Αρχική Ελλάδα Τι σημαίνουν τα κίτρινα «βέλη» των ελληνικών δρόμων – Γιατί πρέπει να...

Τι σημαίνουν τα κίτρινα «βέλη» των ελληνικών δρόμων – Γιατί πρέπει να τα αποφύγεις

Άγνοια επικρατεί σε μια μεγάλη μερίδα οδηγών σχετικά με τη σημασία της τεθλασμένης κίτρινης γραμμής που υπάρχει σε αρκετούς δρόμους.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι το «Ευαγγέλιο της Kυκλοφορίας», το εγχειρίδιο που πρέπει να γνωρίζει κάθε οδηγός προκειμένου να συνυπάρξει ομαλά με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Εάν όλοι τηρούσαν κατά γράμμα τον ΚΟΚ δεν θα υπήρχαν παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη και των ορίων ταχύτητας και οι οδηγοί δεν στάθμευαν το όχημά τους όπου τους έκανε κέφι.

Για να τηρήσει, ωστόσο, κανείς τον ΚΟΚ πρέπει πρώτα να τον γνωρίζει. Σίγουρα ο σεβασμός στους φωτεινούς σηματοδότες και τα όρια ταχύτητας δεν απαιτούν κάποια… εις βάθος γνώση.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μπορεί να γνωρίζει κάθε διάταξη του ΚΟΚ, δεδομένου ότι αυτός απαρτίζεται από συνολικά 110 άρθρα, πολλά εκ των οποιών κρύβουν… λεπτομέρειες.

Κίτρινη Διαγράμμιση

Άγνοια επικρατεί σε πολλούς οδηγούς σχετικά με κάποιες διαγραμμίσεις που υπάρχουν στο οδόστρωμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η εικονιζόμενη τεθλασμένη κίτρινη γραμμή (ζιγκ-ζαγκ) που ενδέχεται να έχουμε συναντήσει στην άκρη του οδοστρώματος.

Αυτή σημαίνει ότι σε σε όλο το μήκος της γραμμής επί της πλευράς αυτής απαγορεύεται η στάθμευση, ανεξαρτήτως της παράλληλης οδικής σήμανσης με κατακόρυφες πινακίδες.

Διακοπή της τεθλασμένης γραμμής συνοδευόμενη από την αναγραφή της λέξης «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ» ή απεικόνιση λεωφορείου μπορεί να χρησιμοποιείται για την υπόδειξη αποκλειστικά στάσης λεωφορείου ή ηλεκτροκίνητου λεωφορείου.

Κίτρινη Διαγράμμιση

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δούμε συνεχή κίτρινη γραμμή στο κράσπεδο ή στην άκρη του οδοστρώματος, σημαίνει ότι σε όλο το μήκος της και προς την πλευρά αυτήν του οδοστρώματος απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων, ανεξαρτήτως της παράλληλης οδικής σήμανσης με κατακόρυφες πινακίδες απαγορευτικές της στάσης και της στάθμευσης

Εάν συναντήσουμε, τέλος, διακεκομμένη κίτρινη γραμμή στο κράσπεδο ή στο άκρο του οδοστρώματος, σημαίνει ότι σε όλο το μήκος της γραμμής και επί της πλευράς αυτής του οδοστρώματος απαγορεύεται ή υπόκειται σε περιορισμούς η στάθμευση, η οποία υποδεικνύεται με άλλα μέσα.

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις, το διοικητικό πρόστιμο για την μη τήρηση των συγκεκριμένων διατάξεων είναι 80 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...