Αρχική Κόσμος Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν διατάξει πυρηνικές επιθέσεις

Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν διατάξει πυρηνικές επιθέσεις

Καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι πρόσφατες δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ξυπνήσει τον ξεχασμένο φόβο των πυρηνικών. Σε άρθρο του, το πρακτορείο Reuters ανέλυσε ακριβώς τι θα ακολουθούσε σε περίπτωση που ο Πούτιν έδινε εντολή πυρηνικής επίθεσης, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις αυτή θα θεωρούνταν δικαιολογημένη από το ρωσικό πρωτόκολλο.

Ποιος αποφασίζει αν θα πέσουν τα πυρηνικά;

Σύμφωνα με έγγραφο του 2020 με τίτλο «Βασικές Αρχές Κρατικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Πυρηνική Αποτροπή», ο ρώσος πρόεδρος παίρνει την απόφαση της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Μια μικρή βαλίτσα, γνωστή ως Cheget, βρίσκεται πάντα κοντά του και τον συνδέει με το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Το Cheget δεν περιλαμβάνει κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών, αλλά μεταδίδει διαταγές στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση.

Αν δώσει την εντολή ο Πούτιν, τι συμβαίνει μετά;

Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει πρόσβαση στους κωδικούς για την εκτόξευση και έχει δυο μεθόδους στη διάθεσή του για να την πραγματοποιήσει. Μπορεί να αποστείλει τους κωδικούς σε συγκεκριμένους διοικητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκτελέσουν τις αναγκαίες διαδικασίες, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό σύστημα, γνωστό ως Perimetr, που επιτρέπει στο Γενικό Επιτελείο να εκτοξεύσει άμεσα χερσαίους πυραύλους, προσπερνώντας τους ενδιάμεσους διοικητές.

Καθιστά η «κατάσταση ετοιμότητας» που διέταξε ο Πούτιν πιο πιθανή την εκτόξευση;

Οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πούτιν και τον υπουργό άμυνάς του για να υπογραμμίσουν την ετοιμότητα των πυρηνικών δεν περιλαμβάνονται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με τους στρατιωτικούς ειδικούς να αδυνατούν να τις αποκωδικοποιήσουν πλήρως.

Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα Αφοπλισμού στη Γενεύη, έγραψε στο Twitter ότι η εντολή ενδέχεται να ενεργοποιεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας, ουσιαστικά ανοίγοντας τα κανάλια επικοινωνίας για μια πιθανή εκτόξευση. Διαφορετικά, σημείωσε ότι θα μπορούσε να σημαίνει απλώς ότι η Ρωσία αύξησε το προσωπικό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Έχουν οι Ρώσοι κανόνες για τη χρήση πυρηνικών;

Το δόγμα του 2020 παρουσιάζει τέσσερα σενάρια στα οποία η χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων θεωρείται δικαιολογημένη.

  • Σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν στραφεί ενάντια στη Ρωσία ή τους συμμάχους της.
  • Σε περίπτωση επίθεσης σε κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές δυνάμεις αντίδρασής της.
  • Σε περίπτωση που τα όπλα που χρησιμοποιούνται απέναντι στη Ρωσία είναι μεν συμβατικά αλλά «απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ρωσικού κράτους».

Ποιες είναι οι πυρηνικές ικανότητες της Ρωσίας;

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει 5.997 πυρηνικές κεφαλές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Εξ αυτών, οι 1.588 είναι μονίμως ανεπτυγμένες και έτοιμες για χρήση. Οι πύραυλοι της Ρωσίας μπορούν να εκτοξευθούν από το έδαφος, από υποβρύχια και από αεροπλάνα. Ο Πούτιν επέβλεψε συντονισμένη δοκιμή των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Έχει χρησιμοποιήσει ποτέ η Ρωσία τα πυρηνικά της στον πόλεμο;

Όχι. Μέχρι και σήμερα, η μοναδική χρήση πυρηνικών στη διάρκεια πολέμου ήταν η ρίψη των αμερικανικών ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι ροζ πάνθηρες του βρετανικού στρατού: Tι ήταν και πού βρίσκονταν

Το ροζ δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως το κατάλληλο χρώμα για στρατιωτικά οχήματα μάχης, αλλά υπήρξε μια εποχή που ο βρετανικός στρατός είχε έναν...

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Από την κορυφή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Η επιβλητικά πολυτελής έπαυλη στους κήπους του Κένσινγκτον που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το 2009 για 90 εκατομμύρια στερλίνες, έχοντας ως...

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθεία στην Ελλάδα –Πόσα χιλιόμετρα είναι;

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που λόγω μορφολογίας εδάφους έχει πολλούς δρόμους με ευθείες, ωστόσο υπάρχει μια  η οποία διακρίνεται για...

Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην Ελλάδα συνέβη στην Αμοργό το 1956

Μονάχα οι παλιοί Αμοργιανοί έχουν να αφηγηθούν ιστορίες αναμέτρησης με τσουνάμι που καλπάζει προς το μέρος σου, έτοιμο να σκεπάσει εκτάσεις και σπίτια. Αυτές...

Σύνταξη πριν τα 62: Ποιες είναι οι 28 «τυχερές» κατηγορίες

Εντός του 2022 μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης με πλήρη η μειωμένη σύνταξη 28 κατηγορίες ασφαλισμένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο...