Αρχική Ελλάδα Τι είναι ο ανιχνευτής ψεύδους και πώς λειτουργεί

Τι είναι ο ανιχνευτής ψεύδους και πώς λειτουργεί

Να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους ζήτησε η μητέρα των τριών κοριτσιών που πέθαναν στην Πάτρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία συνελήφθη και κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αλλά και για τους άλλους δύο θανάτους των παιδιών της και για αυτό εμφανίζεται διατεθειμένη να υποβληθεί σε ανιχνευτή ψεύδους.

Πρόκειται για μία πρακτική που συναντάται στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Ελλάδα. Αν το αίτημά της γίνει αποδεκτό, το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό αλλά συνεκτιμάται μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία.

Πώς λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εξεταστή ανιχνευτή ψεύδους, Terry Mullins, το τεστ αλήθειας γίνεται με ένα μηχάνημα που λέγεται πολυγράφος και διαρκεί 2 με 3 ώρες.

Η διαδικασία αποτελείται από τρεις φάσεις:

  • τη συνέντευξη,
  • το τεστ
  • την ανάλυση απαντήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο εξεταστής εξηγεί πώς λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους, συζητά το θέμα που αφορά το τεστ και αναπτύσσει ένα σετ ερωτήσεων που θα κάνει στη συνέχεια. Αυτό το στάδιο είναι συνήθως το μεγαλύτερο για να ολοκληρωθεί και διαρκεί μεταξύ 45 και 90 λεπτών.

Στη συνέχεια, ο εξεταστής συνδέει τον εξεταζόμενο στον ανιχνευτή ψεύδους και του κάνει την κάθε ερώτηση 3 με 4 φορές. Ο ανιχνευτής καταγράφει την αναπνοή, μετράει τον ιδρώτα, την αρτηριακή πίεση και την οξυγόνωση του αίματος.

Όταν ο εξεταστής έχει πλέον συλλέξει τα αποτελέσματα του πολυγράφου από τη δεύτερη φάση, καλείται να τα αναλύσει πριν καταλήξει στην τελική απάντηση.

Όλες οι ερωτήσεις συζητούνται διεξοδικά με τον άνθρωπο που θα υποβληθεί στη διαδικασία πριν από την έναρξη του τεστ και οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με «Ναι» ή «Όχι».

Είναι όμως αξιόπιστο το τεστ;

Όσο για το πόσο αξιόπιστο είναι ένα τέτοιο τεστ, η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι έχει εξαιρετική αξιοπιστία «υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο που τον χρησιμοποιεί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και η τεχνική που χρησιμοποιεί είναι επικυρωμένη».

Βέβαια, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που αμφισβητούν την αξιοπιστία της διαδικασίας, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να «ξεγελάσουν» τον πολυγράφο και πώς ο φόβος, ο θυμός ή η αμηχανία που μπορεί να προκαλέσει το τεστ στον εξεταζόμενο είναι πιθανό να καταλήξει σε λανθασμένα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως ψέμα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

Τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000...

Ο «Λευκός Θάνατος»: Αυτός είναι ο φονικότερος sniper που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.Ιδιαίτερα από...

Καλάθι των νονών: Η απόφαση με τα προϊόντα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι των νονών.Δημοσιεύθηκε η απόφαση 29575/2023 «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

Είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση αλλά δεν έχεις κλειδάριθμο;Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα των των φετινών δηλώσεων για περίπου...

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πλησιάζουν οι αιτήσεις, το «μυστικό» για διπλή επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher έως 900 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα.Πιθανότατα πριν το Πάσχα – και συγκεκριμένα πριν...