Αρχική Κόσμος Tι προβλέπει το βελγικό δίκαιο για υποθέσεις όπως το Qatar Gate

Tι προβλέπει το βελγικό δίκαιο για υποθέσεις όπως το Qatar Gate

Ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες αναφέρεται στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και εξηγεί πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στο Βέλγιο.

Σε ανάλυση του τρόπου και των κανόνων με τους οποίους που λειτουργεί το βελγικό δίκαιο, προχώρησε ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate.

Mιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπούσης εξήγησε πως «η στέρηση της ελευθερίας, όπως λένε εδώ στο Βέλγιο, ξεκινάει με τη σύλληψη που γίνεται από έναν αστυνόμο σε κάθε πολίτη. Όταν γίνεται αυτή η σύλληψη, έχουμε 48 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει ο ανακριτής να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αυτό το ένταλμα σύλληψης που πρέπει να εκδοθεί μέσα σε 48 ώρες και είναι όριο απαιτητικό δηλαδή και ένα λεπτό να καθυστερήσει, σημαίνει ότι η διαδικασία δεν τηρήθηκε και ο πολίτης ή ο ύποπτος μπορεί να απελευθερωθεί».

Εφόσον δοθεί αυτό το ένταλμα σύλληψης μέσα σε 48 ώρες, υπάρχει μια άλλη διαδικασία μετά, γιατί αυτό το ένταλμα σύλληψης έχει μια ισχύ για πέντε εργάσιμες μέρες. Επομένως, αυτό το ένταλμα σύλληψης πρέπει να τεθεί σε ένα δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μέσα στις πέντε εργάσιμες μέρες πρέπει να εξετάσει αν το ένταλμα σύλληψης ισχύει ή δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούση, «στο δικαστικό συμβούλιο υπάρχει ένας δικαστής, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο. Επίσης υπάρχει ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ζητάει από το δικαστήριο την έγκριση του εντάλματος που δόθηκε από τον ανακριτή και σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο φυσικά συμμετέχει ο ανακριτής, ο οποίος θα κάνει μια έκθεση από ό, τι έχει κάνει έως τώρα για την έρευνά του. Λοιπόν, όταν καλείται κανείς να πάει σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα μία μέρα εργάσιμη πριν πάει στο Συμβούλιο αυτό να μελετήσει τον φάκελο μαζί με το δικηγόρο του».

Συνεπώς, αν η κυρία Καϊλή πάει αύριο σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, σημαίνει ότι σήμερα από τις 8:30 π.μ. που ανοίγει η γραμματεία, οι δικηγόροι της και η ίδια θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση, έως την ώρα που κλείνει η γραμματεία, στον φάκελο και αύριο θα εξεταστεί το θέμα της κ. Καϊλή.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο, το μόνο που γνωρίζουν είναι γιατί κατηγορείται. «Γιατί μάλλον υποψιάζονται σε πρώτη φάση και ενδεχομένως να γίνει και κατηγορία αργότερα.»

«Ο γενικός κανόνας λοιπόν είναι ότι η πρόσβαση στο φάκελο γίνεται μια μέρα εργάσιμη πριν ο ύποπτος πάει στο δικαστικό συμβούλιο», τόνισε.

Ως προς το θέμα της πιθανής προφυλάκισης, ανέφερε ότι: «Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχήν το δικαστήριο αύριο που θα γίνει θα εξετάσει αν τηρήθηκε τυπικά ο νόμος, δηλαδή οι προθεσμίες, αν το ένταλμα εκδόθηκε στις 48 ώρες κλπ κτλ. Εφόσον έχουν τηρηθεί αυτά και πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχουν πλέον εδώ οι ανακριτές, πρέπει να πω ότι δεν φαντάζομαι σε τέτοια υπόθεση να υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα εξετάσουν απλά εάν γίνεται να ελευθερώσουμε τον ύποπτο και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να το κάνουμε. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο ύποπτος να παραβιάσει την έρευνα που γίνεται με ποιο τρόπο, είτε αφαιρώντας κάποια στοιχεία απόδειξης, είτε έχοντας κάποια κάποιες επαφές με άλλους ύποπτους. Φαντάζομαι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα αποφασίσουν να αφήσουν ελεύθερο τον κάθε ύποπτο, διότι η έρευνα συνεχίζεται».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση κράτησης ανέφερε ότι «εάν αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο να κρατηθεί ο οποιοσδήποτε τρίτος είτε η κ. Καϊλή, είτε κάποιος άλλος, έχουν μέσα στις 24 ώρες της απόδοσης της απόφασης την ευκαιρία να κάνουν μία έφεση. Αυτή η έφεση θα δικαστεί μέσα σε 15 εργάσιμες μέρες και θα πρέπει μέσα σε αυτό το περιθώριο να έχει βγει και η απόφαση. Εάν φυσικά αποφασίσουν ότι ελευθερώνεται κάποιος, τελειώνει εκεί. Αν όμως αποφασίσουν ότι δεν ελευθερώνουν τον ύποπτο, τότε αυτή η απόφαση έχει μία νέα ισχύ για ένα μήνα.»

Σχετικά με τους όρους για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας. «Εξαρτάται από το δικαστήριο. Μπορεί να αφήσει κάποιον ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους ή μπορεί να θέσει περιοριστικούς όρους ή ακόμη αυτό που λέμε και βραχιολάκι. Φαντάζομαι ότι εάν αποφυλακιστεί κάποιος χωρίς όρους, σημαίνει ότι οι αρχές δε φοβούνται το να εξαφανιστεί.»

Σχολιάζοντας το αν η ύπαρξη του ανήλικου παιδιού μπορεί να παίξει ρόλο για να μην κρατηθεί η κ. Καΐλή ή ο σύντροφός της, είπε ότι: «Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να είναι το μόνο επιχείρημα. Ίσως να είναι ένα επιχείρημα που η υπεράσπιση της κυρίας και του συντρόφου της θα ισχυριστούν. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό εξαρτάται φυσικά από το τι περιέχει ο φάκελος, αλλά μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα παιδί. Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να επηρεάσει μια απόφαση απελευθέρωσης».

Τέλος, μιλώντας για τις πιθανές κατηγορίες που θα διατυπωθούν και για τις ποινές που αναλογούν, όπως στις περιπτώσεις της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ο κ. Μπούσης δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για τις ποινές, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος.»

«Οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ θεωρητικές, με την έννοια ότι παράδειγμα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εξαρτάται η ποινή και από το τι ενέργεια έχει ο καθένας μέσα σε αυτή τη σύσταση, δηλαδή έχει ηγετικό ρόλο, δεν έχει ηγετικό ρόλο, οπότε χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος, είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε μια πρόβλεψη στις ποινές, αλλά υπάρχει σίγουρα ποινή φυλάκισης. Διάβασα ότι λένε από τρία έως πέντε χρόνια, ενδεχομένως θα μπορεί να είναι και παραπάνω ή και παρακάτω», είπε.

Και προσέθεσε ότι «όλα αυτά που βρίσκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα χρήματα κτλ θα κατασχεθούν, αλλά μπορεί να κατασχεθούν και άλλα στοιχεία της περιουσίας, εφόσον αποδειχθεί ότι προέρχονται από αυτές τις δράσεις, για τις οποίες απασχολεί τη δικαιοσύνη».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποια είναι η «σιωπηρή αρρώστια» που κόστισε τη ζωή σε 13χρονο κοριτσάκι

Η οικογένεια της 13χρονης, συγκεντρώνει χρήματα και καλεί σε ευαισθητοποίησηΣε σοκ βρίσκεται μια οικογένεια αφού η 13χρονη κόρη τους αρρώστησε ξαφνικά...

Βόλος: Πρόστιμο 120.000 ευρώ στην 75χρονη που πέταξε στα σκουπίδια τέσσερα νεογέννητα γατάκια

Ελεύθερη με όρο την εμφάνισή της μια φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, αφέθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή,...

Δύο αδέλφια «κονταροχτυπιούνται» για τη θέση του δημάρχου στο Μεσολόγγι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκλογική αναμέτρηση στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.Όπως γράφει το agrionionews.gr,...

Μέχρι πότε θα ισχύει το rapid test – Πότε το σταματάνε οι εργαζόμενοι

Η απόφαση για τα rapid test δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Γεγονός ο νόμος που καταργεί τα rapid test (αλλιώς τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου)...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής...