
Η Τουρκία κατοχύρωσε το brand name «Τουρκο-Αιγαίο», «Turkaegean», στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ώρα που από ελληνικής τηλεοράσεως και από τους μεγαλοδημοσιογράφους ακούμε τα περί «εσωτερικής κατανάλωσης» για την ακραία επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στη χώρα μας, η οποία εκφράζεται με διεκδικήσεις, με απαξιωτικές δηλώσεις απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και με απειλές ακόμα και απέναντι στο ΝΑΤΟ («τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία», είπε χθες-προχθές ο Τούρκος πρόεδρος), η Τουρκία κερδίζει έδαφος, αργά αλλά σταθερά, και η χώρα μας… κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, με τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο θα την δικαιώσει.
Τα πράγματα, όμως, στη διπλωματία δεν είναι έτσι.
Στη διπλωματία όταν δημιουργηθούν τετελεσμένα, είναι πολύ αργά.
Η Τουρκία έχει σταθερή εξωτερική πολιτική εκατοντάδες χρόνια τώρα. Όσο κι αν μας φαίνονται -και είναι- γελοίοι οι ισχυρισμοί των Τούρκων, δυστυχώς πρέπει να βρισκόμαστε ως χώρα, με τους διπλωμάτες μας, ένα βήμα τουλάχιστον μπροστά τους. Κι εμείς βρισκόμαστε πίσω τους, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις.
Η διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας με τον τίτλο «Τουρκο-Αιγαίο» απασχόλησε στα σοβαρά τη χώρα μας μόνον όταν γνωστοποιήθηκε η καταχώριση του brand name στην ΕΕ. Πριν από αυτό, τα ρεπορτάζ κορόιδευαν και η ελληνική διπλωματια δεν είχε κουνηθεί από τη θέση της.
Και, μπορεί το αντίστοιχο αίτημα που έγινε στις ΗΠΑ από τουρκικής πλευράς να μην έγινε τελικά αποδεκτό, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και όχι λόγω της… δράσης του ελληνικού λόμπι…, η Τουρκία θα έχει και πάλι το δικαίωμα να προσπαθήσει να το κατοχυρώσει ξανά στις ΗΠΑ ως το τέλος του 2022.
Καλύτερα προετοιμασμένη…
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι αναγνωρίστηκε το «Τουρκο-Αιγαίο» όχι από την ΕΕ, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα».
Ένσταση, είπε ο κ. Οικονόμου, δεν μπορούσε να γίνει.
(Ο Ερντογάν ανάγκασε Φινλανδία και Σουηδία να υπογράψουν μαζί του συμφωνία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει ένσταση σε ένα γραφείο στην Ισπανία!)
Ο κ. Οικονόμου, κατ’ αρχάς, δεν λέει όλη την αλήθεια. Η υπηρεσία που καταχώρισε το τουρκικό brand name είναι κανονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ έχει εκπρόσωπο. Δηλαδή, υπάρχει και Έλληνας εκπρόσωπος (δείτε ΕΔΩ).
Τι έκανε, λοιπόν, ο Έλληνας εκπρόσωπος;
Ό,τι έκανε και ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Τίποτα.
Και έτσι, ο όρος «Turkaegean» αποτελεί brand name της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γειτονική χώρα μέσω μιας τουριστικής καμπάνιας καθιερώνει έναν όρο που περιέχει τις λέξεις «Τουρκία» και «Αιγαίο». Τι κι αν το Αιγαίο είναι ταυτισμένο με τον ελληνισμό, χιλιάδες χρόνια τώρα; Οι Τούρκοι συνειδητά προσπαθούν να τον συνδέσουν με τη χώρα τους και με τις διεκδικήσεις τους. Διότι, είπαμε. Έχουν σταθερή πολιτική, με σταθερές διεκδικήσεις.
Υπάρχει, πάντως, χρόνος να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης.
Συνοψίζοντας: Δυστυχώς, με τους γείτονες που έχουμε, πρέπει να επισημαίνουμε τα αυτονόητα. Εκτός αν δεν μας νοιάζει που προσπαθεί η Τουρκία να υποβαθμίσει τη σχέση του Αιγαίου με τον ελληνισμό, και που προσπαθεί να αποσυνδέσει το Αιγαίο από αυτόν.
Παταγώδης η αποτυχία της ελληνικής διπλωματίας που, τόσα χρόνια αντιμετωπίζει τους «απέναντι» σαν παλαβούς που διεκδικούν τα πάντα και δεν βλέπει ότι πρέπει να απαντά σε όλα, με σοβαρότητα.
Απαιτείται ανασυγκρότηση και δουλειά. Διότι οι Τούρκοι συνειδητά προσπαθούν να καθιερώσουν ως διακριτό τίτλο το «Τουρκο-Αιγαίο».
Γιαβάς γιαβάς, λυπάμαι που το λέω, αλλά η τουρκική διπλωματία κερδίζει.
Δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά που θα κάνουν τον γείτονα να καθήσει στα αβγά του.
Πιο σημαντικό είναι να κινούμαστε διπλωματικά ακόμα και για αυτά που θεωρούνται αυτονόητα, όταν αυτά τα αυτονόητα αμφισβητούνται.
Γαλανιάδη Εύα arcadiaportal.gr
Πηγή: gargalianoionline.gr