Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε χτες επίσημα τη Στρατηγική Πυξίδα, σε μια εποχή που βιώνει την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη.
Η Πυξίδα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030.
Το πιο εχθρικό περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί από την Ένωση να κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός και να αυξήσει την ικανότητα και την προθυμία της να δράσει, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να επενδύσει περισσότερο και καλύτερα στις αμυντικές της ικανότητες.
Η δύναμη της Ένωσής όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές έγκειται στην ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα. Στόχος της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να καταστεί η ΕΕ ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας. Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της και να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, μετά την αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και των μεγάλων γεωπολιτικών μετατοπίσεων. Αυτή η Στρατηγική Πυξίδα θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ικανότητά της να συνεργάζεται με εταίρους για τη διαφύλαξη των αξιών και των συμφερόντων της.
Μια ισχυρότερη και ικανότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του. Θα εντείνει επίσης την υποστήριξη της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της.
Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζόζεπ Μπορέλ, «οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι σαφές. Η Στρατηγική Πυξίδα είναι ένας οδηγός για δράση. Καθορίζει μια φιλόδοξη πορεία προς τα εμπρός για την πολιτική ασφάλειας και άμυνάς μας για την επόμενη δεκαετία. Θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας στον τομέα της ασφάλειας, ενώπιον των πολιτών μας και του υπόλοιπου κόσμου. Αν όχι τώρα, τότε πότε;»
Η Στρατηγική Πυξίδα παρέχει μια κοινή αξιολόγηση του στρατηγικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται η ΕΕ και των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση. Στο έγγραφο που εγκρίθηκε διατυπώνονται συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, με πολύ ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί αποφασιστικά σε κρίσεις και να υπερασπίζεται την ασφάλειά της και τους πολίτες της.
Η Πυξίδα καλύπτει όλες τις πτυχές της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: δράση, επένδυση, εταίρος και ασφάλεια.
Δράση
Προκειμένου να είναι σε θέση να ενεργεί γρήγορα και αποφασιστικά κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, με εταίρους αν είναι δυνατόν και μόνη της όταν είναι απαραίτητο, η ΕΕ θα:
– θα δημιουργήσει μια ισχυρή ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, η οποία θα διαθέτει έως και 5.000 στρατιώτες για διάφορους τύπους κρίσεων
– θα είναι έτοιμη να αναπτύξει 200 πλήρως εξοπλισμένους εμπειρογνώμονες για αποστολές Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) εντός 30 ημερών, μεταξύ άλλων και σε πολύπλοκα περιβάλλοντα
– θα διεξάγει τακτικές ασκήσεις σε ξηρά και θάλασσα
– ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας
– ενίσχυση των πολιτικών και στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΚΠΑΑ της ΕΕ με την προώθηση μιας ταχείας και πιο ευέλικτης διαδικασίας λήψης αποφάσεων , με πιο ισχυρή δράση και με μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη.
– να αξιοποιήσει πλήρως την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση για την υποστήριξη των εταίρων
Ασφάλεια
Προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητά της να προβλέπει, να αποτρέπει και να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και τις ταχέως αναδυόμενες απειλές και προκλήσεις και να διασφαλίζει τα συμφέροντα ασφαλείας της ΕΕ, η ΕΕ θα:
– ενισχύσει τις ικανότητές της στην ανάλυση πληροφοριών
– αναπτύξει υβριδική εργαλειοθήκη και ομάδες αντίδρασης που θα συγκεντρώνουν διαφορετικά μέσα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ευρέος φάσματος υβριδικών απειλών
– αναπτύξει περαιτέρω τη διπλωματική εργαλειοθήκη για τον κυβερνοχώρο και θα θεσπίσει μια πολιτική της ΕΕ για την κυβερνοάμυνα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για κυβερνοεπιθέσεις και να ανταποκρίνεται σε αυτές
– να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη για τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ξένων πληροφοριών
– να αναπτύξει μια στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα στον τομέα του διαστήματος
– ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παράγοντα θαλάσσιας ασφάλειας
Επενδύσεις
Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες για να ανταποκριθούν στη συλλογική φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει τα κρίσιμα κενά στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δυνατοτήτων και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση. Η ΕΕ θα:
– ανταλλάσσει απόψεις σχετικά με τους εθνικούς στόχους για αυξημένες και βελτιωμένες αμυντικές δαπάνες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασφαλείας της
– θα παράσχει περαιτέρω κίνητρα στα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε συνεργατική ανάπτυξη ικανοτήτων και να επενδύσουν από κοινού σε στρατηγικούς καταλύτες και ικανότητες επόμενης γενιάς για να επιχειρούν στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα
– ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής καινοτομίας για την κάλυψη των στρατηγικών κενών και τη μείωση των τεχνολογικών και βιομηχανικών εξαρτήσεων
Εταίροι
Για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων, η ΕΕ θα:
– θα ενισχύσει τη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και τους περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του ΟΑΣΕ, της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
– θα αναπτύξει πιο προσαρμοσμένες διμερείς εταιρικές σχέσεις με ομοϊδεάτισσες χώρες και στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και άλλοι
– να αναπτύξει προσαρμοσμένες εταιρικές σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική και νότια γειτονιά της, την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας, της προώθησης της συμμετοχής σε αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ και της υποστήριξης της ανάπτυξης ικανοτήτων.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Η πρώτη έκδοση της Στρατηγικής Πυξίδας υποβλήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο τον Νοέμβριο του 2021, με βάση την πρώτη ανάλυση απειλών στην οποία συνέβαλαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των 27 κρατών μελών της ΕΕ και μια φάση δομημένου διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εμπειρογνωμόνων. Διαδοχικές εκδόσεις συζητήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 για να αντικατοπτρίζουν τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών και να λαμβάνουν υπόψη τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την άμυνα και το διάστημα της 15ης Φεβρουαρίου και τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συμβάλλει άμεσα στην υλοποίηση της ατζέντας των Βερσαλλιών.
Μόλις εγκριθεί, η Στρατηγική Πυξίδα αναμένεται στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Μαρτίου 2022.
Πηγή: gargalianoionline.gr