Αρχική Ελλάδα Τι ισχύει για εργαζόμενους και καταναλωτές στο λιανεμπόριο από την Δευτέρα –...

Τι ισχύει για εργαζόμενους και καταναλωτές στο λιανεμπόριο από την Δευτέρα – Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να μένουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές – Αναλυτικά όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου

Εξειδικεύσεις, σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο κατά την διάρκεια χθεσινής (19/11) συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, στόχος των μέτρων είναι να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα, με τον ίδιο να υπογραμμίζει δε ότι ο χαρακτήρας των νέων μέτρων δεν τιμωρητικός.

Όπως σημείωσε, «Το σύστημα υγείας παραμένει σταθερό, πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται αλλά αντέχει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα στο σκέλος της κάλυψης κενών και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς και θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Ειδικότερα, ως ορίζει το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στους χώρους εργασίας, θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο, το οποίο θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προς αποφυγή φαινομένων συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να μένουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Οι τρεις κατηγορίες χώρων

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας οι χώροι, βάσει των νέων μέτρων, θα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • χώρους πρώτης ανάγκης που είναι προσβάσιμοι σε όλους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, όπως φαρμακεία και χώροι προμήθειας τροφίμων.
  • χώρους μιας ανάγκης οι οποίοι είναι μόνο για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο, όπως λιανεμπόριο, ανοιχτοί χώροι εστίασης, χώροι εργασίας, στους παραπάνω περιλαμβάνονται τόσο η εκπαίδευση όσο και οι χώροι λατρείας.
  • χώρους διασκέδασης, στους εν λόγω κλειστούς χώρους η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, οι χώροι αυτοί είναι μεταξύ άλλων τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

Αναφορικά με τους ανήλικους, θα δίνεται η δυνατότητα για self-test και όχι εργαστηριακό έλεγχο, καθώς υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση σε λιανεμπόριο, φαρμακεία και κέντρα αισθητικής

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα υποχρεούνται να φέρουν rapid test, ενώ οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα καλούνται να κάνουν επίδειξη του πιστοποιητικού τους.

Σχετικά με σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κάβες, θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και οι ανεμβολίαστοι, χωρίς την ανάγκη τεστ, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του κανόνα, του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η πρόσβαση των καταναλωτών θα είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.

Σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά 4-17, θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης, σε όλους τους παραπάνω χώρους με τη διενέργεια self-test, τουλάχιστον 24 ωρών, πριν την παρουσία τους στον εκάστοτε χώρο.

Υπενθυμίζονται τα νέα μέτρα

  • Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή

Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Ως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ προς ώρας έχουν προγραμματιστεί περίπου 900.000 ραντεβού, με τα 137.000 να αφορούν την πρώτη δόση, τα 343.000 την δεύτερη δόση και τα 420.000 την τρίτη δόση. Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Με τον υπουργό να προσθέτει: «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε αν χρειαστεί διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις, ειδικά όπου δεν ενδείκνυται μετακίνηση του ασθενούς».

Οι ενισχύσεις στο ΕΣΥ

Με παραπάνω από 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ, βάσει των στοιχείων που κατέθεσε κατά τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι πέραν των παραπάνω, έχει εξασφαλιστεί από τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει και είναι κενές. «Στις περιοχές με μεγάλη ένταση, βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 700 κλινών απλών από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση περίπου 70% covid περιστατικά», με τον ίδιο να προσθέτει στην συνέχεια ότι αντίστοιχη συμφωνία θα λάβει χώρα και στην Αττική, εφόσον χρειαστεί να υπάρξουν αντίστοιχες κλίνες.

Αναφορικά με τις επιτάξεις, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι το μέτρο ήταν μονόδρομος, συμπληρώνοντας: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θανάσης Πετράκος: Θα καεί η τσέπη μας πολύχρωμα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

ΕΝΦΙΑ: Ξαφνική επιβάρυνση για 220 χιλιάδες ιδιοκτήτες, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τα διάφορα επιδόματα επέβαλαν την πληρωμή φόρου κατοχής σε 220.000 επιπλέον νοικοκυριά...

Βόλος: 40χρονος επιτέθηκε σε εργαζόμενη του Δήμου με αλυσοπρίονο – Ο δράστης ήπιε και πετρέλαιο

Τρομακτικές στιγμές έζησε εργαζόμενη στον Δήμο του Βόλου όταν ένας άνδρας τής επιτέθηκε με αλυσοπρίονο, όπως περιέγραψε η ίδια στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου όπου...

Τατούλης: “Οι πολιτικές της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Αιρετή Περιφέρεια οδηγούν το θεσμό σε καταστροφή”

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Αιρετή Περιφέρεια οδηγούν το θεσμό σε καταστροφή, επεσήμανε ο πρ.Περιφερειάρχης και...

Μεξικό: Συμπλοκή με 11 νεκρούς ανάμεσα σε κακοποιούς και αγανακτισμένους πολίτες – Σκληρές εικόνες

Ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε πολίτες και φερόμενους ως κακοποιούς στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους στην...