Αρχική Κόσμος Το 99% του πληθυσμού της Γης ήταν ταυτόχρονα την Παρασκευή υπό το...

Το 99% του πληθυσμού της Γης ήταν ταυτόχρονα την Παρασκευή υπό το φως του ήλιου

Ένας περίεργος ισχυρισμός κυκλοφορούσε τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον οποίο στις 8 Ιουλίου, έστω και για λίγα λεπτά, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρεθεί ταυτόχρονα στο φως του ήλιου.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, αυτό ακριβώς συνέβη, όπως αναφέρει το timeanddate.com.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι το φως του ήλιου θα “έβλεπε” τους περισσότερους ανθρώπους την ίδια στιγμή στο ηλιοστάσιο, αυτό συνέβη στις 8 Ιουλίου γύρω στις 11:15 UTC (14:15 ώρα Ελλάδας). Αυτό οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι τα μοναδικά μέρη του κόσμου που δεν έπιασαν οι ακτίνες του ήλιου ήταν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ανταρκτική.

Εξετάζοντας τα δικά τους δεδομένα για τον ήλιο, καθώς και δεδομένα πληθυσμού από το Κέντρο Διεθνούς Δικτύου Πληροφοριών για την Επιστήμη της Γης, διαπίστωσαν ότι στις 11:15 UTC, λίγο λιγότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη είχαν νύχτα. Οι υπόλοιποι – περίπου 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – είχαν κάποιο επίπεδο φωτισμού από τον ήλιο, που κυμάνθηκε από το απόλυτο φως της ημέρας έως το λυκόφως.

Ωστόσο, ένα μέρος από αυτούς – περίπου το 16% του πληθυσμού – είχαν έμμεσο ηλιακό φως, το οποίο βιώνεται όταν ο Ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε το φως του. Μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά όχι αρκετά για να παρατηρήσει σωστά ότι δεν είναι νύχτα.

Καθώς ο Ήλιος πηγαίνει κάτω από τον ορίζοντα σε περίπου 12-18 μοίρες – γνωστό ως αστρονομικό λυκόφως – λίγο ηλιακό φως εξακολουθεί να σας φτάνει, αλλά δεν είναι αρκετό για να το εκλάβετε ως μέρα. Αυτό ισχύει για περίπου το 3% του πληθυσμού.

Εν ολίγοις, ο ισχυρισμός είναι ουσιαστικά αληθινός. Το 99% του πληθυσμού της Γης είδε ταυτόχρονα το φως του ήλιου στις 11:15 UTC την Παρασκευή (08/07), ακόμα κι αν δεν έβλεπαν όλοι αρκετά ώστε να θεωρήσουν ότι είναι ώρα να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...