Αρχική Ελλάδα Τι να κάνετε όταν το παιδί έχει υψηλό πυρετό – Ποιοι είναι...

Τι να κάνετε όταν το παιδί έχει υψηλό πυρετό – Ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι μείωσης της θερμοκρασίας

Λόγω της έλλειψης φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικά, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία απευθύνει στους γονείς συμβουλές για την υποχώρηση του πυρετού σε παιδιά.

Όπως επισημαίνεται, «οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφίξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών.

Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα, σημειώνει.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

1) Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.

2) Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.

3) Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.

Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο. Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης. Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία, τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες. Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο. «Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», καταλήγει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογική άδεια 2023: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές...

Εκλογές 2023: Ποιοι θα είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε την Τρίτη (28/03), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν...

Σάλος στο Μεξικό: Βίντεο δείχνει φύλακες να αφήνουν 40 μετανάστες να καούν σε κέντρο υποδοχής

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από φωτιά σε κέντρο υποδοχής στο Μεξικό, καθώς αποκαλύπτει τον φρικτό τρόπο...

Σχεδίαζαν αιματοκύλισμα οι τρομοκράτες – Η «ταρίφα» για 15.000 ευρώ το «κεφάλι» – Στόχος το εβραϊκό Πάσχα

Ερμητικά κλειστά παραμένουν τα στόματα των των δύο αλλοδαπών, που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου το οποίο ετοίμαζε αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα.Προανακριτικά δεν έχουν δώσει...

Ο Πέτρος Τατούλης στην Καλαμάτα, το Σουλιμά και την Κυπαρισσία για την Επανάσταση του ‘21

Απόστολος Γκούνης, Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Μενέλαος Γερονικολός (υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), Ντίνα Νικολάκου, Γιάννης Αργυράκης, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση...