Αρχική Πολιτική Τι γίνεται με το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος;

Τι γίνεται με το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος;

Γράφει

ο Βασίλης Τζαμουράνης, Πολιτικός Μηχανικός

Δημ.Σύμβουλος, Επικεφαλής Δημ. Παράταξης «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ»

Έχουν περάσει  δύο χρόνια αφότου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συζήτησε (και δεν κατάφερε να γνωμοδοτήσει)  επί της  ΜΠΕ ( Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του δρόμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ» και συγκεκριμένα επί της μελέτης που είχε στείλει το Υπουργείο Υποδομών και αφορά στην  λεγόμενη βόρεια χάραξη (δηλ. την βελτίωση της υφιστάμενης εθνικής οδού από τον  Ριζόμυλο  μέχρι τον κόμβο του αυτοκινητόδρομου πλησίον του αεροδρομίου  και στην συνέχεια μέχρι την Καλαμάτα όπου συνδεόταν με την Νέα είσοδο στον κόμβο Ζαφείρη).

Και ενώ τα δύο αυτά χρόνια κανείς ουσιαστικά δεν γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζει  το Υπ. Υποδομών , η αποκάλυψη πρόσφατα από τον κυβερνητικό βουλευτή Μεσσηνίας κ. Μιλτ. Χρυσομάλλη συγκριτικής έκθεσης  της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπ. Υποδομών δημιουργεί ερωτηματικά  και ενδεχομένως νέα δεδομένα.

Στην έκθεση αναδεικνύονται για πρώτη φορά τα εξής κυρίαρχα δεδομένα:

Α)  ότι η παραλιακή χάραξη (που ξεκινά από τον κόμβο της Διασποράς και διασχίζει τον κάμπο σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από την θάλασσα μέχρι τον Ριζόμυλο) υπερτερεί σε 13 τουλάχιστον σημεία έναντι της βόρειας.

Β) Η μελέτη της παραλιακής είναι απολύτως ώριμη και είναι δυνατόν άμεσα να ξεκινήσει

Γ) Ότι το κόστος της παραλιακής χάραξης εκτιμάται από την αρμόδια υπηρεσία θα είναι μικρότερο έναντι του κόστους της βόρειας χάραξης.

Ειδικά για το κόστος  τότε με έμφαση είχε τονισθεί από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου ότι η Παραλιακή χάραξη είναι κατά πολύ ακριβότερη και ότι δεν θα μπορούσε  να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Μετά απ’ αυτά λοιπόν ανακύπτουν και στον πιο καλόπιστο ορισμένα ερωτήματα.

  • Γιατί η παραπάνω συγκριτική αξιολόγηση δεν υπήρχε τότε στον φάκελο του θέματος?
  • Τι τελικά έχει γίνει από το Υπουργείο τα 2 χρόνια που πέρασαν ? ( εκπονήθηκαν μελέτες, έγιναν προπαρασκευαστικές εργασίες όπως γεωτεχνικές έρευνες ,κτηματογράφηση , καταμέτρηση επικειμένων κλπ και σε ποια τμήματα?)
  • Ποιοι οι τελικοί σχεδιασμοί του Υπ. Υποδομών? Υιοθέτησαν κάποιες από τις βελτιωτικές  προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας και Μεσσήνης?
  • Οι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης οι οποίοι όφειλαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις  γύρω από αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό  έργο της περιοχής μας  και να ενημερώνουν τους πολίτες , γνώριζαν για την συγκριτική έκθεση ή αιφνιδιάστηκαν? Και τι πρόκειται  να κάνουν?

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει άμεσα ,επίσημα και δεσμευτικά να απαντηθούν  ώστε να γνωρίζουν οι  Μεσσήνιοι  τι τελικά πρόκειται να γίνει. Διότι δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το έργο θα συζητιέται μέχρι τις εκλογές και στην συνέχεια δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, ενώ κάποιοι άλλοι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι αν τελικά υλοποιηθεί θα αρχίσει από το Αεροδρόμιο προς τον Ριζόμυλο και ουδέποτε θα κατασκευασθεί το τμήμα προς Καλαμάτα, οπότε πράγματι το κόστος θα μειωθεί.

Νομίζω ότι η κάθοδος του Πρωθυπουργού στην πόλη μας για την παρουσίαση του  νέου ΕΣΠΑ 2021-2027  είναι η χρυσή ευκαιρία ν’ αποσαφηνισθούν τα  πράγματα, να επιλεγεί η συμφερότερη  και αναπτυξιακά  ωφελιμότερη χάραξη  και  να ορισθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου .

Αυτό πρέπει να είναι και το κοινό αίτημα όλων.

Αναμένουμε!

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σελήνη: Πρώτη προσγείωση ιδιωτικής εταιρείας και η πρώτη εδώ και 50 χρόνια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Επί ποδός ΕΥΠ και ΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά παραγωγή όπλων νέας γενιάς με 3D εκτυπωτή – Τι είναι ο κωδικός FGC-9

Η πληροφορία αξιολογήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, που πραγματοποίησε επιχείρηση στη Σάμο...

Φρικτές λεπτομέρειες για τη δράση του βασικού υπόπτου στην εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν

Εκφόβιζε, μαστίγωνε και κακοποιούσε γυναίκες ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν Η πλήρης φρίκη των καταγγελιών σχετικά...

Φάρμακα: Bασικά σκευάσματα υπό εξαφάνιση [λίστα]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στα 820-830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι

Κατώτατος μισθός: Σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου – Κερδισμένοι οι εργαζόμενοι με τριετίες και προϋπηρεσία προς της 14/2/2012 Από...