Αρχική Κόσμος Τι είδους πρόεδρος θα είναι ο Μπάιντεν κι άλλες 9 ερωτήσεις

Τι είδους πρόεδρος θα είναι ο Μπάιντεν κι άλλες 9 ερωτήσεις

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητεί την νίκη του Τζο Μπάιντεν, το κοντέρ όμως έχει ήδη γράψει 273 εκλέκτορες για τον πρώην αντιπρόεδρο που αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Το reader.gr συγκέντρωσε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ημερών και δίνει τις απαντήσεις.

1. Τι είδους Πρόεδρος θα είναι ο Τζο Μπάιντεν;

Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, αν και στα 35 χρόνια που υπηρέτησε στη Γερουσία ανέδειξε στοιχεία μετριοπάθειας και σκληρών συμβιβασμών. Στο εσωτερικό καλείται να ενώσει μια βαθύτατα διχασμένη κοινωνία, να βρει τρόπους τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και να ισορροπήσει ανάμεσα σε Βουλή και Γερουσία, που μπορεί θεωρητικά να βαφτεί κόκκινη (να παραμείνει δηλαδή στα χέρια των Ρεπουμπλικανών μετά από επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο στην Τζώρτζια, αφού κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%). Ως πρώτη προτεραιότητα θα παραμείνει η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, που είχε καταστροφικά για τις ΗΠΑ αποτελέσματα.

2. Τι διαφορετικό θα πρέπει να περιμένουμε στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;

Ο Μπάιντεν αναμένεται να επαξετάσει αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όπως η αποχώρηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, άλλωστε είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος για μια οκταετία, ενώ προηγουμένως ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Για τις ΗΠΑ, υπ’αριθμόν ένα ζήτημα παραμένει η Κίνα και οι τρόποι ανάσχεσης της επιρροής της και δευτερευόντως η Ρωσία και οι επιθετικές κινήσεις της στα Βαλκάνια και στην Βόρεια Αφρική. Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να επαναφέρει τα επίπεδα της Αμερικανικής ισχύος στα προ 20ετίας επίπεδα, άλλωστε η μείωση του γεω-στρατηγικού αποτυπώματος των ΗΠΑ ξεκίνησε επί Προεδρίας Ομπάμα.

3. Και ο Τραμπ; Δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα;

Ναι, το έχει ήδη πράξει και το είχε άλλωστε προαναγγείλει. Θα προσφύγει δικαστικά σε αρκετές Πολιτείες υποστηρίζοντας πως έγιναν εκλογικές παρατυπίες, με κυριότερη την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων αρκετές μέρες μετά την 3η Νοεμβρίου. Όμως κανείς δεν του δίνει ρεαλιστικές πιθανότητες επαναφοράς στο παιχνίδι των εκλογών. Στις 14 Δεκεμβρίου πάντως, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων θα κληθεί να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο, άρα το σόου του θα συνεχιστεί μέχρι περίπου τα μέσα του επόμενου μήνα.

4. Και τι γίνεται με τον αριθμό των εκλεκτόρων;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Μπάιντεν έχει κερδίσει τους 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια και έχει φτάσει τους 273. Χρειάζονταν 270 για να εκλεγεί, για αυτό και μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει. Αναλυτές υπολογίζουν πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις Πολιτείες, είναι πιθανό να φτάσει ακόμη και τους 306 εκλέκτορες.

5. Τελικά, έπεσαν έξω και πάλι οι δημοσκοπήσεις;

Έπεσαν έξω όσοι προέβλεπαν νίκη του Μπάιντεν με μεγάλη διαφορά. Όμως μεγάλο μέρος των αναλυτών, που ήταν πιο προσεκτικοί από κάθε άλλη φορά, μιλούσαν για πιθανή νίκη Μπάιντεν, όταν προστεθούν οι επιστολικές ψήφοι. Το σενάριο επιβεβαιώθηκε, παρά το γεγονός ότι στην αρχή, φάνηκε ότι ο Τραμπ θα πετύχει την επανεκλογή του. Συν τοις άλλοις, ο Μπάιντεν εξελέγη με ρεκόρ ψήφων στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού τον ψήφισαν πάνω από 73 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ η διαφορά του από τον Τραμπ ξεπέρασε σε πανεθνικό επίπεδο το 3%.

6. Και τι συνέβη στην Φλόριντα και κατέληξε στον Τραμπ;

Εκεί φάνηκε πως παρά τις προβλέψεις για μαζική ψήφο των Λατίνων υπέρ των δημοκρατικών, αρκετοί εξ’αυτών ψήφισαν φανατικά υπέρ του Τραμπ, αφού κυριαρχεί ο αντικομμουνισμός και ο Αντι-Καστρισμός.

7. Πού οφείλεται η νίκη του Μπάιντεν;

Πρώτον, στο ότι ο ίδιος, ως υποψήφιος υπήρξε ο Ελάχιστος Κοινός Παρανομαστής για το Δημοκρατικό κόμμα, ένας υποψήφιος που δεν συγκινεί τα πλήθη και δεν προκαλεί τα μεγάλα πάθη, που όμως δεν αποστρέφονται οι ψηφοφόροι, όπως συνέβη με την Χίλαρι Κλίντον. Ο Μπάιντεν κατάφερε να συσπειρώσει όλες τις πτέρυγες του Δημοκρατικού Κόμματος, από τους πολύ αριστερούς υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς, μέχρι τους συντηρητικούς Κεντρώους που συγκινήθηκαν από το σλόγκαν «Get Back to Normal» (επιστροφή στην κανονικότητα). Κατάφερε επίσης να ενσαρκώσει τον κατάλληλο υποψήφιο που θα ενώσει τους Trump Haters, όλους όσοι απεχθάνονται τον σημερινό Πρόεδρο, ενώ κατάφερε να πάρει πίσω τις Πολιτείες του Rust Belt, (Michigan, Wisconsin, Pennsylvania), της βιομηχανικής ζώνης των ΗΠΑ που πριν τέσσερα χρόνια έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ, αλλά τώρα επέστρεψαν στο παραδοσιακό πολιτικό τους καταφύγιο, τους Δημοκρατικούς. Για να το πετύχει, υποσχέθηκε το διπλασιασμό του κατώτατου μισθού (από 7.5 σε 15 δολάρια) και έναν τιτάνιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη τετραετία.

8. Και τι θα κάνει ο Μπάιντεν στη γειτονιά μας; Πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία;

Η Άγκυρα, ή πιο σωστά ο Ερντογάν, χάνει ένα σύμμαχο που είχε βρει στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αμερικανική πολιτική θα αλλάξει ως δια μαγείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την γραφειοκρατία του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας έχει τα εξής χαρακτηριστικά εδώ και χρόνια: Πρώτον, τη μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την μεταφορά του ενδιαφέροντος στη ΝΑ Μεσόγειο και στην ανάσχεση του Ρωσικού κινδύνου στα Βαλκάνια. Δεύτερον, στην αναβάθμιση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με άξονα τη βάση της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη μείωση της επιρροής (όχι όμως κατάργηση) του Ινσιρλίκ. Τρίτον, στην δυσαρέσκεια απέναντι στην Τουρκία, ειδικά σε ό,τι αφορά την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει το οπλικό σύστημα των S-400 αλλά και στην ταύτιση της Τουρκίας με το Ιράν και με έναν άξονα λιγότερο μετριοπαθών μουσουλμάνων. Τέταρτον, στην συνεχή υποστήριξη του Ισραήλ και των νέων συμμαχιών που αναδύονται στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και ο Μπάιντεν, υιοθετώντας ίσως και πιο σκληρή φρασεολογία απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

9. Και τι θα γίνει στην περιοχή μας μέχρι την περίοδο που θα αναλάβει ο Μπάιντεν;

Αρκετοί αναλυτές έχουν περιγράψει αυτήν ακριβώς την φάση, ως την πιο επικίνδυνη. Είναι το τρίμηνο όπου η απερχόμενη διοίκηση αποχωρεί και η νέα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Στην Αμερική αποκαλείται “lame duck” Presidency, η περίοδος δηλαδή της “κουτσής πάπιας”. Με τον Τραμπ να ασχολείται αποκλειστικά με την αμφισβήτηση του αποτελέσματος και τη στρατηγική του από εδώ και στο εξής, ο Ερντογάν θα επιδιώξει ίσως να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στην Ουάσιγκτον.

10. Υπάρχει περίπτωση ταραχών στις ΗΠΑ μέχρι να αναλάβει ο νέος Πρόεδρος;

Η προσπάθεια του Τραμπ είναι να υποδαυλίσει την ένταση και να συντηρήσει το εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα στους οπαδούς του. Πάντως οι μυστικές υπηρεσίες στο Ντέλαγουέαρ έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στον Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου «ξεγέλασε» το θάνατο 7 φορές

Έχει εξαπατήσει τον θάνατο επτά φορές και κέρδισε το λαχείο λίγο πριν πεθάνει.Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έζησε μια περιπετειώδη...

Ινδία: Επιδρομή αρουραίων σε αστυνομικό τμήμα – Kατανάλωσαν 500 κιλά κάνναβης

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα σε αστυνομικό τμήμα της Ινδίας. Αρουραίοι μπούκαραν σε δωμάτιο και έφαγαν τη μαριχουάνα που είχε κατασχεθεί...

Ελληνική αεράμυνα: Αυτά είναι τα αντιαεροπορικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα (φωτογραφίες)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα του...

e-ΕΦΚΑ: Ξεκίνησε η ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις -Τι πρέπει να κάνετε για να ενταχθείτε

Σε 24, αντί 12, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στον e-ΕΦΚΑ, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα...

Σάκης Αρναούτογλου: Ο καιρός τον Δεκέμβριο – Πρώτη εκτίμηση

Τους χάρτες της αναλογικής εκτίμησης του καιρού για τον Δεκέμβριο «ανέβασε» με μορφή βίντεο ο Σάκης Αρναούτογλου στο προφίλ του, στο...