Αρχική Ελλάδα Τι σημαίνουν οι διπλές κάλπες -Όλα τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τι σημαίνουν οι διπλές κάλπες -Όλα τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο 2,5 μηνών και το μισό από αυτό το διάστημα στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό.

Αυτό προκύπτει από την αδυναμία ενός κόμματος να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από όλες τις δημοσκοπήσεις -στις περισσότερες εξ αυτών δεν επιτυγχάνεται ούτε με τη συνεργασία πρώτου και τρίτου κόμματος-, συνδυαστικά με τα όσα έχουν δηλώσει το τελευταίο 48ωρο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη στον Alpha, υπερασπίστηκε την άποψή του για ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις κρίσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη για δεύτερες εκλογές, διότι «η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, κι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω στις δεύτερες εκλογές, έφερε ως παράδειγμα την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν όταν του το πρότεινε μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματός του, θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολη είναι η συνεννόηση αυτή.

Ο Ανδρουλάκης ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα θέλει για πρωθυπουργό

Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ επέμεινε στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός» σε ενδεχόμενη συνεργασία, ενώ έθεσε ως προαπαιτούμενο για να μπει σε κυβέρνηση ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, περιπλέκοντας περαιτέρω τα σενάρια, είπε ότι αναφέρεται μόνο στην πρώτη Κυριακή των εκλογών και άφησε να εννοηθεί πως αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάποια κυβέρνησης συνεργασίας. Δήλωσε, ακόμα, ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μια προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη συμμετοχή του κόμματός του – αποκλείοντας παράλληλα τον Γιάνη Βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή».

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με αδιέξοδο αν συνυπολογίσουμε το ότι και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται ως επισπεύδων της «προοδευτικής κυβέρνησης», έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με τη ΝΔ -αντίστοιχα έχει πράξει και ο κ. Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ- και έχει δηλώσει πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Άρα, ακόμα και με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Φαβορί η 21η Μαΐου για τη διεξαγωγή των εκλογών

Παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία του Μαΐου για τη διεξαγωγή των εκλογών, η 21η του μήνα θεωρείται ότι είναι αυτή που έχει κυκλώσει στην ατζέντα του. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα κλείσει στις 11 Απριλίου για το Πάσχα και δεν θα ανοίξει ξανά υπό την παρούσα σύνθεση, καθώς στις 20 – 24 Απριλίου θα προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές και θα ακολουθήσει η διάλυση της. Από την στιγμή που η αυτοδυναμία θεωρείται αδύνατη, την αμέσως επόμενη ημέρα, 22 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος με μέγιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών τις τρεις ημέρες. Το ίδιο θα πράξει και για τους αρχηγούς του δεύτερου και τρίτου κόμματος. Εφόσον, επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο η διαδικασία με μέγιστη διάρκεια τις εννέα μέρες θα ολοκληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Επικρατέστερος για την θέση θεωρείται ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Ακολουθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η εκλογή προεδρείου και την επόμενη ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 2 Ιουλίου, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης κάλπης είναι αυτά που θα καθορίσουν «το «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και πόσο μακρύ και καυτό πολιτικά θα είναι το καλοκαίρι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει...

Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία -Φοβίζει όλους τους οδηγούς

Οι απότομες στροφές με τη μηδενική ορατότητα και τα δεκάδες στενά τούνελ εκτινάζουν το βαθμό επικινδυνότητας του δρόμου και προκαλούν τρόμο...

Πανελλαδικές: Στην τελική ευθεία – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία να δώσουν τη δική τους μάχη για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα...

Κοινωνικός Τουρισμός: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Δικαιούχοι, παραδείγματα

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού...

ΕΦΚΑ: Ασφάλιση Υγείας με 724 ευρώ – Ποιους αφορά

Λήγει μεθαύριο 31/3 η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές...