“Καλά θα πιάνουμε τα νερά στο ανάντη του αυτοκινητόδρομου, με το κατάντη τι θα γίνει, που μπορεί να απέχει τρία ή τέσσερα χιλιόμετρα από τη θάλασσα; Πως θα μαζεύουμε τα νερά, ας πούμε, της Λαγκάδας;” Με αυτόν τον τρόπο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέδειξε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, άλλη μια ανεπάρκεια της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι αυτά συζητήθηκαν όταν εξετάστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μορέα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Αφορμή ήταν ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, την οποία παρουσίασε ο σύμβουλος Γιάννης Κελάρης, για τη διευθέτηση της Λαγκάδας -περνάει από την Αγία Τριάδα- με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται όταν φουσκώνει ο χείμαρρος…
Σημειώνεται ότι η μελέτη του Μορέα προβλέπει την κατασκευή υδραυλικής σήραγγας ανάντη του αυτοκινητόδρομου, η οποία θα παίρνει τα νερά της Λαγκάδας, όπως πιο δίπλα και τα νερά του Ελαφογκρέμη και θα τα διοχετεύει στον Καραμπογιά για να κατευθυνθούν στη συνέχεια στον Νέδοντα.
Όμως με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη της μελέτης του Μορέα, για την υδραυλική σήραγγα, η περιφερειακή αρχή έχει συμφωνήσει, παρότι ο καθηγητής Δημήτρης Κουτσογιάννης, στην τεχνική του έκθεση, επισημαίνει ότι ίσως δεν είναι δόκιμη η διοχέτευση όλων των νερών των χειμάρρων δυτικά της πόλης στον Νέδοντα.
Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το τι πρέπει να γίνει στη Λαγκάδα: “Προφανώς πρέπει να γίνει παρέμβαση, να ανοίξει η Λαγκάδα, γιατί σε πολλά σημεία δημιουργεί προβλήματα. Ο κεντρικός δρόμος που λέγεται Αθηνών είναι πιο ψηλά από τους δρόμους που είναι προς το ανάντη της πόλης, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα νερά εκεί και όταν έχουμε πολλή βροχή δεν μπορεί να τα πάρει τα νερά γιατί δύο ή τρεις δρόμοι πλημμυρίζουν. Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε προβλήματα, σε όλες τις πόλεις, τα οποία οφείλονται στις αβλεψίες. Χτίζαμε και στη συνέχεια πολεοδομούσαμε”.
Μάλιστα ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι “έχουν γίνει πολλά λάθη και τραγικά λάθη εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Μου λέτε έχει εγκιβωτιστεί η Λαγκάδα, ε σε κάποια σημεία του εγκιβωτισμού ο Δήμος στο παρελθόν είχε δώσει οικόπεδα και έχουμε σπίτια χτισμένα πάνω εκεί, είναι παραχωρημένα δηλαδή. Είναι ζητήματα τα οποία παρατηρούμε σε όλες τις πόλεις τις ελληνικές. Κοιτάξτε τι έγινε στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη”.
Ακόμη ο περιφερειάρχης κ. Νίκας επισήμανε ότι όταν ήταν δήμαρχος και σημειώθηκε η πλημμύρα, το 2016, “με βοηθησε ο κ. Δέδες ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και προχώρησαν καποια αντιπλημμυρικά έργα για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια”.
Στ.Μ. kalamatajournal.gr
Πηγή: gargalianoionline.gr