Αρχική Ελλάδα Τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα στις ελληνικές πινακίδες αυτοκινήτων

Τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα στις ελληνικές πινακίδες αυτοκινήτων

Μπλε, κίτρινες, πορτοκαλί, με δύο ή τρία αρχικά ψηφία, οι πινακίδες κυκλοφορίας των ειδικών κατηγοριών στην χώρα μας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και εδώ θα μάθετε την ερμηνεία τους.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ταυτοποίησης ενός οχήματος, και ως γνωστόν αυτές που έχουμε όλοι στα αυτοκίνητά μας έχουν λευκό χρώμα με μια μπλε κάθετη ρίγα στο αριστερό μέρος και αποτελούνται από επτά ψηφία, τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς.

Pinakides DOK 1

Όπως συμβαίνει όμως και με τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν οχήματα που διαθέτουν πινακίδες ειδικών κατηγοριών. Οι πρώτες πινακίδες τέτοιου τύπου έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ στη χώρα μας υφίστανται εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Taxi License plate

Έτσι λοιπόν, πέρα από τις λευκές πινακίδες με τα μαύρα ψηφία που διαθέτει η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στη χώρα μας, υπάρχουν και μερικές με πινακίδες με λιγότερο κοινούς χρωματισμούς και διαφοροποίηση στα ψηφία τους. Αυτές οι πινακίδες ονομάζονται ειδικών κατηγοριών και προορίζονται για συγκεκριμένα οχήματα διαφόρων υπηρεσιών ή ο ιδιοκτήτης τους απολαμβάνει μειωμένες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις (κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο) κ.α.

Taxi License plate

Ας δούμε όμως ποιες πινακίδες ειδικών κατηγοριών υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτού του τύπου οι πινακίδες χωρίζονται ανάλογα με τους χαρακτήρες που διαθέτουν, με τρεις, με δύο ή με έναν.

Τις πινακίδες με τους τρεις χαρακτήρες θα τις συναντήσετε σε οχήματα Δημόσιας Χρήσης (με κίτρινο ή κόκκινο χρώμα) και αφορά τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά διεθνών, εθνικών και νομαρχιακών μεταφορών, τα ταξί και τα οχήματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

DOK License plate

Πινακίδες ειδικής κατηγορίας με τρεις χαρακτήρες θα συναντήσετε και στα κρατικά οχήματα (πορτοκαλί χρώμα), στα αναπηρικά πολέμου (μπλε χρώμα) και στα αυτοκίνητα δοκιμών (ΔΟΚ).

Police license plate

Ακολουθούν οι πινακίδες με δύο χαρακτήρες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες (ΚΥ και ΚΚ με πορτοκαλί φόντο και μαύρα γράμματα), σώματα ασφαλείας (Π.Σ. πυροσβεστική, Ε.Α. αστυνομία και Λ.Σ. λιμενικό), οι ένοπλες δυνάμεις (Ε.Σ. ελληνικός στρατός, Π.Ν. πολεμικό ναυτικό, Π.Α. πολεμική αεροπορία), τα διπλωματικά σώματα (Δ.Σ.), οι ξένες αποστολές (Ξ.Α.), τα μηχανήματα έργων (Μ.Ε.), τα αγροτικά μηχανήματα (Α.Μ.), ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης (Π.Κ.), τα ιστορικά οχήματα (Ι.Ο.) και η Αρχιεπισκοπή (Α.Α. Αρχιεπισκοπή Αθηνών).

Diplomatic license plate

Τέλος, υπάρχουν και πινακίδες ειδικής κατηγορίας με έναν χαρακτήρα για τα ρυμουλκούμενα (Ρ), με την αρίθμηση να ξεκινά από το 1000 έως το 99999.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών για την περίοδο 2-6 Οκτωβρίου

Από τον eEΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν 87,9 εκατ. ευρώ σε 103.462 δικαιούχους Κατά την περίοδο 2 έως 6...

Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα: Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο το ΥΠΕΣ – Δύο νεκροί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: «Βοήθεια, σκότωσαν τον πατέρα μου» φώναζε η κόρη του θύματος – Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας

Συγκλονίζει γείτονας του ζευγαριού που δέχτηκε πυροβολισμούς από τον 74χρονο μέσα στο σπίτι του στον Άγιο Παντελεήμονα, με αποτέλεσμα...

«Κινητά συνεργεία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...