Αρχική Κόσμος Θηριώδες αεροσκάφος της Airbus πέταξε με 100% μαγειρικό λάδι

Θηριώδες αεροσκάφος της Airbus πέταξε με 100% μαγειρικό λάδι

Δοκιμαστική πτήση τροφοδοτούμενη 100% με μαγειρικό λάδι πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ένα μεγαθήριο του ουρανών, το Airbus A380.

Το δοκιμαστικό αεροπλάνο ολοκλήρωσε μια τρίωρη πτήση από το αεροδρόμιο Blagnac στην Τουλούζη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Airbus στη Γαλλία, στις 25 Μαρτίου. Τροφοδοτήθηκε με Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα ή SAF – προερχόμενα κυρίως από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και απόβλητα λίπη – με έναν μόνο κινητήρα Rolls-Royce Trent 900.

Στη συνέχεια, η Airbus πραγματοποίησε δεύτερη πτήση του A380, χρησιμοποιώντας το ίδιο καύσιμο μαγειρικού λαδιού, στις 29 Μαρτίου, πετώντας από την Τουλούζη στη Νίκαια. Η πτήση αυτή ήταν για την παρακολούθηση της χρήσης του SAF κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Η Airbus δοκιμάζει τη πτήσεις με κινητήρα SAF τον τελευταίο χρόνο, με ένα Α350 να δοκιμάζεται τον Μάρτιο του 2021 και ένα αεροσκάφος A319neo να πετά με μαγειρικό λάδι τον Οκτώβριο. Η εταιρεία ελπίζει να λάβει το αεροσκάφος της πιστοποίησης να πετά με SAF μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επί του παρόντος, τα αεροσκάφη Airbus μπορούν να τροφοδοτούνται με έως και 50% SAF, σε συνδυασμό με παραδοσιακή κηροζίνη.

«Η αύξηση της χρήσης του SAF παραμένει βασικός δρόμος για την επίτευξη της φιλοδοξίας της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050», ανέφερε η Airbus σε δήλωση. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα αεροπλάνα που πετούν με SAF θα μπορούσαν να έχουν το 53% – 71% της μείωσης άνθρακα που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου.

Η Airbus σχεδιάζει να φέρει στην αγορά το πρώτο αεροσκάφος μηδενικών εκπομπών στον κόσμο έως το 2035.

Το SAF, το οποίο εκτιμάται ότι είναι ουδέτερο λόγω του άνθρακα που απορροφάται ενώ τα οργανικά συστατικά του καλλιεργούνται, χρησιμοποιείται ήδη σε περιορισμένες ποσότητες από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. Αλλά οι υψηλές τιμές του σημαίνουν ότι δεν αναμένεται ευρεία υιοθέτησή του σύντομα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καλάθι του Νοικοκυριού: Μπαίνουν τρία νέα προϊόντα στην λίστα, πρόστιμο σε μεγάλο σούπερ μάρκετ

Νέες κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και συγκεκριμένα μοσχάρι, γάλα μακράς διαρκείας, όσπρια και...

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 50 και ποιοι 100 ευρώ για κάθε μήνα που εκκρεμεί η επικουρική

Προκαταβολή 50 ή 100 ευρώ θα δίνεται σε συνταξιούχους για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και...

Καναδάς: Εφηβη έπαιξε πρώτη φορά στη ζωή της λαχείο και έγινε εκατομμυριούχος

Η Lamour, από το Οντάριο, δήλωσε ότι είχε ξεχάσει εντελώς το λαχείο μέχρι που άκουσε την είδηση ότι κάποιος από τη...

Γυναίκες προσφυγικής και μεταναστευτικής καταγωγής επιμορφώνονται ως «νταντάδες της γειτονιάς»

Η Άνια, η Βικτώρια και η Τζόρτζια είναι ωφελούμενες του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς».Η Άνια άφησε την πατρίδα της, την Ουκρανία,...

Στρατιωτικός Ειδικός: Αυτά τα όπλα προμηθεύεται η Ρωσία από ξένες χώρες

Ισχύουν οι δυτικές αναφορές περί μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από άλλες χώρες προς την Ρωσία; Χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα στον πόλεμο; Ο Ουκρανός ειδικός Κοβαλένκο...