Αρχική Κόσμος Τι είναι ο «τσέχικος σκαντζόχοιρος» που φρέναρε τους Ρώσους;

Τι είναι ο «τσέχικος σκαντζόχοιρος» που φρέναρε τους Ρώσους;

Στα μέτωπα της Ουκρανίας το λόγο έχουν πολλά σύγχρονα όπλα και η αριθμητική υπεροχή των Ρώσων. Υπάρχουν όμως και κάποιες παλιές και απλές ιδέες που μπορούν να αποδειχτούν εξίσου αποτελεσματικές.

Σε έναν πόλεμο όπως αυτόν που εξελίσσεται στην Ουκρανία, κάθε μέσο είναι θεμιτό. Ακόμα και στις εποχές των ηλεκτρονικών και των χτυπημάτων ακριβείας, υπάρχουν κάποιες παλιές καλές ιδέες οι οποίες μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Και ιδιαίτερα απλές στην εφαρμογή τους.

Στην Ουκρανία και στους δρόμους των υπό πολιορκία πόλεων βλέπουμε τους Ρώσους να τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μία κλασική αντιαρματική άμυνα, τον λεγόμενο και τσέχικο σκαντζόχοιρο.

Πρόκειται για μία κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίζει ελαφρά έως μεσαία άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο να διασπάσουν μία γραμμή άμυνας.

Το όνομά του δείχνει ότι προέρχεται από την Τσεχοσλοβακία, και είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση πριν την εισβολή των Γερμανών για την κατάληψη της Σουδητίας το 1938. Στην αρχή ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος στην τοποθέτησή του αν φτιαχτεί από μεταλλικές δοκούς.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά κύριο λόγο από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικός και με πιο απλά υλικά, όπως από μεγάλα καδρόνια ξύλου.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αστικές μάχες, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρει ένα μηχανοκίνητο κονβόι, καθιστώντας τα οχήματα εύκολο στόχο για τους αμυνόμενους.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει χρησιμοποιηθεί από τότε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, σε όλες τις παραλλαγές του, ιδίως σε οδομαχίες μέσα σε πόλεις, με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Και επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο στην Ουκρανία, όπου το χαμηλό κόστος και η ευκολία της κατασκευής του, τον καθιστούν ιδανικό «όπλο» στα χέρια των αμυνόμενων απέναντι στην τρομακτική υπεροπλία των Ρώσων σε τανκς και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Διχασμένοι οι Βερολινέζοι με στάση του μετρό που λέγεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά»

Διχασμένοι είναι οι Βερολινέζοι με σταθμό του μετρό που ονομάζεται «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» («Onkel Toms Hütte»). Καθώς σε παλαιότερες εποχές «μπαρμπα-Θωμά» αποκαλούσαν υποτιμητικά οι...

Ιταλία: Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης γιατί μετέτρεψε την Toyota του σε Ferrari F430

Ένας άνδρας 26 ετών κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και παραβίαση εμπορικών σημάτων όταν αποκαλύφθηκε ότι η κόκκινη Ferrari F430 του ήταν στην...

Σεισμός: Μετά από μία ισχυρή δόνηση αυξάνονται τα εμφράγματα

Μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων τις πρώτες τέσσερις ημέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση παρατηρείται διαχρονικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM...

Βόλος: 13χρονη καταγγέλλει τις στιγμές φρίκης που έζησε από τη μητέρα και τον πατέρα της

Η μικρή, χωρίς να υπάρχει σύμφωνα με τον πατέρα της, κανένα προηγούμενο μεταξύ τους ξεκίνησε το πρωί για το σχολείο και...

Επιδόματα-έκτακτες παροχές: Τι θα δοθεί εντός Δεκεμβρίου & σε ποιους (ημερομηνίες)

Οδεύοντας προς τις γιορτές, επισπεύδονται οι παροχές και τα επιδόματα προς τους δικαιούχους. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί πληρωμές συντάξεων, δώρων αλλά και...