Αρχική Οικονομία Τι πρέπει να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Τι πρέπει να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Σε νεότερη ανακοίνωση προχώρησε εχθές το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τις περικοπές που καταγράφηκαν σε στις συντάξεις χηρείας 5.500 δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα γίνει αναστολή των περικοπών για ένα μήνα, ενώ τα παρακρατηθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τα χρήματα θα επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να κάνουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο κατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν.

Οι περικοπές που προβλέπονται στις συντάξεις χηρείας για το πέρας της τριετίας, και αν και εφόσον ο δικαιούχος πλέον εργάζεται, θα γίνουν τον Ιούλιο.

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ποιοι ΚΑΔ απαλλάσσονται από το μίσθωμα Μαΐου – Πληρώνεται ο Απρίλιος

Έως το τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τα ενοίκια Απριλίου στους ιδιοκτήτες. Προϋπόθεση, να έχουν κάνει τη σχετική δήλωση COVID Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου.

Από τα ενοίκια του Μαΐου απαλλάσσονται οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, που είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Η απαλλαγή αφορά σε επιχειρήσεις στους εξής κλάδους: Λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, μεταφορές, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, και παιδότοποι.

Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος.

Για τα ενοίκια Μαΐου θα ισχύσει επίσης 40% έκπτωση για όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή, τόσο για την κύρια κατοικία τους όσο και για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους.

Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στο 50% της ζημιάς, ενώ οι πληττόμενοι δε δικαιούνται καμία έκπτωση.

Τι να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία καθώς έχουν αλλαγές.

Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δε θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κοροναϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις. Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Τέλος, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, όσοι εντάσσονται στους πληγέντες του κοροναϊού δε χρειάζεται να συγκεντρώσουν το 30%, αλλά το 20%, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις και στα σχετικά πέναλτι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο «Εκδικητής της Αλάσκας» που κυνηγούσε παιδόφιλους με σφυρί

Μια υπόθεση που έχει κατά καιρούς προκαλέσει πολύ συζήτηση είναι αυτή του Jason Vukovich ή αλλιώς του «Εκδικητή της Αλάσκας» το...

Γιώργος Παπανδρέου για πρόεδρος ΚΙΝΑΛ: Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή

Με μήνυμά του από το «Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου» ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι...

Και όμως, ο Κολόμβος δεν «πάτησε» πρώτος στην Αμερική

Ο Κολόμβος δεν ήταν σίγουρα ο πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε τον Ατλαντικό και έφθασε στην Αμερική.Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον...

Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή για διασκέδαση με δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένοχη για πλαστογραφία κρίθηκε η 20χρονη που εισήλθε σε μπαρ της Θεσσαλονίκης με δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.Σύμφωνα...

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.Μπορεί όμως να γίνει...