Αρχική Κόσμος Τι είναι ο «τσέχικος σκαντζόχοιρος» που φρέναρε τους Ρώσους;

Τι είναι ο «τσέχικος σκαντζόχοιρος» που φρέναρε τους Ρώσους;

Στα μέτωπα της Ουκρανίας το λόγο έχουν πολλά σύγχρονα όπλα και η αριθμητική υπεροχή των Ρώσων. Υπάρχουν όμως και κάποιες παλιές και απλές ιδέες που μπορούν να αποδειχτούν εξίσου αποτελεσματικές.

Σε έναν πόλεμο όπως αυτόν που εξελίσσεται στην Ουκρανία, κάθε μέσο είναι θεμιτό. Ακόμα και στις εποχές των ηλεκτρονικών και των χτυπημάτων ακριβείας, υπάρχουν κάποιες παλιές καλές ιδέες οι οποίες μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Και ιδιαίτερα απλές στην εφαρμογή τους.

Στην Ουκρανία και στους δρόμους των υπό πολιορκία πόλεων βλέπουμε τους Ρώσους να τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μία κλασική αντιαρματική άμυνα, τον λεγόμενο και τσέχικο σκαντζόχοιρο.

Πρόκειται για μία κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίζει ελαφρά έως μεσαία άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο να διασπάσουν μία γραμμή άμυνας.

Το όνομά του δείχνει ότι προέρχεται από την Τσεχοσλοβακία, και είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση πριν την εισβολή των Γερμανών για την κατάληψη της Σουδητίας το 1938. Στην αρχή ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος στην τοποθέτησή του αν φτιαχτεί από μεταλλικές δοκούς.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά κύριο λόγο από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικός και με πιο απλά υλικά, όπως από μεγάλα καδρόνια ξύλου.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αστικές μάχες, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρει ένα μηχανοκίνητο κονβόι, καθιστώντας τα οχήματα εύκολο στόχο για τους αμυνόμενους.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει χρησιμοποιηθεί από τότε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, σε όλες τις παραλλαγές του, ιδίως σε οδομαχίες μέσα σε πόλεις, με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Και επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο στην Ουκρανία, όπου το χαμηλό κόστος και η ευκολία της κατασκευής του, τον καθιστούν ιδανικό «όπλο» στα χέρια των αμυνόμενων απέναντι στην τρομακτική υπεροπλία των Ρώσων σε τανκς και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οδηγός πέρασε από τα διόδια 172 φορές χωρίς να πληρώσει -Το κόλπο που έκανε

Μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο επιστράτευε ένας 22χρονος Ελβετός προκειμένου να γίνεται… καπνός από τους σταθμούς διοδίων. Καλά κρατεί το...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής κατασκεύαζαν καταφύγια, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην...

Η κρητική κουζίνα στο “μικροσκόπιο” της UNESCO – Ποια είναι τα 7 τοπ προϊόντα

“Πρώτο τραπέζι” στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με την διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ,...

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική καταγραφή όλων των POS – Ποιοι υποχρεούνται να το πράξουν

Ξεκινάει σήμερα η καταγραφή όλων των ενεργών POS της αγοράς, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως και το τέλος του μήνα.  Θα...

Ίος: Αστυνομικός διοικητής συνελήφθη επειδή ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

Συνελήφθη διοικητής αστυνομικού τμήματος στην Ίο με την κατηγορία της δωροδοκίας, καθώς ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού...