Αρχική Κόσμος Τιμή ρεκόρ αναμένεται να πιάσει σε δημοπρασία χειρόγραφο του Δαρβίνου

Τιμή ρεκόρ αναμένεται να πιάσει σε δημοπρασία χειρόγραφο του Δαρβίνου

Ένα κομμάτι χαρτί υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο με κείμενο, στο οποίο υπερασπίζεται τη Θεωρία της Εξέλιξης, βγαίνει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη.

Το έγγραφο εκτιμάται ότι μπορεί να πιάσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίρες, τιμή-ρεκόρ για χειρόγραφο του Δαρβίνου.

Ο Δαρβίνος δεν συνήθιζε να αρχειοθετεί τα έγγραφά του και έτσι ελάχιστο πρωτότυπο υλικό διασώζεται. Στα κείμενα που έχουν βρεθεί, υπέγραφε ως «C Darwin» ή «Ch Darwin». Πολύ σπάνια έγραφε ολόκληρο το όνομά του «Charles Darwin».

Ο καθηγητής Τζον βαν Γουάι, ο οποίος επιμελείται την επιστημονική συλλογή που είναι γνωστή ως Darwin Online ανέφερε στο BBC ότι το έγγραφο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

«Περιλαμβάνει ένα απόσπασμα που εμφανίζεται στην τρίτη έκδοση του έργου του ‘Περί της Καταγωγής των Ειδών’» εξήγησε λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Είναι ένα πραγματικά αγαπημένο απόσπασμα, γιατί προσπαθεί να πει ότι οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τη θεωρία του απίστευτη και παράξενη, αλλά υποστήριξαν το ίδιο για τον Νεύτωνα και τη βαρύτητα και κανείς δεν αμφέβαλλε πια για την ύπαρξη της βαρύτητας.

Το ίδιο, λέει, θα ίσχυε τελικά με την αρχή της εξέλιξης με βάση τη φυσική επιλογή» είπε ο καθηγητής στο BBC News.

Η online έκπτωση του Sotheby’s Age of Wonder άνοιξε σήμερα Παρασκευή 25/11 και λήγει σε δύο εβδομάδες στις 9 Δεκεμβρίου.

Το χειρόγραφο του Δαρβίνου που πωλείται με τον Sotheby’s είναι σε άριστη κατάσταση.

Ο οίκος δημοπρασιών σημείωσε πω το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Δαρβίνου ήταν 400.000 λίρες και αναμένει ότι αυτό θα καταρριφθεί εύκολα.

«Αυτό που είναι διαφορετικό με αυτό το φύλλο είναι ότι ο Δαρβίνος επέλεγε το απόσπασμα που ήθελε να συνδεθεί με τον εαυτό του και την κληρονομιά του», είπε ο Δρ Kalika Sands, ειδικός στον Sotheby’s για την ιστορία της επιστήμης του 19ου αιώνα.

«Το έγραψε σε ένα μεγάλο φύλλο. Έχει καθαρή γραφή και υπέγραψε πολύ καθαρά με το όνομά του.

Στο απόσπασμα ο Δαρβίναος αναφέρει τη φυσική επιλογή, αναφέρει τον Νεύτωνα και συζητά για ανώτερες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν λέει τίποτα, δεν εξηγεί αυτές τις θεωρίες.

«Χρησιμεύει πραγματικά ως οριστική, ή εξουσιοδοτημένη, δήλωση για το έργο του».

Το απόσπασμα του Δαρβίνου λέει:

Ανακεφαλαιώσα τώρα τα κύρια γεγονότα και τις εκτιμήσεις, που με έχουν πείσει πλήρως ότι τα είδη έχουν τροποποιηθεί, κατά τη διάρκεια μιας μακράς πορείας καθόδου, λόγω της διατήρησης ή της φυσικής επιλογής πολλών διαδοχικών ελαφρών ευνοϊκών παραλλαγών. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια ψευδής θεωρία θα εξηγούσε, όπως μου φαίνεται ότι η θεωρία της φυσικής επιλογής εξηγεί, τις πολλές μεγάλες κατηγορίες γεγονότων που προσδιορίστηκαν παραπάνω. Δεν είναι έγκυρη αντίρρηση ότι η επιστήμη δεν ρίχνει ακόμη φως στο πολύ ανώτερο πρόβλημα της ουσίας ή της προέλευσης της ζωής. Ποιος μπορεί να εξηγήσει ποια είναι η ουσία της έλξης της βαρύτητας; Κανείς δεν αντιτίθεται τώρα στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που συνεπάγονται αυτό το άγνωστο στοιχείο έλξης. παρά το γεγονός ότι ο Leibnitz κατηγόρησε προηγουμένως τον Νεύτωνα ότι εισήγαγε «απόκρυφες ιδιότητες και θαύματα στη φιλοσοφία». – Κάρολος Δαρβίνος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

“Φωτιά” τα ενοίκια – Παραμένουν με τους γονείς οι νέοι

Άνω των 500 ευρώ 6 στα 10 ακίνητα κατάλληλα για νέους – Το 91% επιλέγει να μένει με τους γονείςΗ αύξηση...

Τι προβλέπουν Έλληνες ειδικοί για τον αριθμό των θυμάτων

Στους 3.519 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους δύο σεισμούς στο Καχραμανμάρας, στην νότια Τουρκία, και...

Σήμερα η απόφαση για τον Πέτρο Φιλιππίδη -Οι βαριές κατηγορίες, η δίκη, οι ηθοποιοί μάρτυρες

Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας θα εκδώσει την απόφασή του για τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη.Σύμφωνα...

Μεσσηνία: 3 νεαροί πήγαν να μπουν σε σπίτι αλλά τους «τσάκωσαν»

Συνελήφθησαν, προχθες (6.2.2023) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)...

Η αισχροκέρδεια και τα τρικ της ακριβείας – Απογείωση τιμών από τον παραγωγό στο ράφι των σούπερ μάρκετ

Σε μάστιγα εξελίσσεται η ακρίβεια. Βρισκόμαστε στον 21 μήνα ανατιμήσεων των προϊόντων διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν 9...