Αρχική Οικονομία Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων

Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων

Ακάθεκτη συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την άνοδο των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να “δαμάσει” τον πληθωρισμό, παρά τους ισχυρούς τριγμούς που κλονίζουν τα χρηματιστήρια με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους το τελευταίο δεκαήμερο.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε εχθές, Πέμπτη, την πέμπτη κατά σειρά αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5%, με την αύξηση των επιτοκίων να ανέρχεται σωρευτικά σε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν “ανοικτά” εχθές για την κεντρική τράπεζα, το θετικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων μετά την ανακοίνωση της Credit Suisse ότι θα δανειστεί 50 δισ. ελβετικά φράγκα από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ήταν ο καταλύτης για να κρατήσει η ΕΚΤ αμετακίνητο το τιμόνι της νομισματικής σύσφιξης.

Αναγνωρίζοντας την κλιμάκωση της αβεβαιότητας μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο ακόμη μικρότερων αμερικανικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την ισχυρή επίθεση που δέχθηκε η μετοχή της Credit Suisse, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Λουίς Ντε Γκίντος διαβεβαίωσαν ότι όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εκτάκτως στην πανδημία για παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ενεργά και έτοιμα να αξιοποιηθούν εφόσον καταστεί αυτό αναγκαίο.

Ταυτόχρονα, όμως, τράβηξαν “κόκκινη γραμμή” για τα επιτόκια δηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική στοχεύει αποκλειστικά στην τιθάσευση του πληθωρισμού στα επίπεδα-στόχο του 2% όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Φρανκφούρτης, θα επανέλθει το 2025.

Πόσο αυξάνεται η επιβάρυνση των δανειοληπτών

Αύξηση της τάξεως των 30 ευρώ μηνιαίως θα δουν οι δανειολήπτες στη δόση του στεγαστικού τους δανείου το προσεχές διάστημα, ως αποτέλεσμα της χθεσινής ανόδου των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η δόση ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, έχει αυξηθεί κατά 159 ευρώ έως σήμερα και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 188 ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.

Πίνακας: Παράδειγμα στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ

Διάρκεια δανείου Euribor Τελικό επιτόκιο Μηνιαία δόση (ευρώ) Αύξηση δόσης (ευρώ)*
15 έτη 3% 5,50% 823 151
3,5% 6% 850 178
20 έτη 3% 5,50% 695 159
3,5% 6% 723 188
30 έτη 3% 5,50% 575 325
3,5% 6% 607 357

*Σε σύγκριση τα επίπεδα πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο 2022

Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν κατά προσέγγιση μεταβολές, καθώς η ακριβής μηνιαία αύξηση εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης στο οποίο βρίσκεται το στεγαστικό δάνειο. Όσο πιο πρώιμη είναι η φάση αυτή, τόσο περισσότερο ο δανειολήπτης επιβαρύνεται τόκους έναντι κεφαλαίου – τάση που αντιστρέφεται όσο πλησιάζει στη λήξη του δανείου.

Επιπλέον, καθώς τα επιτόκια κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες έχουν αναγκαστεί να απορροφήσουν σημαντικό μέρος της αύξησης συρρικνώνοντας το περιθώριο κέρδους τους (spread). Ενδεικτικά, από 3-3,5% που ήταν το περιθώριο κέρδους των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν την πρώτη αύξηση του Euribor, σήμερα έχει συμπιεστεί στο 2-2,5% σε μια προσπάθεια διατήρησης της ζήτησης για νέα δάνεια εν μέσω νομισματικής σύσφιξης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών θα επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά τις τελευταίες νομισματικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η χθεσινή αύξηση δε θα είναι τελευταία. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί με τον επιθυμητό ρυθμό, ωστόσο ενδέχεται να είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης, πάντως, είναι η διευκρίνιση ότι οι νομισματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται εφεξής “υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων”, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη πορεία όσο οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς “τρικυμίας”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτές είναι οι θρυλικές θεάσεις UFO που προβληματίζουν τους ειδικούς – «Όλα ήταν… μπαλόνια»

Πληθαίνουν οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ στα ΑΤΙΑ – Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές θεάσεις UFO που ακόμα προβληματίζουν τους ειδικούς; –...

Αύξηση 15% στις πτήσεις για Ελλάδα, σε σχέση με το 2019

Στην ιδιαίτερη δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο...

Ακρίβεια: Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που πληρώνουμε χρυσάφι

Τι κι αν ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν «χρυσάφι»...

Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία -«Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας», λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη...

Πληγή για την Ελλάδα η έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας

Η «γενιά των 800 ευρώ» επιστρέφει. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά αλλά και τη μείωση της ανεργίας, η...