Αρχική Οικονομία Τι ισχύει στην Ευρώπη για τις γονικές παροχές και τις δωρεές

Τι ισχύει στην Ευρώπη για τις γονικές παροχές και τις δωρεές

Στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2021 το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές και τις δωρεές έχει διαμορφωθεί στις 800.000 ευρώ, στην Ευρώπη όμως υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη φορολογική μεταχείριση των γονικών παροχών και των δωρεών. Σε κάποιες χώρες δεν επιβάλλεται καθόλου φόρος, σε άλλες ο φόρος είναι υψηλός.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022, η πλειονότητα των κρατώνμελών του εφαρμόζει προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές, το ένα τρίτο εφαρμόζει κατ’ αποκοπή συντελεστές και τα επίπεδα φορολογικών συντελεστών ποικίλλουν ευρέως.

Για παράδειγμα, το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατάργησε τις βασικές διατάξεις του φόρου κληρονομιάς στις 31 Ιουλίου 2008. Εκτοτε, δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς και δωρεάς στην Αυστρία.

Στη Γερμανία ο φόρος δωρεάς ξεκινάει με συντελεστή 7% και φθάνει στο 30% για περιουσίες άνω των 26 εκατ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία, η πρώτη κατηγορία συγγενών (σύζυγοι και παιδιά) έχει αφορολόγητο όριο 335.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο πατέρας κάνει δωρεά στο παιδί του περιουσιακά στοιχεία αξίας 750.000 ευρώ, θα αφαιρεθούν 335.000 ευρώ και το παιδί που έλαβε τη δωρεά θα πληρώσει φόρο 136.950 ευρώ.

Στην Ιταλία το πλαίσιο των δωρεών είναι πολύ κοντά στο ελληνικό. Συγκεκριμένα, για την πρώτη κατηγορία συγγενών προβλέπεται αφορολόγητο όριο 1 εκατ. ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%.

Στην Ολλανδία το αφορολόγητο όριο δωρεών για τους συγγενείς πρώτου βαθμού μπορεί να φθάσει υπό προϋποθέσεις τα 106.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα ποσά των δωρεών αυξάνονται ανάλογα με τον σκοπό που θα χρησιμοποιηθούν αυτά. Για παράδειγμα, επιτρέπεται χρηματική δωρεά περίπου 60.000 ευρώ για εκπαίδευση και 106.000 ευρώ για αγορά κατοικίας.

Στη γειτονική Βουλγαρία, οι σύζυγοι και οι απόγονοί τους απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιών και δωρεών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...