Αρχική Ελλάδα Tι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν γίνει πυρηνικός πόλεμος Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Tι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν γίνει πυρηνικός πόλεμος Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Aπαντήσεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση πυρηνικών όπλων λόγω της κατάστασης στο μέτωπο με την Ουκρανία δίνει, στο zougla.gr και στην εκπομπή «Review», o καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών της Σχολής Ευελπίδων, αλλά και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος.

Ο γνωστός επιστήμονας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο ατύχημα σε πυρηνικά εργοστάσια όπως του Τσέρνομπιλ ή της Ζαπορίζια, στην έκλυση ραδιενεργού νέφους που θα δημιουργηθεί και στο κατά πόσον είναι επικίνδυνο να επηρεάσει τη χώρα μας.

Ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάζει προσομοιώσεις πάνω σε χάρτες οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένα σενάρια πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας ή Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, δείχνει τους πρώτους στόχους που είναι πιθανό να χτυπήσουν οι Ρώσοι, αναλύει τον τρόπο εμπλοκής και τα όπλα μαζικής καταστροφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ υπολογίζει σε real time τις αποστάσεις των στόχων αυτών από την Ελλάδα. Ακόμα, απαντά στο εάν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο στη χώρα για τέτοιες καταστάσεις, παρέχοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τα χάπια ιωδίου, τα καταφύγια και τη στρατιωτική ετοιμότητα.

«Βρισκόμαστε σε ψυχροπολεμική εποχή»

«Ο κόσμος έχει μπει πια σε μια ψυχροπολεμική εποχή, κι αυτό είναι πραγματικότητα», αναφέρει και προσθέτει: «Η Ουκρανία δεν είναι κρίσιμη περιοχή να πληγεί σε περίπτωση ρωσο-νατοϊκού πολέμου που θα εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο. Δεν υπάρχει στρατηγικός λόγος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Η Μόσχα θα χτυπήσει με πυρηνικά όπλα μόνο αν η ίδια κινδυνεύσει, δηλαδή αν υπάρξει πόλεμος της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Όμως, στην Ουκρανία μπορεί να χτυπηθεί κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο ή να γίνει προβοκάτσια και σαμποτάζ».

«Το ισχυρότερο όπλο της Ρωσίας δεν μπορεί να καταστρέψει μια χώρα με ένα χτύπημα»

«Σε περίπτωση ρωσο-νατοϊκού πολέμου, πιθανός στόχος για τη Ρωσία είναι η νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, και του Αβιάνο στην Ιταλία. Κρίσιμη περιοχή, όμως, θεωρείται και το κοσμοδρόμιο του Πλισέτσκ κοντά στη Φινλανδία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και το ισχυρότερο όπλο της Ρωσίας δεν μπορεί να καταστρέψει μια χώρα με ένα χτύπημα», λέει ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για την έκλυση ραδιενέργειας σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής, ο Θ. Λιόλιος είναι σαφής: «Αν δεν έχουμε πυρηνική έκρηξη στο έδαφος, η ραδιενέργεια θα είναι ελάχιστη. Στα πυρηνικά όπλα η έκρηξη γίνεται στο κατάλληλο ύψος για να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα».

«Η Ελλάδα μπορεί να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους ως μέλος του ΝΑΤΟ»

«Η Ελλάδα είναι μέρος της αντιβαλλιστικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Μπορεί λοιπόν να αναχαιτίσει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε περίπτωση πυρηνικής εμπλοκής. Κι αυτό μπορεί να το κάνει με τις συστοιχίες πυραύλων Patriot που διαθέτει», τονίζει.

«Αν χτυπηθεί πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία, θα έχουμε επιπτώσεις επιπέδου Τσέρνομπιλ»

«Ο κίνδυνος για πυρηνικό ατύχημα σε κάποιο εργοστάσιο της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι πιο πιθανός παρά για πυρηνικό πόλεμο. Όμως, ο διαμοιρασμός χαπιών ιωδίου χωρίς κάποια ιατρική συνταγή ή οδηγία είναι υπερβολή, διότι αυτά τα χάπια έχουν παρενέργειες. Πάντως, εάν χτυπηθεί πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία, θα έχουμε στην Ελλάδα επιπτώσεις επιπέδου Τσέρνομπιλ» επισημαίνει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης – Ιρένα Αργύρη

Δείτε την ανάλυση του Θεόδωρου Λιόλιου:

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γερμανία: Απείλησαν ζευγάρι που άναψε 60.000 χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Ένα ζευγάρι στο Ντέλμενχορστ της Γερμανίας έλαβε απειλητική επιστολή όταν φωταγώγησε την κατοικία του, το «Σπίτι των Χριστουγέννων» όπως το ονομάζουν,...

Δημόσιο: Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 έτη – Παραδείγματα

Μόνον όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν συμπληρωμένη συντάξιμη υπηρεσία 25 χρόνια, έχουν δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης σε ηλικία μικρότερη των...

Τατούλης για Νίκα: «Τάζει λαγούς με πετραχήλια» και «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Η απόλυτη ανικανότητα και αδιαφορία του κ.Νίκα στη διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων σε ό,τι αφορά τα ενταγμένα έργα από την προηγουμένη...

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

Πάνω από 4.500 πολίτες επισκέπτονταν καθημερινά το mitos.gov.gr τον Νοέμβριο, για να ενημερωθούν για τη διαδικασία που τους ενδιαφέρει.Ειδικότερα, στην πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί πιλοτικά,...

Ρεύμα: Υπολογίστε μόνοι σας πόσο καίτε κάθε μέρα σε ευρώ

Η κακοκαιρία των περασμένων ημερών έφερε το πρώτο κρας τεστ του χειμώνα και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε σημαντικά. Το...