Από το πρωί της Δευτέρας (10/10), η Ρωσία έχει εξαπολύσει μαζικά πυραυλικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας – τα οποία δεν είχαν ξανασυμβεί ούτε τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Οι κύριες απώλειες αφορούσαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, και ένα μεγάλο μέρος της χώρας εξακολουθεί να μην έχει ρεύμα, με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Να σημειωθεί ότι οι ρουκέτες χτύπησαν επίσης για πρώτη φορά το κέντρο του Κιέβου.
Ο Πούτιν είπε ότι όλα αυτά ήταν ως απάντηση στις ουκρανικές «τρομοκρατικές επιθέσεις» για την υπονόμευση της γέφυρας της Κριμαίας, καθώς και στο ρωσικό έδαφος, ενώ κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.
Φαίνεται όμως ότι έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς νέα – αν και αναμενόμενη – πραγματικότητα η οποία παραμονές του χειμώνα φέρνει πολύ σοβαρές προκλήσεις για την Ουκρανία.
Οι κύριοι στόχοι των ρωσικών πυραύλων
Οι κύριοι στόχοι των ρωσικών πυραύλων ήταν οι εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία, αφήνοντας περιοχές όπως τις Λβιβ, Πολτάβα, Σούμι, Χάρκοβο και Τερνοπίλ εντελώς ή σχεδόν εντελώς χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης. Υπήρξαν επίσης αναφορές για πλήρη απουσία φωτός και νερού στο Χμελνίτσκι. Σε άλλες περιοχές, η παροχή ρεύματος είναι διακοπτόμενη. Επίσης έντεκα σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομής σε οκτώ περιοχές και στο Κίεβο έχουν υποστεί ζημιές.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη ισχύος 1 γιγαβάτ, εξαιτίας της οποίας θα μπορούσαν να υπάρξουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος το βράδυ κατά τις ώρες αιχμής. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί υποσταθμοί σε όλη την Ουκρανία, από τους υποσταθμούς της Ukrenergo έως τους υποσταθμούς της oblenergo, έχουν υποστεί ζημιές. Πολλές πόλεις και περιοχές είναι χωρίς φως και νερό», δήλωσε η πηγή στο Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας όπως αναφέρει ο ιστότοπος Strana.
Ίσως η πιο μαζική πυραυλική επίθεση σε όλη την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Σύμφωνα με την ουκρανική διοίκηση, συνολικά 83 πύραυλοι κρουζ έχουν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας το πρωί της Δευτέρας, εκ των οποίων οι 43 έχουν καταρριφθεί (δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς). Επιπλέον, υπήρξαν επιδρομές των Σαχίντ από τα εδάφη της Κριμαίας και της Λευκορωσίας.
Σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα του πολέμου, αυτή η πυραυλική επίθεση ήταν ίσως η πιο μαζική σε όλη την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι παραλληλισμοί με τις πρώτες μέρες του πολέμου είναι πολλές καθώς έκλεισαν τα εστιατόρια, σταμάτησαν τα δρομολόγια του μετρό στο Κίεβο ενώ έχει προκληθεί καταναλωτική φρενίτιδα από τους πολίτες στα σουπερμάρκετ και τα σχολεία κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.
Αλλά η κύρια ζημιά έχει προκληθεί στον τομέα της ενέργειας καθώς πρόκειται για το πρώτο χτύπημα αυτής της κλίμακας στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα που ως αποτέλεσμα ενδέχεται να υπάρξει ενεργειακή κατάρρευση τον χειμώνα.
Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος.
Προφανώς, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του χτεσινού χτυπήματος μέσα σε λίγες ημέρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, εάν οι βομβαρδισμοί αυτοί επαναλαμβάνονται περισσότερο ή λιγότερο τακτικά, θα αποτελέσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Ουκρανία. Ειδικά στις παραμονές του χειμώνα.
Η Ρωσία μιλά για αντίποινα
Η ρωσική ηγεσία έχει ήδη δηλώσει ότι η μαζική επίθεση αποτελεί απάντηση στην υπονόμευση της γέφυρας της Κριμαίας, για την οποία ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία προσθέτοντας ότι το Κίεβο προσπάθησε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να ανατινάξει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.
«Το καθεστώς του Κιέβου, με τις ενέργειές του, έχει ουσιαστικά θέσει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τους διεθνείς τρομοκρατικούς σχηματισμούς… Απλώς δεν είναι πλέον δυνατόν να αφήνουμε αναπάντητα εγκλήματα αυτού του είδους. Σήμερα το πρωί (χτες), μετά από πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και σύμφωνα με το σχέδιο του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, εξαπολύθηκε μαζικό πλήγμα με εναέρια, θαλάσσια και χερσαία όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς κατά των ουκρανικών εγκαταστάσεων ενέργειας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε ότι σε περίπτωση νέων «τρομοκρατικών επιθέσεων», «οι απαντήσεις από τη Ρωσία θα είναι σκληρές και θα αντιστοιχούν σε κλίμακα στο επίπεδο των απειλών που θέτει η Ρωσική Ομοσπονδία».
Βολική δικαιολογία για τη Ρωσία η ανατίναξη της γέφυρας;
Ωστόσο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι οι συζητήσεις για τις προθέσεις της Ρωσίας να πλήξει τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας άρχισαν ακόμη και πριν από την υπονόμευση της γέφυρας της Κριμαίας. Τόσο οι Ουκρανοί, όσο και οι Δυτικοί και Ρώσοι αναλυτές υπέθεσαν ότι την παραμονή του χειμώνα, η Ρωσία θα χτυπούσε τον ουκρανικό ενεργειακό τομέα για να αφήσει τις ουκρανικές πόλεις χωρίς φως, νερό και θέρμανση μέχρι το χειμώνα, διαταράσσοντας έτσι τα ουκρανικά μετόπισθεν και αυξάνοντας το κόστος για τη Δύση της περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η γέφυρα της Κριμαίας ήταν απλώς μια βολική δικαιολογία για να πραγματοποιήσει η Ρωσία ένα από καιρό προγραμματισμένο χτύπημα, το οποίο σερβίρει ως «αντίποινα».
Το πιθανότερο είναι ότι τα επόμενα πλήγματα κατά των υποδομών θα παρουσιαστούν επίσης με αυτόν τον τρόπο – ως απάντηση σε πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους ή σε πλήγματα κατά των οπισθοφυλακών των ρωσικών δυνάμεων στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές των οποίων η προσάρτηση ανακοινώθηκε από τη Ρωσία όπως για παράδειγμα, στη Χερσόνησο ή το Ντονέτσκ.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι χτες ήταν «το πρώτο επεισόδιο». «Θα υπάρξουν και άλλα», έγραψε.
Ο στρατιωτικοπολιτικός σκοπός των ρωσικών βομβαρδισμών
Τα χτυπήματα στις υποδομές της Ουκρανίας εξυπηρετούν έναν πολύ προφανή στρατιωτικοπολιτικό σκοπό για τη Ρωσία σύμφωνα με τους αναλυτές. Από τη μία πλευρά πρόκειται για αποδιοργάνωση των μετόπισθεν, από την άλλη είναι μια επίδειξη ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να «οδηγήσει την Ουκρανία στη λίθινη εποχή». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσετε με τους ρωσικούς όρους και να επιστρέψετε στις διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα δεν είναι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Δύση.
Στην Ουκρανία ελπίζουν ότι τώρα η Δύση θα επιβάλει νέες κυρώσεις και θα αυξήσει τις προμήθειες όπλων όπως για παράδειγμα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να μπορεί να χτυπήσει και ρωσικές πόλεις.
Έτσι, ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Γραφείου του Προέδρου, ελπίζει ότι τώρα, «εντός 2-3 ημερών», η Δύση θα υιοθετήσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα αυξήσει το εύρος των όπλων που θα προμηθεύσει. Ελπίζει επίσης ότι οι φωνές εκείνων στη Δύση που ζητούν διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σωπάσουν.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εκκλήσεις από διάφορους ομιλητές στη Δύση για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ θα συζητηθεί το θέμα όπως ανακοινώθηκε τις επόμενες μέρες στην Αστάνα μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.
Η κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας ως αντίποινα στα χτυπήματα της Ουκρανίας στην Κριμαία από τη μία πλευρά, θα μπορούσε να πνίξει τις φωνές των «ειρηνόφιλων» και να οδηγήσει σε αύξηση των παραδόσεων όπλων. Εξάλλου, αν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση, αν οι ουκρανικές πόλεις δέχονται μαζικούς βομβαρδισμούς, για ποιες ειρηνευτικές συνομιλίες μπορεί να γίνει λόγος;
Από την άλλη πλευρά, οι μαζικές επιθέσεις δείχνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε πράγματι να αντιμετωπίσει μια μεγάλης κλίμακας ενεργειακή κατάρρευση πιο κοντά στον χειμώνα, η οποία θα επηρέαζε άμεσα την ικανότητα της χώρας να διεξάγει επιτυχείς πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο. Και αυτό προσθέτει στα επιχειρήματα του «κόμματος της ειρήνης».
Πηγή: gargalianoionline.gr