 21 €/χιλιόλιτρο  από τα 280€/χιλιόλιτρο  που είναι σήμερα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή .β)  Για το Φυσικό Αέριο: Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή.  γ) Για το αγροτικό Πετρέλαιο: Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  και  τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους .Γι αυτό ως ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΦΚ από  τα  330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66  ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημνιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή. δ) Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2021-2022: θα πρέπει να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η τηλεθέρμανση και οι άλλες μορφές .ε) Για  το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη : Να μειωθούν δραστικά οι ΕΦΚ  και να   επανέλθουν στα  προμνημνιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρωην βουλευτής Μεσσηνίας

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΔΥΠΑ: Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 249,08 ευρώ – Προϋποθέσεις

Ειδικό βοήθημα ύψους 249,08 ευρώ δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες ανέργων, το οποίο χορηγείται από τη ΔΥΠΑ.Ειδικότερα το ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούν...

Αυτό είναι το νέο σήμα που θα κυριαρχήσει στους δρόμους – Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί

Την περιέργεια όλων των οδηγών έχει κινήσει ένα ασπρόμαυρο σήμα που έχει κάνει την εμφάνιση του στη Γερμανία και μοιάζει με...

Τζο Μπάιντεν: (Ξανά) σκόνταψε κι έπεσε στη διάρκεια εκδήλωσης (Video)

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο...

Τι συνέβη όταν 1.250 φιάλες Μαυροδάφνης παλαίωσαν για 3 χρόνια στον βυθό της Κεφαλονιάς

Η παλαίωση ενός κρασιού δίχως αμφιβολία έχει μεγάλη επίδραση στο άρωμα και την γεύση ενός κρασιού και για τον λόγο αυτό αμέτρητα εκατομμύρια φιαλών...

Ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης -Η θέση-έκπληξη της Ελλάδας

Αν προγραμματίζετε μια καλοκαιρινή απόδραση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζεται πια χώρα της γηραιάς ηπείρου διαθέτει τους...