Αρχική Κόσμος Τι είναι ο «τσέχικος σκαντζόχοιρος» που φρέναρε τους Ρώσους;

Τι είναι ο «τσέχικος σκαντζόχοιρος» που φρέναρε τους Ρώσους;

Στα μέτωπα της Ουκρανίας το λόγο έχουν πολλά σύγχρονα όπλα και η αριθμητική υπεροχή των Ρώσων. Υπάρχουν όμως και κάποιες παλιές και απλές ιδέες που μπορούν να αποδειχτούν εξίσου αποτελεσματικές.

Σε έναν πόλεμο όπως αυτόν που εξελίσσεται στην Ουκρανία, κάθε μέσο είναι θεμιτό. Ακόμα και στις εποχές των ηλεκτρονικών και των χτυπημάτων ακριβείας, υπάρχουν κάποιες παλιές καλές ιδέες οι οποίες μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Και ιδιαίτερα απλές στην εφαρμογή τους.

Στην Ουκρανία και στους δρόμους των υπό πολιορκία πόλεων βλέπουμε τους Ρώσους να τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μία κλασική αντιαρματική άμυνα, τον λεγόμενο και τσέχικο σκαντζόχοιρο.

Πρόκειται για μία κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίζει ελαφρά έως μεσαία άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο να διασπάσουν μία γραμμή άμυνας.

Το όνομά του δείχνει ότι προέρχεται από την Τσεχοσλοβακία, και είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση πριν την εισβολή των Γερμανών για την κατάληψη της Σουδητίας το 1938. Στην αρχή ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος στην τοποθέτησή του αν φτιαχτεί από μεταλλικές δοκούς.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά κύριο λόγο από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικός και με πιο απλά υλικά, όπως από μεγάλα καδρόνια ξύλου.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αστικές μάχες, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρει ένα μηχανοκίνητο κονβόι, καθιστώντας τα οχήματα εύκολο στόχο για τους αμυνόμενους.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει χρησιμοποιηθεί από τότε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, σε όλες τις παραλλαγές του, ιδίως σε οδομαχίες μέσα σε πόλεις, με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Και επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο στην Ουκρανία, όπου το χαμηλό κόστος και η ευκολία της κατασκευής του, τον καθιστούν ιδανικό «όπλο» στα χέρια των αμυνόμενων απέναντι στην τρομακτική υπεροπλία των Ρώσων σε τανκς και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πυροβολισμοί στη Δανία: Φόβοι για «πολλούς νεκρούς» – Τρομοκρατική ενέργεια εξετάζουν οι αρχές

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής (3/7) σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Δανίας, σύμφωνα με...

Δρόμος σε βουνό του Μεξικό απαιτεί από τους οδηγούς να οδηγούν σε λάθος πλευρά του δρόμου

Η οδήγηση σε στενές στροφές σε ορεινούς δρόμους με στροφές είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά η οδήγηση στην αντίθετη πλευρά του δρόμου...

Έβαλε φωτιά σε εκκλησία επειδή η γυναίκα του συνέχιζε να κάνει δωρεές σε αυτήν

Κουρασμένος από το να βλέπει τα χρήματα της οικογένειάς του να δωρίζονται στην τοπική εκκλησία, ένας εξοργισμένος Ρώσος της έβαλε.Το πρωί...

Έλληνες εφοπλιστές: Έσπασαν το φράγμα των $3 δισ. για αγορές πλοίων

Το α’ εξάμηνο του 2022 απέκτησαν 145 πλοία έναντι 3,06 δισ. δολ, εκ των οποίων 78 είναι φορτηγά, 61 δεξαμενόπλοια, τρία μεταφοράς...

Ηλεκτρική ενέργεια: Νέα τιμολόγια για όλους από 1η Αυγούστου

Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο) χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής έρχονται από την 1η Αυγούστου.Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν έως την ερχόμενη...