Αρχική Κόσμος Τι συμβαίνει με την ουκρανική αντεπίθεση: Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα πεδία...

Τι συμβαίνει με την ουκρανική αντεπίθεση: Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα πεδία των μαχών

Μετά από μια εβδομάδα σκληρών μαχών, οι πραγματικές δοκιμασίες της αντεπίθεσης του Κιέβου βρίσκονται ακόμα μπροστά, με τα ουκρανικά στρατεύματα σε απόσταση από την κύρια αμυντική γραμμή της Ρωσίας και τον όγκο των δυνάμεων που έχουν προετοιμαστεί για την επίθεση ακόμα σε αναμονή.

Η Ουκρανία χτύπησε σε δύο περιοχές κατά μήκος του νοτιοανατολικού μετώπου την προηγούμενη εβδομάδα καθώς άρχιζε την κύρια φάση της πολυαναμενόμενης επιχείρησής της, αναφέροντας επτά ανακτήσεις χωριών μα επίσης υφιστάμενη απώλειες, περιλαμβανομένων δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

«Και στις δύο πλευρές, μεγάλο μέρος θα καταλήξει στη φθορά» είπε ο Ρομπ Λι, συνεργάτης του Foreign Policy Research Institute και μεταξύ των αναλυτών που έχουν αναφέρει απώλειες και στις δύο πλευρές με βάση δορυφορικά και φωτογραφικά στοιχεία.

«Ο κίνδυνος (για τους Ουκρανούς) είναι πριν φτάσουν στην αμυντική γραμμή να υποστούν πολύ μεγάλη φθορά και να είναι πολύ δύσκολο να την παραβιάσουν και να το εκμεταλλευτούν».

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει πει ότι δυτικά όπλα όπως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα θα βοηθούσαν στο να προστατευτούν οι ζωές Ουκρανών στρατιωτών.

Η Ρωσία έχει προετοιμάσει αμυντικές θέσεις από τις άκρες της δυτικής Ρωσίας μέχρι την κατεχόμενη Κριμαία, περιλαμβανομένων ναρκοπεδίων, αντιαρματικών τάφρων, σειρές αντιαρματικών «δοντιών του δράκοντα», χαρακωμάτων κλπ.

.
.

STRINGER via REUTERS

Οι θέσεις, τις οποίες εξέτασε το Reuters χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες τον Απρίλιο, συγκεντρώνονται στον στρατηγικά σημαντικό νότο, όπου το Κίεβο μπορεί να επιδιώξει αποκοπή της χερσαίας γέφυρας της Ρωσίας προς την Κριμαία και διάσπαση των δυνάμεων του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία, που έχει τον κύριο όγκο των δυνάμεών της για την αντεπίθεση στις πτέρυγες, μπορεί να βλέπει πού η Μόσχα στέλνει δυνάμεις για να ενισχύσει τις γραμμές της και να χτυπά σε περιοχές με λιγότερο ισχυρή άμυνα, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

«Η Ουκρανία έχει επιλογές» είπε ο Μπεν Μπάρι, senior fellow για θέματα χερσαίου πολέμου στο International Institute for Strategic Studies.

«Δεν μπορεί να επιτύχει στρατηγικό αιφνιδιασμό μα θα προσπαθήσει όσο μπορεί να επιτύχει επιχειρησιακό και τακτικό αιφνιδιασμό. Αυτό θα περιλαμβάνει κάλυψη, απόκρυψη, παραλλαγή, παραπλάνηση, παραπληροφόρηση, που χρησιμοποίησαν αρκετά επιτυχώς το προηγούμενο φθινόπωρο».

Η στρατηγική της Μόσχας στον νότο πιθανότατα αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των ουκρανικών απωλειών πριν το Κίεβο καταφέρει να φτάσει στην κύρια ρωσική γραμμή άμυνας, περίπου 10-15 χλμ μακριά, σύμφωνα με τον Λι. «Δεν υπάρχει λόγος να πολεμήσουν μέχρι θανάτου εκεί ή να ρισκάρουν να περικυκλωθούν» είπε.

Η Ουκρανία προετοιμαζόταν για την αντεπίθεση τουλάχιστον έξι μήνες μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας τον Νοέμβριο, ενός κομματιού της περιφέρειας του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο και την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο τον Απρίλιο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν 12 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες για την επιχείρηση, οι εννιά εκ των οποίων εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τη Δύση, λένε αναλυτές. Μια ταξιαρχία απαρτίζεται κατά κανόνα από 3.500 – 4.000 στρατιώτες. Ουκρανία έχει πει ότι δημιούργησε οκτώ ταξιαρχίες εφόδου με 40.000 στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Κόνραντ Μούζικα, στρατιωτικός αναλυτής που παρακολουθεί στενά τον πόλεμο, είπε ότι μόνο τρεις από τις δώδεκα ταξιαρχίες εθεάθησαν σε μάχες στα νοτιοανατολικά ως τώρα.

via Associated Press

Οι κύριες προσπάθειες έχουν λάβει χώρα κοντά στο Οριχίβ της Ζαπορίζια και τη Βέλικα Νοβοσίλκα στο Ντονέτσκ, περίπου 80 χλμ τα ανατολικά. Οι προσπάθειες αυτές μπορεί να δείχνουν πως οι στρατηγοί της Ουκρανίας στοχεύουν το Τοκμάκ, κατεχόμενη πόλη στη Ζαπορίζια, περίπου 25 χλμ από την πρώτη γραμμή. Περαιτέρω 50 χλμ μακριά βρίσκεται η Μελιτόπολη. Και οι δύο πόλεις είναι οχυρωμένες.

Κοντά στη Βελίκα Νοβοσίλκα η Ουκρανία απελευθέρωσε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων χωριών, περιλαμβανομένων δύο που επισκέφθηκε το Reuters την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς και δύο άλλα κοντά, είπε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ τη Δευτέρα.

Δυνάμεις έχουν προχωρήσει μέχρι και 6,5 χλμ και έχουν καταλάβει 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ένα κομμάτι 100 χλμ του νοτίου μετώπου. Την Τετάρτη ανέφερε περισσότερες προωθήσεις 300-350 μέτρων σε διάφορες περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες.

«Αρχικά τα πήγαν αρκετά καλά» είπε ο Μούζικα. «Η κύρια ανησυχία μου πέντε με έξι ημέρες σε αυτή την κύρια φάση είναι πως η πρόοδος φαίνεται να έχει σταματήσει. Το momentum που ανέπτυξαν τις πρώτες λίγες ημέρες έχει πρακτικά χαθεί και δεν ξέρουμε γιατί».

Η Μαλιάρ ανέφερε επίσης προελάσεις στις πτέρυγες του Μπαχμούτ, το οποίο η Ρωσία είπε πως κατέλαβε τον προηγούμενο μήνα. Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο να εστιαστεί εκεί η κύρια ουκρανική ενέργεια.

Η αντεπίθεση γίνεται δυσκολότερη λόγω της έλλειψης αεροπορικής ισχύος στην ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο ζητά από τη Δύση εδώ και μήνες F-16, μα θα χρειάζονταν αρκετοί μήνες για να τεθούν σε υπηρεσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Κινητά συνεργεία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...