Αρχική Ελλάδα Τι είναι το πείραμα της Αστυπάλαιας;

Τι είναι το πείραμα της Αστυπάλαιας;

Σε ενεργειακά “έξυπνο και πράσινο” νησί, το πρώτο στη Μεσόγειο, μετατρέπεται από σήμερα η Αστυπάλαια! Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη η παράδοση των πρώτων ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στην Αστυπάλαια με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess για να παραστούν στην παράδοση της δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Σήμερα ολοκληρώνεται στην “πεταλούδα του Αιγαίου” – όπως αποκαλείται η Αστυπάλαια – η πρώτη φάση του έργου «Smart & Sustainable Island», ένα “πράσινο” πρότζεκτ το οποίο διεκπεραιώθηκε υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen, από σήμερα θα κυκλοφορούν στο νησί τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την Γερμανική εταιρεία, ενώ έχουν εγκατασταθεί και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ.

Από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός ανακοινώνει επίσης την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν μεγάλες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Τι αλλάζει στην Αστυπάλαια

Ο στόχος είναι προοδευτικά στο νησί:

Α) Τα συμβατικά αυτοκίνητα ΙΧ και ΔΧ στο νησί να αντικατασταθούν από ηλεκτροκίνητα

Συγκεκριμένα, τα 1.494 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια προγραμματίζεται να αντικατασταθούν προοδευτικά από 982 ηλεκτρικά οχήματα: 320 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 305 ηλεκτρικά σκούτερ, 59 ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, 32 ηλεκτρικά φορτηγά και 35 ηλεκτρικά οχήματα ειδικών εφαρμογών.

Β) Νέες υπηρεσίες μετακίνησης / συγκοινωνίας κατά παραγγελία (on demand)

Στο νησί θα υπάρχουν σταθμευμένα μοιραζόμενα αυτοκίνητα (car sharing): 3 σταθμοί / 50 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν στη διάθεση τους σταθμευμένα μοιραζόμενα μέσα μικρο-κινητικότητας (micro mobility): 4 σταθμοί / 67 ηλεκτρικά ποδήλατα και 101 μοτοσικλέτες

Επιπλέον προβλέπεται εξυπηρέτηση με μίνι-βαν κατά παραγγελία: 1 σταθμός / 13 ηλεκτρικά μίνι βαν

Για κάθε διαδρομή θα μπορεί να γίνει κράτηση, απλά και γρήγορα, ανά πάσα στιγμή, μέσω του app κινητικότητας.

Οι νέες καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του έργου.

Τώρα οι κάτοικοι βασίζονται κατά βάση για τις μετακινήσεις τους σε ιδιόκτητα οχήματα. Άμεσα τα παραδοσιακά δημόσια μέσα μεταφοράς θα μετατραπούν σε μια υπηρεσία μοιραζόμενων οχημάτων, η οποία θα χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρικά μίνι-βαν κατά παραγγελία. Αυτά τα ηλεκτρικά μίνι-βαν θα κυκλοφορούν στο νησί ανάλογα με τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών ολόκληρο το 24ωρο.

Επιπλέον μέρος του υπάρχοντος δικτύου εποχιακής ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε ένα δίκτυο μοιραζόμενων οχημάτων που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο για κατοίκους και επισκέπτες. Έτσι θα περιοριστεί κάθετα η ανάγκη για ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς.

Γ) Πράσινη ενέργεια και φόρτιση

Ο στόχος είναι η Αστυπάλαια σταδιακά να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων, θα υλοποιηθεί δίκτυο υποδομής φόρτισης.

Σήμερα στην Αστυπάλαια μένουν μόνιμα περίπου 1.300 κάτοικοι, και ετησίως δέχεται περίπου 72.000 τουρίστες.

Αυτό το μικρό νησί έκτασης μήκους 18 km και πλάτους 13 km γίνεται το πρώτο στη Μεσόγειο στο οποίο προωθείται η βιώσιμη κινητικότητα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ουκρανία: Να γιατί είναι όλο και πιο δύσκολο να κάνει πίσω η Ρωσία – Η ανάλυση του Guardian

Περιθώρια για να κάνει πίσω η Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία υπάρχουν και ο Πούτιν μπορεί ακόμη να ανακρούσει πρύμνα, αλλά...

Το «βαμπίρ του Μπρούκλιν»: Η φρικιαστική ιστορία του πιο διεστραμμένου κατά συρροήν δολοφόνου της Αμερικής

Ένας από τους πιο διεστραμμένους και ζοφερούς κατά συρροή δολοφόνους όλων των εποχών, είναι ο Άλμπερτ Φις, γνωστός ως το «Βαμπίρ...

Αττική Οδός: Μετά το χάος, έρχονται κυρώσεις

Στην συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης που θα αναλάβει να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση με τον εγκλωβισμό χιλιάδων αυτοκινήτων στην...

Ένας από τους πιο καταζητούμενους δολοφόνους της Ευρώπης φέρεται να εντοπίστηκε στην Καραϊβική

Ο Γερμανός κακοποιός καταζητείται από το 1999 όταν και δραπέτευσε από την φυλακή.Ένας εγκληματίας στη Γερμανία που βρίσκεται στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους...

Ξεκίνησαν οι μηνύσεις εγκλωβισμένων στην Αττική Οδό

Καρδιοπαθής προσφεύγει κατά της εταιρίαςΑρκετοί είναι αυτοί που μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, θα προσφύγουν σε...