Αρχική Οικονομία Τι πρέπει να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Τι πρέπει να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Σε νεότερη ανακοίνωση προχώρησε εχθές το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τις περικοπές που καταγράφηκαν σε στις συντάξεις χηρείας 5.500 δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα γίνει αναστολή των περικοπών για ένα μήνα, ενώ τα παρακρατηθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τα χρήματα θα επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να κάνουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο κατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν.

Οι περικοπές που προβλέπονται στις συντάξεις χηρείας για το πέρας της τριετίας, και αν και εφόσον ο δικαιούχος πλέον εργάζεται, θα γίνουν τον Ιούλιο.

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ποιοι ΚΑΔ απαλλάσσονται από το μίσθωμα Μαΐου – Πληρώνεται ο Απρίλιος

Έως το τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τα ενοίκια Απριλίου στους ιδιοκτήτες. Προϋπόθεση, να έχουν κάνει τη σχετική δήλωση COVID Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου.

Από τα ενοίκια του Μαΐου απαλλάσσονται οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, που είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Η απαλλαγή αφορά σε επιχειρήσεις στους εξής κλάδους: Λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, μεταφορές, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, και παιδότοποι.

Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος.

Για τα ενοίκια Μαΐου θα ισχύσει επίσης 40% έκπτωση για όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή, τόσο για την κύρια κατοικία τους όσο και για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους.

Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στο 50% της ζημιάς, ενώ οι πληττόμενοι δε δικαιούνται καμία έκπτωση.

Τι να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία καθώς έχουν αλλαγές.

Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δε θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κοροναϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις. Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Τέλος, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, όσοι εντάσσονται στους πληγέντες του κοροναϊού δε χρειάζεται να συγκεντρώσουν το 30%, αλλά το 20%, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις και στα σχετικά πέναλτι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επιδρομή των UFO στην Ευρώπη: Πόσες «συναντήσεις» με εξωγήινους είχαν πέρυσι οι Βρετανοί

«Περισσότερες από 250 φορές» αναφέρθηκαν πέρυσι στη Βρετανία περιστατικά με τον εντοπισμό Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (UFO) και «συναντήσεων» με εξωγήινους και...

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, θανάτωση ζώου, ψεύδους καταγγελίας και ψεύδους κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση, κηρύχθηκε ομόφωνα ο...

Την ενοχή των γιατρών που κατηγορούνται για τον θάνατο 24χρονου μετά από γαστρικό δακτυλίο ζητά η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διά παραλείψεως, οι δύο γιατροί που κατηγορούνται...

Κοροναϊός: Σύγχυση με την κατάργηση της μάσκας στα αεροπλάνα από σήμερα – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο...

Τα επτασφράγιστα μυστικά του Πούτιν – Οι καταγγελίες της πρώην του και οι φήμες για την Καμπάεβα

Η προσωπική ζωή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό και ειδικά μετά το διαζύγιο του το 2014 με την επί 30...