Αρχική Ελλάδα Τι αλλάζει στο δίπλωμα οδήγησης -Πώς θα οδηγούμε παντού μέσα από το...

Τι αλλάζει στο δίπλωμα οδήγησης -Πώς θα οδηγούμε παντού μέσα από το smartphone

Αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την αναγνώριση του ψηφιακού δίπλώματος οδήγησης και στους δρόμους εκτός της ελληνικής επικρατείας.

Στα κινητά μας τηλεφωνα έχουν περάσει από το προηγούμενο καλοκαίρι τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, μετά τα εγκαίνια του ψηφιακού πορτοφολιού gov.gr Wallet.

Η επίδειξη της ψηφιακής άδειας οδήγησης ισοδυναμεί με επίδειξη του αντίστοιχου φυσικού ταυτοποιητικού εγγράφου (δίπλωμα σε υλική μορφή), κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, αντί για την άδεια κυκλοφορίας μπορούμε να επιδείξουμε το αντίστοιχο ψηφιακό έγγραφο.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με το φυσικό έγγραφο (χάρτινο δίπλωμα και πλαστικοποιημένη κάρτα), το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ισχύ στις χώρες του εξωτερικού.

δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος ανέφερε «ότι έχουμε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε αμοιβαία αναγνώριση των εκάστοτε ψηφιακών διπλωμάτων και ταυτοτήτων που έχει ο καθένας».

Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες «το wallet θα μπορεί να αναγνωρίζεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και να αναγνωρίζουμε και εμείς τα αντίστοιχα wallet των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των ψηφιακών εγγράφων των πολιτών, υποστηρίζοντας – πέρα από το δίπλωμα οδήγησης – τα δελτία ταυτότητας και τις Κάρτες Αναπηρίας. Όλα τα προαναφερθέντα ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας.

gov gr wallet διπλωμα οδήγησης στο κινητό

Για την αποθήκευση των ψηφιακών εγγράφων στο κινητό πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

Αφού κατεβάσετε την εφαμορμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, στη συνέχεια πρέπει να ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

gov gr wallet διπλωμα οδήγησης στο κινητό

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο (δηλαδή το διαγράψετε), μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος. Περισσότερες λεπτομέρειες προσφέρονται εδώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρώμη: Aκτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στο ιστορικό σιντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακτιβιστές έριξαν σήμερα το πρωί μαύρη μπογιά στο ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης. Πρόκειται, ως γνωστόν, για...

Κρήτη – Οικογενειακή φίλη λυράρη: Ανθρωπόμορφο τέρας – Δεν πιστεύω ότι δεν είδαν κάτι οι συγγενείς

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε λυράρης στην Κρήτη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο.Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκισή του...

Έρχονται υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα – Πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, το οικονομικό επιτελείο περνάει πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών...

Άγιος Ευστράτιος: Αυτή είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που τοποθετείται στο νησί

Ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της πρώτης ανεμογεννήτριας στον Άγιο Ευστράτιο, που αποτελεί βασικό μέρος του έργου της μετατροπής του σε πρώτο...

Ιταλία: Απαγορεύτηκε το Chat GPT της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μετά και τις Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα απαγορεύει την εφαρμογή...